Jokić potpisao sporazum o međunarodnom upravljanju UNESCO baštinom

Ministarstva kulture i gradonačelnici šest gradova, ističu iz Opštine Kotor, svjesni su kulturnog značaja koje će donijeti zajedničko upravljanje novom lokacijom, uspostavljanje novih prijateljskih veza, kao i saradnja među uključenim narodima
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2017. 14:02h

U italijanskom gradu Bergamu sinoć, 14. novembra je potpisan Sporazum između Italije, Hrvatske i Crne Gore o međunarodnom upravljanju lokacijom pod zaštitom UNESCO-a „Venecijanska utvrđenja 16. i 17. vijeka“.

"Sporazum su potpisali predstavnici šest gradova čija se kulturna dobra nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. U ime Opštine Kotor sporazum je potpisao predsjednik Vladimir Jokić. Podsjećamo, nakon upisa na Listu svjetske baštine UNESCO-a u Krakovu u julu ove godine, Kotorska tvrđava postala je dio multinacionalne serijske nominacije venecijanskih utvrđenja 16. i 17. vijeka," navode iz Opštine Kotor.

Desetogodišnji rad Vlada Italije, Hrvatske i Crne Gore, zajedno s regionalnim i lokalnim zajednicama, dodaju iz Jokićevog kabineta, krunisan je uspjehom, pa je 9. jula ove godine transnacionalna lokacija „Venecijanski odbrambeni sistem 16. i 17. vijeka“ uvrštena na UNESCO-vu listu Svjetske baštine.

"Izražavajući zadovoljstvo tim povodom, juče su Ministarstva kulture Italije, Hrvatske i Crne Gore, zajedno s gradovima Bergamo, Peschiera del Garda, Palmanova, Zadar, Kotor i Šibensko-Kninskom županijom, potvrdila aktivnosti već preduzete i definisane Memorandumom o razumijevanju, koji su ministarstva kulture pomenutih država potpisala 1. decembra 2015. u Rimu. Time je zvanično počelo zajedničko upravljanje novom lokacijom koje će obavljati Međunarodna grupa za koordinaciju koju čine predstavnici Ministarstava kulture i lokalnih zajednica kao i predstavnici Stalnog sekretarijata u gradu Bergamu", kazali su iz Opštine Kotor.

Ministarstva kulture i gradonačelnici šest gradova, ističu, svjesni su kulturnog značaja koje će donijeti zajedničko upravljanje novom lokacijom, uspostavljanje novih prijateljskih veza, kao i saradnja među uključenim narodima.

Galerija

Bonus video: