Gradnja na Slovenskoj plaži na čekanju bar godinu

Žižić upoznao skupštinski odbor s tim da nijedna saglasnost za gradnju u okviru detaljnog urbanističkog plana “Budva centar” i DUP-a “Bečići” nije izdata poslije 22. juna, nakon što je odlukom Vlade stavljen moratorijum

14154 pregleda 126 reakcija 13 komentar(a)
Planirani izgled hotela, Foto: MIA INVESTMENT
Planirani izgled hotela, Foto: MIA INVESTMENT

Glavni državni arhitekta Mirko Žižić odbio je ponovni zahtjev turske kompanije “Mia investments” da joj odobri idejno rješenje budućeg hotela sa stanovima za tržište - dvije kule od po 15 i 16 spratova na spornoj parceli ispred Jadranskog sajma na samoj Slovenskoj plaži.

Žižić je o tome obavijestio skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, koji je od njega tražio da se izjasni šta je s projektom gradnje solitera na pjeni od mora, koji namjerava da realizuje turska firma.

Žižić, je, kako je “Vijestima” rečeno, upoznao skupštinski odbor kojim je predsjedavao poslanik Demokrata Dragan Krapović, a u čijem sastavu su još dva poslanika iz Budve, Milo Božović (DF) i Božena Jelušić (GP URA), da nijedna saglasnost za gradnju u okviru detaljnog urbanističkog plana “Budva centar” i DUP-a “Bečići” nije izdata poslije 22. juna, nakon što je odlukom Vlade stavljen moratorijum, odnosno donošenjem odluke o izradi prostorno-urbanističkog plana za Budvu, ova dva planska dokumenta stavljena su van snage.

Na pitanje o statusu projekta “Mia Investment” ukazao je da su tražili novu saglasnost, ali da je na predmetni DUP stavljen moratorijum, te da Služba glavnog državnog arhitekte Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma poštuje odluke suda.

Ovim će turska kompanija, kojoj je odlukom Upravnog suda oborena saglasnost koju joj je dao vladin resor kojim je koordinirao Duško Marković, morati da sačeka još najmanje godinu, što je rok izrade Prostorno-urbanističkog plana, ukoliko novim planskim dokumentom uopšte na toj lokaciji budu i dalje ucrtane višespratnice.

Naime, postoji mogućnost da, zbog velike izgradnje u uskom pojasu uz Slovensku plažu, na pojedinim lokacijama, na čemu insistiraju pojedine vladajuće partije u Budvi, prije svega Demokrate, budu iscrtani soliteri i time se sačuva prostor.

Podsjećamo, Upravni sud je prije mjesec i po prihvatio tužbu Opštine Budva i poništio rješenje nekadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma u vrijeme kada je njime koordinirao Duško Marković, kojim je turskoj kompaniji “Mia investments” tadašnji premijer aminovao gradnju dvije kule od po 15 i 16 spratova nedaleko od plaže.

Sekretarijat za zaštitu imovine, kojim rukovodi Nikola Plamenac (Demokrate) ovim je dobio dugogodišnju pravnu bitku koju ovaj opštinski resor vodi, kako bi dokazao da je projekat koji su turski investitori predložili suprotan onom što predviđa planski dokument.

U sporu koji je Sekretarijat pokrenuo protiv Ministarstva održivog razvoja i turizma, turska kompanija je, preko advokatske kancelarije Ane Đukanović, zatražila i dobila svojstvo stranke u postupku, smatrajući da je MORT donio zakonsko rješenje.

Kompanija koja okuplja turske biznismene dobila je 25. decembra 2019. saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva” s apartmanima za tržište, kojim je nakon ostavke ministra Pavla Radulovića, tada koordinirao lično premijer. Markovićev resor prethodno je poništio rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog izgleda.

Upravni sud je u presudi naveo da će vladin resor u ponovnom postupku donijeti zakonsko rješenje. Međutim, nakon sudske odluke, ubrzo je uslijedio moratorijum, pa je glavni državni arhitekta morao da odbije ponovni zahtjev “Mia investments”.

Lokalne Demokrate pune dvije i po godine se protive gradnji na parceli od 8.500 kvadrata, koja je uknjižena na firmu “Safiro beach resort”, s kojom su Turci zaključili ugovor o zajedničkoj gradnji. Upravo projekat turskih investitora prije dvije i po godine doveo je do političke krize u gradu i umalo raspada koalicije i zatezanja odnosa na relaciji Demokrate - DF, koji i danas traju.

Turski biznismeni namjeravali su da u Budvi izgrade, opreme i poklone vrtić vrijedan dva miliona eura, kako je to pisalo u protokolu koji su u aprilu 2018. potpisali s Carevićem. To je Carevića koštalo zaoštravanja odnosa s koalicionim partnerima iz redova Demokrata, URA i Crnogorske, što je kasnije dovelo i do samoga raskola.

Tadašnjih 12 vladajućih odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i URA inicirali su zakazivanje hitne sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o protokolu i njegovom poništenju, smatrajući da su turski biznismeni time pokušali da “kupe” saglasnost od lokalne uprave kako bi gradili kule i od prodaje stanova zaradili na desetine miliona eura.

Do održavanja sjednice nikada nije došlo jer odbornici DF-a, potpomognuti opozicionim odbornicima iz redova DPS-a i SD-a, te nezavisnim odbornikom, nijesu izglasali takav dnevni red. Budvanski parlament je praktično četiri mjeseca bio u blokadi, da bi Carević sredinom oktobra 2019. poništio protokol koji je zaključio s turskim investitorima.

Ne izdaju se više saglasnosti za oborene planove za Budvu i Bečiće

Skupštinski odbor je donio i nekoliko zaključaka među kojima i one koji se odnose na detaljne urbanističke planove “Budva-centar” i “ Bečići”.

“Skupština Crne Gore poziva Vladu Crne Gore da, preko Ministarstva ekologije, planiranja prostora i urbanizma, upozna javnost da za građenja u obuhvatu planova DUP “Budva-centar” i DUP “Bečići” glavni državni arhitekta ne izdaje saglasnosti, a Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje ne prihvata prijave gradnje do završetka njihove izrade, za koju se predlaže da se radi paralelno s pripremom PUP-a “Budva”, uz izmjenu Programskog zadatka”, navodi se u zaključcima.

Bonus video: