SDT oduzeo imovinu bez odluke suda

Među činjenicama koje je utvrdila institucija zaštitnika je da je SDT-a do druge polovine februara u predmetu “Klap” pokrenuo istragu protiv 67 fizičkih i 24 pravna lica zbog sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i druga krivična djela

15748 pregleda 7 komentar(a)
Zgrada SDT, Foto: Savo Prelević
Zgrada SDT, Foto: Savo Prelević

Spciijalno državno tužilaštvo (SDT) oduzelo je imovinu jednoj od osumnjičenih u predmetu “Klap” bez odluke suda, i na taj način povrijedilo njeno pravo na imovinu kao i pravo na pravično suđenje iz Ustava Crne Gore i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, utvrdila je institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

“Jer više od osam mjeseci nije podnijelo predlog nadležnom sudiji za istragu i time je postupilo suprotno zakonu, ne pružajući joj mogućnost da svoj slučaj iznese pred sud, niti da uputi primjedbe i pruži dokaze koje smatra nužnim u cilju zaštite svojih interesa,” navodi se, između ostalog, u zaključnim ocjenama zamjenice zaštitnika Snežane Armenko.

Podnositeljka pritužbe se u pritužbi žalila da je službenik Specijalnog policijskog tima pri SDT-u zvao kako bi ona i njen suprug predali vozila na parking prostoru Uprave za imovinu kao i da su tom prilikom upozoreni da ukoliko to ne učine, mogu biti pritvoreni. Predali su vozilo, iako ih takav poziv nije obavezivao, jer su, navodi se u pritužbi, pozvani bez ikakavog pravnog akta.

“Dodala je da tom prilikom nijesu dobili bilo kakav dokument prilikom predaje vozila,” piše, u pritužbi.

Među činjenicama koje je utvrdila institucija zaštitnika je da je SDT-a do druge polovine februara u predmetu “Klap” pokrenuo istragu protiv 67 fizičkih i 24 pravna lica zbog sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i druga krivična djela.

Po navodima SDT-a, do tada je podnijeto 10 optužnica Višem sudu u Podgorici, a u u toku su obrade optužnica i protiv drugih lica.

Protiv podnositeljke pritužbe podnijeta je naredba o proširenju istrage 25. januara prošle godine.

Po navodima SDT-a, protiv podnositeljke pritužbe podnijeta je naredba o sprovođenju finansijske istrage i donijeta naredba o zabrani raspolaganja nepokretnostima i privremenom oduzimanju pokretne imovine – zaplijena.

Po navodima SDT-a, o navedenim naredbama obaviješten je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici a iz institucije zaštitnika ističu da “nema dokaza na koji način”.

“Iz sadržine spisa predmeta, a posebno izjašnjenja SDT-a, zaključuje se da na dan pisanja izjašnjenja (16. april), SDT nije podnijelo predlog za određivanje privremene mjere obezbjeđenja sudiji za istragu, u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovnske koristi stečene kriminalnom djelatnošću”, navodi se u utvrđenim činjenicima.

Iz institucije na čije je čelu Milivoje Katnić smatraju da nije osnovana pritužba na rad SDT. U izjašnjenju su naveli da “postoji osnovana sumnja da je podnositeljka pritužbe zajedno sa ostalim članovim kriminalne organizacije, donošenjem rješenja o povraćaju PDV-a iz Budžeta Države Crne Gore, isti oštetilo za iznos preko 6.500.000 eura.”

Armenko je dala dvije preporuke SDT-u - da u što kraćem roku dostavi sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici predlog za određivanje privremene mjere obezbjeđenja, kao i da u svim budućim slučajevima kada iz razloga hitnosti, u postupcima oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, donesu naredbu, istu odmah, bez odlaganja, prosljeđuju sudiji za istragu predlog za određivanje privremene mjere obezbjeđenja.

Bonus video: