Kad upekne zvijezda i bude 45 stepeni, a nema kapi vode

Da sam znala da će biti ovako, da ćemo biti bez vode, ne bih se nikada ovdje vratila da provodim penzionerske dane, kaže sedamdesetčetvorogodišnja Vukosava Bojanić iz sela Brežine u Lješanskoj nahiji

36859 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Godinama obećavaju riješiti problem: Željko Bojanić, Foto: BORIS PEJOVIC
Godinama obećavaju riješiti problem: Željko Bojanić, Foto: BORIS PEJOVIC

Da sam znala da će biti ovako, da ćemo biti bez vode, ne bih se nikada ovdje vratila da provodim penzionerske dane, kaže sedamdesetčetvorogodišnja Vukosava Bojanić iz sela Brežine u Lješanskoj nahiji.

Mještani toga sela, kao i većine u Lješanskoj nahiji, godinama kada dođu ljetnji mjeseci muku muče s vodom, a kako ističu - više je nema, nego što ima, iako se s tog područja Glavnog grada snabdijeva vodoizvorište Boljesestre.

Trenutno su na snazi mjere prema kojima, kako kažu, jedan dan imaju vode, pa drugi nemaju, ali pisanog obavještenja o tome u selu nema.

Bilo je predviđeno da restrikcije traju duže, odnosno da imaju vodu dan, pa da nemaju 48 sati, ali su, kažu, upozorili njihovog predstavnika, predsjednika Lješanskog vodovoda Predraga Kažića, da bi to bilo pogubno.

”Pošla sam u penziju 2002. Suprug i ja smo ovdje, ali je mnogo teško bez vode. Nisu napravili vodovod kako treba, teško se snalazim, nestane, kada treba da je imamo, pola dana je ima, pola nema. Nikada ne znamo kada ćemo je imati”, kaže Bojanić.

Dodaje da je prije nekoliko dana uključila mašinu za pranje veša, jer je bilo vode, ali je voda u međuvremenu nestala.

”Srećom, imala sam u bidonima vode, pa sam sipala u mašinu. Plaćali bismo kubik i 50 centi samo da imamo vodu”, kazala je ona.

Mještanin Željko Bojanić priča da je problem s vodom prisutan decenijama.

”Jedan dan imamo, drugi nemamo, problematika ista decenijama, obećavali su da će to da bude riješeno. Vraćamo se u 19.vijek, umjesto da napredujemo. Sela u Crnoj Gori su većinom napuštena, jedini sam ja tu s porodicom i djecom. Pretežno je stariji živalj u selu, prosjek je 70 godina pa nadalje. Imamo dva invalida, koji su operisani, žive ovdje. Možete da zamislite šta znači za njih 45 stepeni, a da nemaju vode”, priča Bojanić.

Kaže da se vratio na carevinu, posvetio se selu, ima mini farmu, drži stoku, živinu, zečeve, a sve to treba vodom podmiriti.

”To je problem i nama i za stočni fond. Ovo traje od kada su cijevi postavljene u zemlju, prije 40 godina. Dobijali smo preko Mjesne zajednice obećanje da ćemo imati vode. Bio nekad vodovod Lješanske nahije, pa smo plaćali paušalno. Vodovod podgorički je preuzeo gazdovanje prije tri godine. Na 11 kilometara od Podgorice smo, a nemamo vodu. Predsjednik našeg vodovoda u saglasnosti s nadležnima iz podgoričkog preduzeća odredio je ko i kada treba da ima vodu”, kaže Bojanić.

foto: Boris Pejovic

On je naveo da je njihov predstavnik Predrag Kažić, a da je svaki razgovor s njim bio da će se problem što prije rješavati.

”Prije tri godine je rađen vodovod, evo kao što vidite kako je to kvalitetno urađeno ostale su rupe. Veliko razočarenje što se tiče vodovoda.”

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” su “Vijestima” odgovorili da su preuzeli upravljanje i održavanje Lješanskog vodovoda od Režijskog odbora, odnosno predstavnika mještana.

”U prethodnom periodu ovaj vodovodni sistem bio je neadekvatne tehničke opremljenosti i neodrživog finansijskog modela. U periodu od 2018. do 2021, u cilju otklanjanja tehničkih nedostataka, prvenstveno zamjene azbest cementne mreže i dislociranja većeg broja cjevovoda iz privatnih imanja, Glavni grad je investirao oko 600.000 eura. Ulaganja su podrazumijevala zamjenu dotrajale mreže i instaliranje nove elektromašinske opreme na izvorištu. Mreža je rekonstruisana u selima Bigor, Brežine, Gornje i Donje Liješnje, dok su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u selu Goljemadi u završnoj fazi”, tvrde iz tog preduzeća.

Dodali su da je cilj Glavnog grada i ViK kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže na području Donje Lješanske nahije.

”Za sljedeću godinu planirani su radovi u selima Donji Kokoti, Briđe, Begova glavica i Sinjac. Imajući u vidu stanje vodovodnog sistema na području Donje Lješanske nahije, snabdijevanje vodom u ljetnjim mjesecima ne može biti redovno. U skladu s tim uvedene su 24 časovne restrikcije na ovom području, sa čime su saglasni predstavnici svih sela s ovog područja. Cilj restrikcija, koju obavlja odgovorno lice iz gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija, je racionalna potrošnja voda, kako bi se obezbijedilo normalno funkcionisanje vodovodnog sistema u toku ljetnjih mjeseci.”

foto: Boris Pejovic

Bez odgovora mnoga pitanja

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” nisu odgovorili da li su upoznati da je dio sela u Lješanskoj nahiji krajem sedmice bio bez vode čak 72 sata i kada će konačno biti riješen dugogodišnji problem.

Nije odgovoreno da li je i kad sprovedena kontrola potrošnje vode u selima Lješanske nahije, ako jeste, koje su nepravilnosti utvrđene, šta je preduzeto i da li je iko od osoba kod kojih su nepravilnosti pronađene procesuiran i na koji način.

Prema tvrdnjama mještana, vodom u tom kraju upravljaju pojedinci.

Iz ViK nisu odgovorili da li je to preduzeće dozvolilo nekom odlukom, a ako jeste, kojom.

Bonus video: