Parkovi više neće brinuti o Solani

Prema saznanjima “Vijesti”, odluku o odustajanju od zakupa donio je UO NPCG na čijem čelu je bila Marina Jočić, koju je prije par dana s te funkcije smijenio premijer Zdravko Krivokapić

25471 pregleda 58 reakcija 2 komentar(a)
tečajna uprava nema dovoljno sredstava da plati radnike i održavanje pumpi i cijelog ekosistema, Foto: Savo Prelevic
tečajna uprava nema dovoljno sredstava da plati radnike i održavanje pumpi i cijelog ekosistema, Foto: Savo Prelevic

Nacionalni parkovi od 23. avgusta, zvanično više neće biti zakupci ulcinjske Solane. To je “Vijestima” potvrdio stečajni upravnik najstarijeg ulcinjskog preduzeća Žarko Ostojić.

”O prestanku saradnje, obaviješten sam u pisanoj formi, preko suda. Sada meni predstoji da s otkazom NP, upoznam Vladu i Opštinu Ulcinj”, kazao je Ostojić.

NPCG bili su zakupci Ulcinjske solane od 2016. Od tada su, pored ostalog, održavali pumpe, bazene i staništa za ptice. Zapošljavali su oko 15 radnika, od kojih su njih deset bivši radnici Solane.

Prema saznanjima “Vijesti”, odluku o odustajanju od zakupa donio je UO NPCG na čijem čelu je bila Marina Jočić, koju je prije par dana s te funkcije smijenio premijer Zdravko Krivokapić.

Ostojić je kazao da je bio zatečen odlukom UO NPCG.

”Sada se otvara potencijalno veliki problem za Ulcinj jer stečajna uprava nema dovoljno sredstava da plati radnike i održavanje pumpi i cijelog ekosistema u funkciji”, kazao je Ostojić. Naveo je da ne želi da komentariše odluke sudskih i državnih instanci.

”Međutim, nakon odluke Savjeta za privatizaciju, očigledno je da je sada na potezu Vlada. Ja, kao stečajni upravnik, ne znam ni da li imam više ovlašćenja da se bavim zakupom”, kazao je Ostojić.

Savjet za privatizaciju nedavno je, na osnovu mišljenja komisije za procjenu tržišne vrijednosti imovine, donio odluku da cjelokupna imovina Solane na skoro 15 miliona kvadrata ostane u državnom vlasništvu.

Odluka je izazvala nezadovoljstvo kod većinskih i manjinskih akcionara, ali i stečajne uprave koja je najavila tužbe kod nadležnih sudova. Manjinski akcionari tvrde da će zbog odluke Savjeta, šteta po građane Crne Gore biti oko 200 miliona eura. Solana ima oko 18,5 hiljada akcionara.

Međutim, odluku Savjeta pozdravio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber.

Njegova prethodnica na toj funkciji Gudrun Štajnaker nosi najveće zasluge što je Solana umjesto gradsko-građevinskog zemljišta, proglašena za Park prirode.

Veber je kazao da je odluka da Ulcinjska solana bude u državnom vlasništvu važan korak za ispunjenje završnih mjerila poglavlja u oblasti životne sredine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Kako su “Vijesti” već objavile, Crna Gora i Njemačka uskoro bi mogle da zaključe ugovor o unapređenju poslovne saradnje u oblasti održivosti prirodnih potencijala, koji bi bio usko vezan za ulcinjsku Solanu i ticao se ulaganja u obnovu proizvodnje soli i očuvanja ekonomskog rizorta.

Vlada je na pretposljednjoj sjednici usvojila zaključak kojim je zadužila ministarstva ekonomskog razvoja, finansija, ekologije i poljoprivrede da u saradnji s drugim državnim organima, u roku od 60 dana pripreme i Vladi dostave predlog za valorizaciju zemljišta Solane koja je u svojini države Crne Gore.

Stečaj u Solani je uveden 2005. godine, a pošto nije uspio petogodišnji plan reorganizacije, ponovo je uveden 2011. godine.

Ulcinjska Solana posljednju berbu soli imala je sada već daleke 2013. Od tada na policama marketa nema najzdravije soli u regionu za čiju proizvodnju su bili dovoljni sunce, vjetar i more.

Bonus video: