Pljevljak koji je primio pogrešnu vakcinu: Nadležni žele da izbjegnu odgovornost

Građanin koji je primio pogrešnu vakcinu tvrdi da je jedina istinita tvrdnja Instituta da je kao drugu dozu primio kinesku vakcinu

35989 pregleda 367 reakcija 42 komentar(a)
Vuković tvrdi da je nakon pogrešne revakcine imao zdravstvene probleme (ilustracija), Foto: Shutterstock
Vuković tvrdi da je nakon pogrešne revakcine imao zdravstvene probleme (ilustracija), Foto: Shutterstock

Građanin Blagoje Vuković (55), koji je prošlog petka revakcinisan pogrešnom vakcinom protiv koronavirusa, tvrdi da nadležni pokušavaju da minimiziraju propust koji se desio u pljevaljskom Domu zdravlja, kako bi se izbjegla odgovornost u slučaju posljedica po njegovo zdravlje.

”U subotu, 31. jula 2021. godine, Institut za javno zdravlje objavio je da je jedan muškarac iz Pljevalja, umjesto vakcine protiv kovida-19 proizvođača Fajzer-Biontek, revakcinisan vakcinom kineske kompanije Sinofarm. Osim ove rečenice, svi dalji navodi Instituta su neistiniti i ovim putem želim to da demantujem”, saopštio je Vuković “Vijestima”.

On je kazao da opravdanje Instituta, da je u više zemalja svijeta nakon dobijene Sinofarm vakcine kao treća doza data takozvana Fajzer vakcina onima koji nisu razvili antitijela, nema veze sa njegovim slučajem.

”Jer ja, kao prvu dozu nisam primio Sinofarm vakcinu, već Fajzer i nije se radilo o trećoj dozi, već o revakcini, koja, da bi se uopšte razvila antitijela, treba da bude od istog proizvođača kao prva vakcina, što je i praksa u našoj zemlji, osim u slučaju kada se dogode ovakve greške. U tekstu koji je 13. jula 2021. godine objavio Tanjug, pod naslovom ‘Svetska zdravstvena organizacija je protiv miješanja vakcina’, navodi se da je naučnica Svjetske zdravstvene organizacije, Sumija Svaminatan, savjetovala da ljudi ne miješaju vakcine protiv kovid -19 različitih proizvođača, nazivajući to ‘opasnim trendom’. Ali, eto, ‘naučnicima’ iz našeg Instituta za javno zdravlje, to je, kao da sam ‘umjesto diklofena dobio brufen’. Jasno je da se radi o pokušaju minimiziranja ovog propusta da bi se izbjegla odgovornost u slučaju posljedica na moje zdravlje i život, koje mogu nastupiti, i za koje niko u ovom trenutku ne može da tvrdi da se neće dogoditi”, reagovao je Vuković.

On je kazao da apsolutno nije istinita tvrdnja Doma zdravlja Pljevlja, koju je saopštio Institut, da je pacijentu odštampana potvrda o vakcinaciji Sinofarm vakcinom i da je medicinska sestra nakon toga uočila da je kao prvu dozu dobio Fajzer vakcinu.

”To apsolutno nije istina. Prilikom dolaska sam naglasio da treba da primim Fajzer, što je i doktor rekao, ali sestra nije obratila pažnju, jer je bila zauzeta pričajući telefonom. Da sam dobio Sinofarm vakcinu saznao sam prije štampanja bilo kakve potvrde i to tako sto sam slučajno pitao - da potvrdim da sam vakcinisan Fajzer vakcinom, na šta je sestra odgovorila da mi je dala Sinofarm”, rekao je Vuković. On je zaključio da će se “štampanjem potvrda, poništavanjem potvrda i činjeničnim stanjem baviti nadležni organi, jer o istom posjedujem sve dokaze”.

Bonus video: