Krstović: Ko će da odgovara za to što nije bilo vode u sezoni požara

"Da li je populizam prava mjera koja treba da vodi ovaj grad", naveo je odbornik Demokrata

2664 pregleda 5 komentar(a)
Krstović, Foto: Demokrate
Krstović, Foto: Demokrate

Pošumljavanje se ne planira po važnim godišnjicama, već u skladu sa vremenskim prilikama, niti se ne radi se o poslu koji se može obaviti za jedan dan, kazao je predsjednik kluba odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada, Janko Krstović.

Krstović je reagovao nakon što su iz Glavnog grada saopštili kako planiraju da 20. septembra, na dan 30. godišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, organizuju do sada najmasovniju akciju pošumljavanja brda Gorica, koje je ovih dana uništeno u požarima.

"Da je samo površno konsultovao struku, gradonačelnik Ivan Vuković bi saznao da je 20. septembra još uvijek ljeto, dakle, velike vrućine. Pa bi dalje saznao da su biljke još uvijek aktivne i, ako se tada posade, sadnice će da pretrpe stres i vrlo malo njih će da preživi, čak i uz redovno nalivanje. Svako ko je ikad zasadio drvo, poštovani gradonačelniče, zna da se presađivanje radi u toku mirovanja biljaka, pred sam početak ili pred kraj zime, tako da biljke imaju vremena da se ožile i prilagode zemlji prije nego što krenu topli dani", saopštio je Krstović.

Pošto na Gorici treba zasaditi hiljade stabala, jasno je, kako je kazao, da postoje dva finansijska modela. "Prvi je da se početkom zime zasadi veoma mnogo mladih stabljika i da se prepuste sudbini pa koliko pretekne, što je veoma neodgovoran odnos, a druga je da se 'otvorimo', pa da kupimo kontejnerska stabla, najmanje četvorogodišnja. Ova druga su i do 50 puta skuplja, a ipak bez stopostotne garancije 'primanja'! Izjave ovog tipa, koje nažalost predstavljaju čisti politički populizam, kod bilo kog stručnjaka u najmanju ruku moraju izazvati nevjericu, ali bijimo se prije glavobolju".

Krstović je kazao da je Vuković kod stručnjaka mogao informisati da sadnice sa razvijenim korijenom i u dovoljno svoje zemlje mogu biti zasađene tek krajem oktobra, jer tada nema temperaturnih šokova.

"Ono što vam želimo poručiti, a vodeći se isključivo interesom građana Podgorice jeste sledeće: ovo, poštovani gradonačelniče, nije posao za jedan dan, pa ni za jednu godinu. Koliko god se neko želio predstaviti brzim i efikasnim. Da li je populizam prava mjera koja treba da vodi ovaj grad? Da li smo toliko neodgovorni, pa da zarad što jeftinijeg prikupljanja političkih poena štetujemo desetine hiljada eura novca građana Podgorice na sadnice koje neće preživjeti? Da li smo, kad već planiramo slaviti 30. godišnjicu od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, u riziku da ovakvim postupcima izazovemo salve podsmijeha, uvaženi gradonačelniče", naveo je odbornik Demokrata.

Krstović zaključuje da bi, pored svega navedenog vezano za sanaciju i pošumljavanje Gorice, možda najprije trebalo odgovoriti na pitanje šta se desilo sa hidrantima, i "ko će da odgovara za to što nije bilo vode u sezoni požara".

Bonus video: