"Bobotov kuk" sada plovi po svjetskim morima

Singapurski brodar svom najnovijem brodu dao ime po jednom od najviših planinskih vrhova u Crnoj Gori

60191 pregleda 299 reakcija 19 komentar(a)
Bobotov kuk brod, Foto: Berge Bulk
Bobotov kuk brod, Foto: Berge Bulk

Potpisivanjem primopredajnog zapisnika u srijedu 28. jula, u kineskom brodogradilištu Bohai Shipbuild Heavy Industry, kompanija Berge Bulk iz Singapura preuzela je svoj najnoviji brod – tzv. capesize bulkcarrier (brod za prevoz rasutog tereta) nosivosti 210.000 tona, a koji je dan ranije, zvanično kršten imenom “Berge Bobotov”.

Zanimljivo je da je novi brod vrijedan preko 60 miliona eura, singapurska kompanija nazvala po jednom od najvećih planinskih vrhova u Crnoj Gori – Bobotov kuk na Durmitoru.

”Brod nosivosti 210.000 tona nazvan je po Bobotovom kuku, planinskom vrhu na sjeveru Crne Gore. Sa svojih 2.523 metra nadmorske visine, Bobotov kuk je najviši na planini Durmitor i jedan od najviših vrhova u Crnoj Gori uopšte”, saopštila je kompanija Berge Bulk na društvenim mrežama, objavljujući fotografije svog nanovijeg broda “Berge Bobotov”.

Ova kompanija, inače, jedan je od najvećih nezavisnih vlasnika brodova za prevoz rasutog tereta u svijetu, s flotom koju trenutno čini 85 brodova s ukupno 14.499.195 tone nosivosti. Berge Bulk je lani širom svijeta prevezla preko 69 miliona tona rasutog tereta – prvenstveno ruda, uglja i žitarica, a zbog impresivnih teretnih karakteristika njenih najvećih brodova, ova kompanija kao svoj poslovni slogan koristi sintagmu “Moving Mountains” (Pomjeramo planine).

Stoga su i svi njeni brodovi nazvani po nekom od planinskih vrhova širom svijeta, a Crna Gora je doživjela čast da singapurski brodar svoj najnoviji brod nazove imenom jednog našeg planinskog vrha.

”Berge Bobotov” koji vije zastavu britanskog dominiona, Ostrva Man, spada u tzv. “newcastlemax” capesize bulk carriere, odnosno po svojim dimenzijama je to maksimalno veliki brod koji može da uplovi u luku Njukasl u jugoistočnoj Australiji – jednu od glavnih izvoznih luka svijeta kada je ugalj u pitanju. “Berge Bobotov” je deveti takav brod koji je za Berge Bulk od 2016. do danas sagrađen u Bohai brodogradilištu, a njegove sestre nose imena “Zugspize”, “Grossglockner”, “Toubkal”, “Mulhacen”, “Olympus”, “Kenya”, “Moldoveanu” i “Meru”, po impresivnim planinskim vrhovima u Njemačkoj, Austriji, Maroku, Španiji, Grčkoj, Keniji, Rumuniji i Indiji. “Berge Bobotov” dug je 300 i širok 49 metara i ima gaz od 16 metara, a brzinom od 14 čvorova pokreće ga sprohodni dvotaktni dizel motor MAN snage 23.000 konja.

Na brodovima klase “Berge Zugspitze” kompanija Berge Bulk i kineski konstruktori primijenili su neka od najsavremenijih tehnoloških rješenja za umanjenje štetnih posljedica po životnu sredinu od operacija tih plovila – počev od forme trupa posebno dizajnirane za najmanju potrošnju goriva, ugradnje tzv. Mewis Duct sapnica na krmi za optimizaciju rada propelera, dvostrukih turbopunjača na glavnom motoru za najefikasniji mogući rad pogona i najbolje moguće iskorištenje goriva, tzv. scrubber prečišćivača izduvnih gasova, posebnih premaza trupa koji sprečavaju obrastanje podvodnog dijela broda čak pet godina i time utiču na smanjenje potrošnje goriva... Berge Bulk je kompanija pionir u mnogim poduhvatima poput ugradnje solarnih panela na nekim od svojih brodova za održivu proizvodnju električne energije za zadovoljenje dijela potreba broda, pravljenja malih poljoprivrednih rasadnika na brodovima iz kojih se posada snabdijeva svježim povrćem...

”Berge Bobotov” je već drugi slučaj da strani brodari koji nemaju direktne veze s našom državom, svojim plovilima daju imena po pojmovima ili lokalitetima iz Crne Gore. Prvi takav primjer je kontejnerski brod “Kotor Bay”, kome je njegov vlasnik, kompanija Eastern Pacific Shipping iz Singapura, kada ga je izgradila 2009. godine, dala ime po zalivu Boke Kotorske.

Bonus video: