Plaže u Baru pune, džepovi plići

U posljednjoj sedmici jula u Baru je boravilo oko 15 hiljada gostiju, što je osam puta više u odnosu na isti period prošle godine i 15 procenata manje nego rekordne 2019.

21918 pregleda 25 reakcija 26 komentar(a)
Detalj iz Šušnja, Foto: Marija Pešić
Detalj iz Šušnja, Foto: Marija Pešić

Pune plaže i šetališta, saobraćajni kolaps od Bara do Sutomora i manja potrošnja - obilježavaju ljetnju sezonu u Baru.

Uprkos tome što gosti manje troše, registrovano je 85 odsto turista u odnosu na rekordnu 2019. godinu, što je bolji rezultat od procjena uoči sezone.

U posljednjoj sedmici jula u Baru je boravilo oko 15 hiljada gostiju, što je osam puta više u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je direktor Turističke organizacije (TO) Bar Emil Kukalj Agenciji Mediabiro.

U poređenju s 2019. godinom, to je pad od 15 odsto, precizirao je on.

Kukalj je istakao da je prosječna dnevna potrošnja turista oko 58 eura, što je manje u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Precizirao je da je 2019. godine turistička potrošnja jedne osobe procijenjena na ukupno oko 368 eura, a ove godine taj iznos je 305 eura.

Plaže pune
Plaže punefoto: Marija Pešić

Iz TO su kazali da je najviše gostiju iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Rusije, ali i Poljske.

Danilo Lutovac, konobar restorana na sredini Šetališta kralja Nikole, to je potvrdio za “Vijesti”.

”Najčešći su gosti iz Srbije i Rusije, a obično dolaze porodično, ili s prijateljima”, rekao je Lutovac.

On kaže da u restoranu najbolje prolazi italijanska kuhinja, jela s morskim plodovima i alkohol.

Bakšiša ima, mada ističe da pamti i bolje dane kada je čašćavanje u pitanju.

Najveće gužve su vikednom kada u Bar dođu i domaći gosti iz svih djelova Crne Gore. Najčešće se na parkinzima mogu vidjeti podgoričke i nikšićke tablice.

Podgoričanka Anja Šoć kaže da dolazi u Bar svake nedjelje, ali ne zbog turističke ponude već zbog društva.

Ona ističe da u Baru nije skupo, ali da kapciteti nijesu iskorišćeni kako treba.

”Konobari kradu, a skoro nigdje nisam dobila fiskalni račun”, tvrdi Šoć.

Priča da joj se posebno dopao Stari grad i lokali na starogradskom šetalištu. Kazala je da je ambijent jako lijep, a ugostitelji ljubazni i pozitivni.

Stari Bar nepresušna je turistička atrakcija i ove sezone, pa starobarskom čaršijom svakodnevno prođe veliki broj gostiju. Najposjećeniji su navodno lokali koji nude domaće proizvode i tradicionalnu kuhinju.

Turisti na Šušanjskoj plaži kažu da tu najčešće vole da dođu jer ima najviše “slobodne zone”, mjesta na kojem se može staviti peškir i ne mora zakupiti ležaljka.

Pričaju da vole često da sjednu u plažne barove, ali da plažni mobilijar nijesu voljni da plate.

Iz TO je saopšteno da najviše gostiju boravi u privatnom smještaju.

Marketinška direktorica hotela “Princess” Ljiljana Lukšić za “Vijesti” ističe da je hotel u julu popunjen između 90 i 100 odsto. Ono što je okarakterisalo ovu sezonu jeste popunjavanje hotela u posljednjim trenucima, navodi ona.

I u hotelu “Princess” najviše je turista iz Srbije, BiH, Ukrajine i Poljske, ali i domaćih gostiju.

”Kada uporedimo isti period iz 2019. godine, ostvarili smo 63 odsto turističkog prometa, međutim još je rano da prognoziramo kako će se to reflektovati u finansijskom smislu”, objasnila je Lukšić.

Dodala je i da nijesu pretjerano korigovali cijene u odnosu na 2019. godinu.

Barsko naselje Šušanj svake godine je jedno od najpopularnijih za iznajmljivanje smještaja. Vlasnik privatnih apartmana kaže da su cijene korigovane zbog epidemiološke situacije, ali da su “veoma pristupačne”.

Za privatne izdavače, kaže on, veliki problem predstavljaju takozvani “dileri” - ljudi koji odvode goste u neke druge smještaje i naplaćuju te usluge. Ta djelatnost postala je jako popularna, pa se kod autobuskog stajališta i blizu velikog marketa u Šušnju svakodnevno mogu sresti “dileri” koji nude smještaj.

Sagovornik “Vijesti” želio je ostati anoniman budući da svoj objekat ove godine nije prijavio jer se nije nadao da će sezone ove godine uopšte biti.

Poslovni prostor u Šušnju, poznatiji kao “Amfora”, i ove godine ima nekoliko štandova s plažnom opremom, nakitom, igračkama...

Na pitanje “Vijesti” kako su zadovoljni sezonom i gostima, prodavci kažu da se u njihovom poslu nije baš najbolje pokazala i da gosti novac radije troše na hranu i piće nego na suvenire.

Još jedan zaštitni znak sezone u Šušnju je velika gužva u saobraćaju i skoro svakodnevni udesi, a jedan se nedavno završio tragično kada je gošća iz Kikinde izgubila život...

Turiste je ove godine u Bar privukao i kulturno-umjetnički festival “Barski ljetopis”, muzički nastupi na terasama lokala, ali najviše, čini se, cijene.

Bonus video: