Administrativni odbor će predložiti razrješenje Vukčevića

Vukčević je kazao da je u dilemi je li javni funkcioner s obzirom da je Savjet RTCG nezavisno tijelo, dok je siguran da nije kršio zakon po osnovu snimljenog filma
151 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2017. 18:47h

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore odlučio je danas da predloži Skupštini Crne Gore da razriješi člana Savjeta Radio-televizije Crne Gore Nikolu Vukčevića.

Nakon dvosatne rasprave, Vukčević je obrazložio zašto smatra da nije u sukobu interesa i predložio odboru da sačeka presudu Upravnog suda, kojem je tužio Agenciju za sprječavanje korupcije.

ASK je ranije donijela odluku da je Vukčević u konfliktu interesa jer je primio rediteljski honorar od nezavisne produkcije za snimanje filma, koji nije povezan sa TVCG ili televizijskim programom uopšte. Takođe su donijeli odluku da je u konfliktu intreresa jer nije prijavljivao imovinski karton od imenovanja na mjestu člana Savjeta.

Članovi odbora su mu kazali da je bio dužan kao javni funkcioner da prijavljuje imovinu, ali i da se raspita o ograničenjima svojeg posla.

Vukčević je kazao da je u dilemi je li javni funkcioner s obzirom da je Savjet RTCG nezavisno tijelo, dok je siguran da nije kršio zakon po osnovu snimljenog filma.

"Zato predlažem članovima Administrativnog odbora da sačekamo odluku najviše instuticije po ovom osnovu, a to je Upravni sud", kazao je Vukčević.

Sjednici je prisustvovao i predstavnik Ambasade SAD Bernard Čobaj.

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je Vukčević u konfliktu interesa, a odbor će kasnije raspravljati i o kršenju Zakona o sprečavanju korupcije još nekoliko članova Savjeta.

Vukčević je ranije "Vijestima" rekao da je odluka ASK da je kao član Savjeta prekršio zakon jer je dobio honorar za dokumentarni film koji je snimio netačna, te da je podnio tužbu Upravnom sudu.

On je tada podsjetio da je predsjednik Administrativnog odbora Skupštine Luiđ Škrelja (DPS) javno objavio da će to tijelo sačekati stav suda prije odlučivanja, što nije slučaj.

Na to je upozorio i generalni direktor Evropskog saveza emitera (EBU) Noel Duran u pismu Brajoviću. On računa, kako je naveo, da će parlament osigurati mogućnost da Savjet nastavi sa radom i da će se ograditi od brzih odluka kad je u pitanju opoziv članova Savjeta.

"Zabrinut sam zbog procedura koje su nedavno pokrenute protiv nekih članiva Savjeta, koje bi mogle paralizovati njegov rad i ugroziti pozitivne napore koji su dosad primjećeni,” navodi se u pismu Brajoviću.

On je tada podsjetio i da RTCG jedini na Zapadnom Balkanu ima istraživačko novinarstvo, potencirajući važnost toga.

ASK je ranije utvrdila da je nekoliko članova Savjeta RTCG prekršilo Zakon jer nijesu prijavili imovinu, kao i Goran Đurović jer je bio direktor u jednoj firmi koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Ostavku na mjesto u Savjetu ranije je podnio Ivan Mitrović, predstavnik Unije poslodavaca. Skupština je već raspisala konkurs za njegovog nasljednika.

Mitrović je navodno prekršio zakon jer je njegvo sin u međuvremnu, nakon što je postao član Savjeta, zaposlen u RTCG.

Galerija

Bonus video: