Kasarne u Andrijevici nema, "fantom vojnike" možda će da istražuju

Ako bi se uradila retrospektiva izjava bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića i andrijevičkih DPS funkcionera, objekat čija je vrijednost procjenjivana na oko 17 miliona eura trebalo je davno da bude završen, ali još nije položen ni kamen-temeljac...

22965 pregleda 10 komentar(a)
Prostor na kome je DPS vlast obećavala kasarnu, Foto: Tufik Softić
Prostor na kome je DPS vlast obećavala kasarnu, Foto: Tufik Softić

Od izraubovanih DPS obećanja u više izbornih utrka prije prošlogodišnje smjene vlasti, o otvaranju kasarne u Andrijevici i zapošljavanju velikog broja mladih ljudi, definitivno je da u skorije vrijeme neće biti ništa.

Nova ministarka odbrane Olivera Injac, u prolasku kroz Andrijevicu, razgovarala je o tome s rukovodstvom Opštine i jasno saopštila da od te inicijative za sada nema ništa konkretno.

Ono što je, međutim, bilo konretno je to da je kupljeno, odnosno eksproprisano zemljište za te namjene, u mjestu Prljanije, i ne baš jeftino. Sada za kasarnu kupljeno zemljište zarasta u travu i korov.

Tako se među brojnim nerealizovanim projektima koji su se proteklih godina našli na listi obećanja bivše vlasti u Crnoj Gori, našla i najavljivana izgradnja kasarne u Andrijevici u kojoj je trebalo da se stacionira blizu 200 vojnika.

Ako bi se uradila retrospektiva izjava bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića i lokalnih DPS funkcionera od prije nekoliko godina, taj objekat, čija je vrijednost procjenjivana na oko 17 miliona eura, trebalo je davno da bude završen.

Bivši ministar odbrane: Predrag Bošković
Bivši ministar odbrane: Predrag Boškovićfoto: Ministarstvo odbrane

Međutim, do sada nije postavljen ni kamen-temeljac za najavljivanu kasarnu, osim određivanja lokacije i ekproprijacije.

Aktuelni predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić (SNP) ističe da iz sadašnje Vlade još nijesu dobili precizan odgovor kakva je dalja sudbina obećane kasarne.

”Tražili smo da nam iz Vlade kažu šta će biti s projektom koji je predviđao izgradnju kasarne nadomak Andrijevice. Međutim, precizan odgovor još uvijek nijesmo dobili. Sigurno da ove godine od kasarne neće biti ništa, jer, kako smo obaviješteni, državnim budžetom nijesu predviđena sredstva za ovu namjenu”, rekao je Ćulafić.

Iz Vlade je nezvanično rečeno da je izgradnja kasarne u Andrijevici veliki zalogaj za budžet, te da trenutno ima mnogo prečih poslova.

Takođe, nezvanično se saznaje da je iz partijskih centrala aktuelnim čelnicima Andrijevice poručeno da izbjegavaju priču o izgradnji kasarne, jer to u postojećim okolnostima nije politički promišljeno, s obzirom da su prije izbora oštro kritikovali inicijativu o kojoj je riječ.

U vrijeme bivše Jugoslavije i potom zajedničke države Srbije i Crne Gore, Andrijevica je bila značajno vojno sjedište. Tu je bila jedna velika kasarna, a zatim još nekoliko manjih kasarni i karaula u graničnom pojasu prema Albaniji.

Za tim vremenima danas u Andrijevici svi žale, jer je vojska održavala infrastrukturu, ali isto tako i zapošljavala značajan broj lokalnog stanovništva.

Sve te kasarne, osim one u Jošanici koja je međunarodnim sredstvima pretvorena u hostel, danas su u fazi potpune zapuštenosti i propadanja.

Zato priča o ponovnom otvaranju kasarne u ovoj varošici nije bila bez odjeka i reakcija. Od onih koji su kritikovali navodni dolazak NATO vojnika, do drugih koji su se radovali očekujući da će 200 vojnika varošici vratiti život i koliko-toliko zaustaviti zabrinjavajuće migracije.

Nakon svega, iz koalicije “Za budućnost Andrijevice” navode da pod hitno treba ispitati kako su radili “fantom vojnici”, odnosno kako je prethodna vlast uoči prošlih izbora davala rješenja svojim pristalicama za rad u kasarni od koje još nema ništa.

”DPS funkcioneri su svakodnevno obećavali svojim pristalicama da će ih, kroz radni angažman, uhljebiti u kasarni za koju još uvijek nije postavljen ni kamen-temeljac. Da stvar bude još interesantnija, pojedina lica su, kako smo obaviješteni, uoči prošlih izbora dobila rješenja za rad u ovom objektu. Procurila je informacija da su neka lica dobijala određene nadoknade za poslove koje ne obavljaju, odnosno za rad u zgradi i na poligonima kojih nema. Ta lica narod je iz šale nazivao ‘fantom vojnici’. Sve ovo bi nadležne državne institucije morale da ispitaju i provjere”, saopštili su iz kolaicije koja je sada na vlasti i u Andrijevici.

Iza bivših DPS vlasti i njihovih satelitskih partija ostalo je mnogo toga za istraživanje i ispitivanje. Ipak, primanje ljudi na posao u vojnu službu, pa još u kasarni koja nije ni započeta da se gradi, prevazilazi sve maštovite poslove u potrazi za glasovima.

Bonus video: