Savjetodavno-terapijski centar u Nikšiću

Nakon dobijanja licence, usluge će pružati pet savjetnika/teraputa, iz NVU “Impuls” najavljuju otvaranje kancelarije i u Podgorici...

4125 pregleda 1 komentar(a)
Neke usluge kod nas još nijesu zaživjele: Radmila Marković, Foto: Svetlana Mandić
Neke usluge kod nas još nijesu zaživjele: Radmila Marković, Foto: Svetlana Mandić

Nevladino udruženje “Impuls” iz Nikšića počelo je s pružanjem usluga u Savjetodavno-terapijskom centru u Nikšiću, a u toku je licenciranje za obavljanje djelatnosti za kancelariju u Podgorici.

Nakon dobijanja licence za obavljanje djelatnosti socijalne i dječje zaštite, usluge će pružati pet savjetnika/teraputa, uz intenzivnu eksternu supervizijsku podršku u radu. Ciljne grupe su djeca bez roditeljskog staranja, ili ona čiji roditelji nijesu u stanju da se o njima staraju, djeca u sukobu sa zakonom i njihove porodice, djeca čiji roditelji nijesu saglasni oko vršenja roditeljskog prava, žrtve zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja u porodici i eksploatacije, ili kod kojih postoji opasnost da će postati žrtva, samohrani roditelji s djetetom bez porodične podrške i odgovarajućih uslova za život i djeca, odrasla i stara lica kojima je usljed posebnih okolnosti i socijalnog rizika potreban odgovarajući oblik socijalne zaštite.

”Pružanje usluga Savjetodavno-terapijskog centra odvijaće se na tri nivoa. Prvi nivo usluge podrazumijeva intervencije u krizi. Riječ je o inovativnoj nestandardizovanoj usluzi koja se može pružati na teritoriji cijele Crne Gore. Drugi nivo usluge se odnosi na psihološko savjetovanje i socio-edukativne usluge, a treći na psihoterapiju i za ove dvije usluge je potrebna licenca koju smo dobili 15. juna”, kazala je “Vijestima” koordinatorka projekta, Radmila Marković.

Prema njenim riječima, za vrijeme trajanja projekta predviđeno je da besplatne usluge u Savjetodavno-terapijskom centru dobije oko 30-oro djece i pedesetak odraslih osoba, a kancelarija u Nikšiću (Ulica Jola Piletića 10) biće otvorena svakog radnog dana od 8 do 12 časova, a u Podgorici (Malo brdo, N 3-4) od 17 do 21 sat.

Kroz projekat koji se završava u martu naredne godine, realizovane su tri obuke po akreditovanim programima (Intervencije u krizi, Sistemski pristup u razumijevanju i radu s porodicama u postupcima razvoda, Osnove psihološkog savjetovanja) za 43 stručna radnika iz sistema socijalne i dječje zaštite i NVO sektora.

Usluge se sprovode u okviru projekta “Savjetodavno-terapijski centar” koji “Impuls” sprovodi u partnerstvu s Centrom za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, koji je ustupio prostor za rad u Nikšiću, a uz podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Projekat traje dvije godine, finansiraju ga Evropska unija i Vlada Crne Gore u iznosu od 95 odsto od ukupnih sredstava. Njegova vrijednost je 120 hiljada eura.

”Impuls” je osnovan u decembru 2008. godine sa željom unapređenja kvaliteta usluga socijalnog rada i podizanja standarda u pružanju usluga.

”Uočeno je da neke usluge socijalnog rada koje postoje u razvijenim zemljama, čak i zemljama u okruženju, kod nas još nijesu zaživjele, a da pojedine usluge nijesu razvijene, iako su predviđene zakonima koji regulišu ovu oblast. Želja nam je da animiramo i senzibilišemo širu zajednicu u prepoznavanju potreba osjetljivih kategorija stanovništva, čime bi se doprinijelo kvalitetu njihovog života, bez velikih novčanih ulaganja. Prihvatajući različitosti podižemo kvalitet i naših života, postajemo humaniji i bolji ljudi”, kazala je Marković, uz napomenu da se djelatnost Udruženja ne preklapa s djelatnošću ustanova iz oblasti socijalne zaštite, već da se one dopunjuju.

”Impuls” je u prethodnom periodu realizovao više projekata poput savjetodavnih radionica za djecu na hraniteljstvu, kao i za hranitelje, unapređenje komunikacijskih vještina stručnih radnika i studenata za rad s osobama s invaliditetom, forum teatar za djecu i mlade u riziku i u sukobu sa zakonom u okviru koga je održana obuka za 12 stručnih radnika, uglavnom psihologa, za korišćenje tehnike Forum teatar, održano je devet treninga, akreditovan program obuke kod Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, odigrana predstava čiji su učesnici bili djeca u sukobu sa zakonom smještena u Centru “Ljubović” i djeca iz Srednje škole “Vaso Aligrudić”.

Bonus video: