CIVIS: Pridržavati se epidemioloških mjera, Đukanović i Krivokapić da se vakcinišu i daju primjer građanima

"Smatramo da je potrebno sankcionisati i one koji posredstvom društvenih mreža šire lažne informacije i agituju protiv vakcinacije i ostalih mjera"

14221 pregleda 27 reakcija 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savez građana CIVIS apelovao je na građane da se pridržavaju mjera zdravstvenih vlasti kako bi se spriječila eskalacija epidemije koronavirusa.

"Rast broja zaraženih, veliki priliv turista i karakteristika novog soja virusa, koji se brže prenosi, razlog su za veliki oprez, pa apelujemo na nadležne da hitno i bez selekcije obavljaju kontrole po cijeloj Crnoj Gori i sankcionišu sve one koji se ne pridržavaju propisa", navodi se u saopštenju CIVIS-a.

Dodaju da je Crna Gora već izgubila mnogo života i zbog toga što brojni građani nijesu shvatili ozbiljnost epidemije.

Smatraju da je potrebno sankcionisati i one koji posredstvom društvenih mreža šire lažne informacije i agituju protiv vakcinacije i ostalih mjera.

"Apelujemo i na javne ličnosti da svojim primjerom doprinesu povećanju broja vakcinisanih i pridržavanju mjera da bi u jeku sezone preduprijedili moguću jesenju zdravstvenu krizu o kojoj se sve više govori. Posebnu odgovornost imaju i političari, pa nije jasno zašto do sada vakcine nijesu primili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Zdravko Krivokapić, dok novi soj hara u svijetu. Oba ova političara često putuju van zemlje i imaju brojne kontakte i prisustvuju raznim skupovima, pa su zbog toga u visokom epidemiološkom riziku i krajnje je vrijeme da svojim primjerom pokažu građanima koliko je vakcinacija važna", navodi se u saopštenju.

U CIVIS-u navode da moguća jesenja eskalacije epidemije, mora obavezati cjelokupno društvo da sa najvećom pažnjom prime ovo upozorenje.

"Naime, svaka kasnija priča o premoru medicinskog kadra i aplauzi sa prozora, biće shvaćena kao populističko-demagoski manir, nedostojan bilo kakvog komentara", zaključuje se u saopštenju Saveza građana CIVIS.