predložili izmjene krivičnog zakonika

Predlog Prave: Zatvor do tri godine za napade i prijetnje novinarima

Prava Crna Gora podržavala inicijativu devet NVO koje se bave radom medija i zaštitom novinara, za izmjenu Krivičnog zakonika u dijelu koji se odnosi na napade na novinare

5383 pregleda 7 komentar(a)
Dašić, Foto: Prava Crna Gora
Dašić, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora osudila je prijetnje novinarki Nezavisnog dnevnika “Vijesti” Jeleni Jovanović od strane pritvorenika Marija Miloševića, iznijete podsredstvom njegovog branioca, advokatice Natalije Karadžić. Kazali su da je time direktno ugrožena njena, kao i bezbjednost njene porodice.

Član Prave, advokat Dejan Dašić, kazao je da ovakvi primjeri prijetnji novinarima ukazuju na neophodnost i hitnost izmjena i dopuna Krivičnog zakonika, u dijelu odredbi koje se odnose na povredu slobode govora i javnog istupanja.

Naglašava da je novinarska profesija stub demokatskog društva kojem Crna Gora teži i svako njihovo ugrožavanje u obavljanju posla predstavlja ozbiljno kršenje slobode govora kao ustavne kategorije.

Dašić je kazao da je, s tim u vezi, Prava još 23. jula podnijela Skupštini Predlog o izmjenama i dopunama pomenutog zakona.

"Cijeneći ozbiljnost situacije u kojoj se kao društvo nalazimo i sve učestalije prijetnje, ucjene, napade na novinare, još jednom afirmišemo da novinari treba da imaju posebnu zaštitu, te da svako ugrožavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka bude kažnjivo strogom zatvorskom kaznom do tri godine".

"Predloženim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje su ušle u skupštinsku proceduru, u jednom od predloženih članova, Prava Crna Gora želi da apostofira, da svaki napad ili prijetnja novinarima u vršenju profesionalnih zadataka, bude kažnjiva zatvorom do tri godine", naveo je Dašić.

Imajući u vidu brojne neriješene slučajeve napada na novinare i neriješena ubistva, kao što je slučaj ubistva Duška Jovanovića, u Pravoj navode da prepoznaju potrebu i podržavaju inicijativu devet nevladinih organizacija koje se bave radom medija i zaštitom novinara, za izmjenu Krivičnog zakonika u dijelu koji se odnosi na napade na novinare.

"Prema Svjetskom indeksu slobode medija Crna Gora se nalazi na 104. mjestu, najgore je rangirana od svih zemalja regiona. S obzirom na ovakvu situaciju postoji realna potreba da sve partije pokažu poličku volju za jačanje medijskih sloboda upravo kroz unapređivanje uslova pod kojima će novinari nesmetano obavljati svoje profesionalne dužnosti", zaključio je Dašić.