objekti su “na crno” izgrađeni 2007. godine

Šinavatra bi da legalizuje divlju gradnju

Zahtjevom, u koji su “Vijesti” imale uvid, podnesenom opštinskom Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj, traži se legalizacija poslovnih prostora ukupne bruto površine oko 350 kvadrata, odnosno 300 kvadrata neto

45924 pregleda 293 reakcija 28 komentar(a)
Šinavatra vlasnik dijela najvećeg crnogorskog ostrva: Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Šinavatra vlasnik dijela najvećeg crnogorskog ostrva: Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović

Podgorička kompanija “Global TS Montenegro” Taksina Šinavatre, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera, zatražila je od Opštine Budva legalizaciju na divlje izgrađene prizemne zgrade na ostrvu Sveti Nikola, naspram Budve.

Zahtjevom, u koji su “Vijesti” imale uvid, podnesenom opštinskom Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj, traži se legalizacija poslovnih prostora ukupne bruto površine oko 350 kvadrata, odnosno 300 kvadrata neto.

Kako se navodi, objekti su “na crno” izgrađeni 2007. godine, useljeni su i za njih se plaća porez na nepokretnost.

Naknadno će, kako su naveli u zahtjevu iz Šinavatrine kompanije, dostaviti ovjereni geodetski elaborat i prateću dokumentaciju.

Riječ je o jednom od gotovo 5.000 zahtjeva za legalizaciju koji su u protekle tri godine dostavljeni Opštini Budva.

Firma najbogatijeg Crnogorca, čije se bogatstvo po Forbsu procjenjuje na više od milijardu, u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor s podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik 37.000 kvadrata zemlje na ostrvu Sveti Nikola. Na zemljištu su, bez dozvole, već bile izgrađene kamene prizemne zgrade.

Šinavatra je atraktivni komad zemljišta na najvećem crnogorskom ostrvu platio 24 miliona eura.

Divlje objekte na ostrvu gradio je prethodni vlasnik, beogradski biznismen i nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević, koji je 2007. prodao dio ostrva Subotiću. Naveo je da je to učinio zbog opstrukcije državnih organa, koji mu nijesu omogućili da realizuje navodno ambiciozne planove.

Đorđević, koji je u Budvi bio vlasnik tri atraktivne nekretnine - hotela “Admiral,” stare zgrade “Jugoslovenskog riječnog brodarstva” nadomak Staroga grada i jugoistočnog dijela ostrva, započeo je na popularnim Havajima - Školju kako ga zovu mještani, gradnju mimo dozvole.

To je država osujetila i na ljeto 2002. inspekcija u pratnji policije dinamitom ruši dio započete zgrade. To je revoltiralo Đorđevića, koji je već na divlje napravio veliku plažu, spojio Školj sa Školjićem, malim ostrvom, čime je preknuo plovni put i morske struje, izgradio veliku ponu, te nekoliko prizemnih kamenih kuća. On je ostrvo naselio jelenima i drugom divljači, pokušavajući od njega da napravi prirodni rezervat i luksuzno turističko odmaralište.

Težak milijardu eura: Šinavatra
Težak milijardu eura: Šinavatrafoto: Savo Prelević

Državnim službama kojim je rukovodio DPS to se nije svidjelo, pa je Đorđević 2007. prodao ostrvo Subotićevoj firmi za 20 miliona eura. Subotić je za kupovinu uzeo kredit od Prve banke, biznismena Aca Đukanovića, brata aktuelnog predsjednika DPS-a i države Mila Đukanovića. Mediji su tada spekulisali da je u prodaji posredovao i Miloš Marović, sin tadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Đorđević je prodao i zgradu “Jugoslovenskog riječnog brodarstva” biznismenu Dušku Kneževiću za tri miliona eura, a ruskim investitorima hotel “Admiral”.

Nakon preuzimanja ostrva, Subotić je navodno namjeravao da gradi nesvakidašnju pasarelu od Staroga grada do ostrva, na kome bi bili hotelski kapaciteti i vile, te dvije marine - na ostrvu i uz starogradske bedeme.

Zbog nevraćenog kredita, Prva banka je u dva navrata pokušavala da proda taj dio ostrva, ali je od toga odustala nakon što je dio obaveza podgorička firma vratila.

Nakon pune decenije, i Subotićeva firma odlučuje da proda imovinu Šinavatrinoj firmi. Ubrzo nakon kupovine, i Đukanovićeva banka “skida” hipoteku s ostrva.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. On je godinama bio redovan gost na Svetom Stefanu.

Pošto je zbačen 2006. s mjesta premijera, Šinavatra je pobjegao s Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu. Njegov dolazak u Crnu Goru mediji su povezivali s bliskim vezama s Milom Đukanovićem.

O planovima za ostrvo, Šinavatrina firma nikada javno nije govorila. Godinu nakon što je postao vlasnik, crnogorska Skupština je usvojila Prostorni plan posebne namjene kojim je predviđena urbanizacija ostrva Sveti Nikola - gradnja hotelskih kapaciteta s ukupno 500 ležaja i marine sa 50 vezova, i to upravo na dijelu koji je u vlasništvu Šinavatrine firme.

Posluje s minusom, gubitak premašio 822 hiljade eura

Šinavatrina firma godinama ne može da se pohvali dobrim poslovanjem, jer niže negativne poslovne rezultate.

Tako je prošlu godinu, kako piše u finansijskom iskazu, završila s minusom od 76.096 eura.

Time je firma nastavila da posluje s gubitkom od kada je prije četiri godine trgovala dio ostrva. Firma Šinavatre, od osnivanja 2015. do kraja prošle godine, akumulirala je gubitak od 822.187 eura. Imovina Šinavatrine kompanije ostala je nepromijenjena i procjenjuje se na 24,7 miliona eura.

Prošle godine kompanija nije imala prihoda, a troškovi poslovanja iznosili su 66.241 euro.