Duran: Spriječite blokadu Savjeta RTCG

Vukčević je "Vijestima" rekao da je odluka ASK da je kao član Savjeta prekršio zakon jer je dobio honorar za dokumentarni film koji je snimio netačna, te da je podnio tužbu Upravnom sudu
57 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2017. 09:23h

Generalni direktor Evropskog saveza emitera (EBU) Noel Duran pozvao je predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića da omogući kako bi Savjet RTCG nastavio sa radom do odluke nadležnih sudova.

EBU je asocijacija evropskih javnih servisa, čiji je član i RTCG. Administrativni odbor Skupštine Crne Gore danas bi trebalo da sasluša člana Savjeta Nikolu Vukčevića, za koga je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da je u konfliktu interesa. Odbor će kasnije raspravljati i o kršenju Zakona o sprečavanju korupcije još nekoliko članova Savjeta.

Vukčević je "Vijestima" rekao da je odluka ASK da je kao član Savjeta prekršio zakon jer je dobio honorar za dokumentarni film koji je snimio netačna, te da je podnio tužbu Upravnom sudu.

On je podsjetio da je predsjednik Administrativnog odbora Skupštine Luiđ Škrelja (DPS) javno objavio da će to tijelo sačekati stav suda prije odlučivanja, što nije slučaj.

Na to je upozorio i Noel Duran u pismu Brajoviću. On računa, kako je naveo, da će parlament osigurati mogućnost da Savjet nastavi sa radom i da će se ograditi od brzih odluka kad je u pitanju opoziv članova Savjeta.

"Zabrinut sam zbog procedura koje su nedavno pokrenute protiv nekih članiva Savjeta, koje bi mogle paralizovati njegov rad i ugroziti pozitivne napore koji su dosad primjećeni,” navodi se u pismu Brajoviću.

On podsjeća i da RTCG jedini na Zapadnom Balkanu ima istraživačko novinarstvo, potencirajući važnost toga.

ASK je ranije utvrdila da je nekoliko članova Savjeta RTCG prekršilo Zakon jer nijesu prijavili imovinu, kao i Goran Đurović jer je bio direktor u jednoj firmi koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Ostavku na mjesto u Savjetu ranije je podnio Ivan Mitrović, predstavnik Unije poslodavaca. Skupština je već raspisala konkurs za njegovog nasljednika.

Mitrović je navodno prekršio zakon jer je njegvo sin u međuvremnu, nakon što je postao član Savjeta, zaposlen u RTCG.

Vukčević: Moja stolica im je izgleda vrednija nego meni

"Sa zadovoljstvom prihvatam poziv za izjašnjavanjem na Administrativnom odboru, sa osjećanjem da im je, kroz postupke koje su uradili, moja stolica u Savjetu vrednija nego meni samom. Ja sam za potrebe nezavisne filmske produkcije režirao određeni dokumentarni film i za tu autorsku djelatnost primio predviđeni rediteljski/autorski honorar, dakle - radeći svoj uobičajeni rediteljski posao (finansiran nezavisnim sredstvima, koja nemaju nikakve veze veze sa RTVCG, uključujući i to da taj dokumentarni film nije ni emitovan na RTVCG, niti na bilo kojoj drugoj TV stanici, jer mu to nije ni bila namjena,” rekao je Vukčević “Vijestima”.

On navodi da je odluka ASK kojom utvrđuje da je tim dokumentarcem - zapravo proizveo TV program apsurdna.

"Za ovu vrstu apsurda, u zakonskom roku sam podnio pravni lijek kroz tužbu Upravnom sudu, kao instituciji države Crne Gore koja je meritorna da utvrdi stvarno činjenično stanje”, naveo je on.

Vukčević smatra da nisu fer uslovi za izjašnjenje pred odborom jer nema odluke suda.

Bonus video: