Glavni grad organizuje masovnu akciju pošumljavanja Gorice

"Da bi se ova akcija realizovala prethodno je neophodno pribaviti saglasnost Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice koja će, na osnovu procjene pričinjene štete, izraditi sanacioni plan sa detaljnim smjernicama o autohtonim vrstama koje treba saditi, broju sadnica, kao i periodu sadnje

14933 pregleda 136 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Glavni grad planira da, 20. septembra, na dan 30. godišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, organizuje akciju pošumljavanja brda Gorica, najmasovniju do sada.

Kako se navodi u saopštenju Glavnog grada, pomenuti termin, kao i sve druge pojedinosti, zavise od procjene struke.

"Da bi se ova akcija realizovala prethodno je neophodno pribaviti saglasnost Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice koja će, na osnovu procjene pričinjene štete, izraditi sanacioni plan sa detaljnim smjernicama o autohtonim vrstama koje treba saditi, broju sadnica, kao i periodu sadnje. Budući da se veliki broj građana, nevladinih organizacija i privrednih subjekata interesuje za najavljeno pošumljavanje brda Gorica, upućujemo im molbu da budu strpljivi, jer iako je prisutna jaka želja da naša Gorica što prije ponovo bude zelena oaza našeg grada, ovo moramo uraditi planski i zajedničkim snagama", navodi se u saopštenju.

Iz Glavnog grada navode da svaka pojedinačna akcija, ma koliko bila dobronamjerna, kao neplanska može biti kontraproduktivna.

"Shodno navedenom, Glavni grad je već pokrenuo proceduru izrade sajta koji će sadržati sve neophodne podatke u vezi sa predstojećom akcijom, te informacije o načinu na koji zainteresovana javnost može podržati istu. O svim detaljima javnost će biti blagovremeno informisana", navodi se u saopštenju.

U požarima, koja su na brdu Gorica gorjela dva dana, izgorjela je ogromna površina zelenila i drveće.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za šume, ranije su saopštili da će opredijeliti 10.000 sadnica crnog bora za pošumljavanje brda Gorica.

Akcija pošumljavanja, kako je tada saopšteno, biće organizovana u septembru.

Bonus video: