Razrješenje da ne bude sredstvo političkog pritiska

Stručnjaci Savjeta Evrope dali preporuke za set medijskih zakona, među njima i za članove Savjeta i generalnog direktora RTCG

12190 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Treba utvrditi precizna pravila u pogledu mogućnosti razrješenja članova Savjeta, kao i direktora Radio Televizije Crne Gore (RTCG), kako bi se izbjeglo da se razrješenje koristi kao sredstvo političkog pritiska, ovo je samo jedna od preporuka koju su pripremili stručnjaci Savjeta Evrope (SE).

”Treba naglasiti da bi odredbe o razrješenju trebalo izričito da predviđaju sudsku kontrolu”, navodi se u dijelu preporuka koje se odnose na Zakon o Nacionalnom javnom emiteru RTCG.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija (MJU) uputilo je juče javni poziv svim zainteresovanima da se uključe u reformu medijskih zakona, među kojima je i ovaj zakon.

”Medijskom reformom izvršiće se usklađivanje medijske normative Crne Gore sa najvišim međunarodnim standardima ove oblasti... koji unapređuju slobodu izražavanja, nezavisnost novinarske profesije, jačaju sveukupnu nezavisnost nacionalnog javnog emitera i regulatora za oblast audiovizuelnih medijskih usluga”, navodi se u pozivu MJU.

Rok za dostavljanje sugestija i komentara je 27. septembar, a odnosi se na Nacrt zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama (AMVU), Zakon o medijima i Zakon o RTCG. Zakoni o medijima i o RTCG donijeti su prošle godine.

Savjet RTCG trebalo bi sjutra da obavi intervjue s četiri kandidata za generalnog direktora, a da o tom pitanju glasa u ponedjeljak.

Stručnjaci SE preporučuju izmjenu kriterijuma za imenovanje u Savjet kako bi se jasno utvrdila potreba da se mogu kandidovati pojedinci s odgovarajućim profesionalnim iskustvom na rukovodećem nivou sa visokim stepenom odgovornosti.

”Takođe se preporučuje da se propiše uslov kvalifikovane većine u Skupštini (s mehanizmima protiv zastoja) u vezi s konačnim izborom članova Savjeta”, navodi se u dokumentu.

Izvještaj Venecijanske komisije pruža niz pristupa za rješavanje zastoja, uključujući drugo glasanje, na primjer 3/5 većinom.

Kada je u pitanju sami Nacrt zakona o AVMU, glavni cilj je da se prenese Direktiva o audiovizuelnim medijskim uslugama Evropske unije. Nacrt zakona donosi određene novine poput promovisanja medijske pismenosti, novo poglavlje o platformama za razmjenu video sadržaja (VSP) i nove odredbe o podsticanju medijskog pluralizma finansiranjem programa od javnog interesa.

Bonus video: