Raonić generalni direktor RTCG-a

Raonić je dobio sedam glasova, Nikola Marković jedan, a jedan listić je bio nevažeći, odnosno prazan

68629 pregleda 1180 reakcija 187 komentar(a)
Raonić, Foto: Savo Prelević
Raonić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.08.2021. 19:25h

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) izabrao je Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG-a.

On je dobio sedam glasova, Nikola Marković jedan, a jedan listić je bio nevažeći, odnosno prazan.

Savjet je danas intervjuisao kandidate - Milutina Stijepovića, Nikolu Markovića, Borisa Raonića i Srđana Čovića.

Da se večeras bira generalni direktor bilo je pet članova Savjeta, odnosno - predsjednik tog tijela Veselin Drljević, Milica Špajak, Naod Zorić, Predrag Marsenić i Amina Murić.

Protiv su bili Marijana Camović Veličković, Filip Lazović i Bojan Baća, a uzdržan je bio Žarko Mirković.

Lazović je tražio da se prvi čovjek izabere kada nadležni organi daju svoj sud o konkursu. Pojasnio da imaju rok do 19. avgusta da izaberu generalnog direktora.

Članica Savjeta Marijana Camović Veličković je bila za to da se sačeka ponedjeljak, kao i što je dogovoreno, za izbor generalnog direktora. Kako je istakla, do ponedjeljka bi vjerovatno imali potpunu informaciju od nadležnih u vezi postupaka koji su pokrenuti.

Lazović je istakao da ne želi da prihvati odgovornost da, ukoliko se ispostavi da nisu poštovali proceduru, da bivši generalni direktor zbog toga pokrene tužbu.

Lazović je obrazložio svoj stav time da ne bi volio da dođu u situaciju da se danas ovdje nešto završi, a da za dva dana dobiju rješenje da nešto nije dobro, iako on misli da je sve u redu.

“Ne želim da se ishitrenom reakcijom stavlja bilo kakva mrlja”.

On je naglasio da će u narednim danima postupak raspisivanja konkursa za izbor generalnog direktora RTCG biti predmet dodatne kontrole, tako je, kako navodi, Ministarstvo naložilo inspekciji i ona će o tome odlučivati.

“Predlažem da sačekamo epilog. Nisam spreman da preuzmem odgovornost za eventualne greške i naplatu štete, a nadam se da do toga neće doći”, kazao je Lazović.

Stijepović: Javni servis osloboditi od političkog uticaja

Prvi je svoju viziju razvoja u narednom periodu izložio Milutin Stijepović.

Stijepović je istakao da je bio dugogodišnji novinar RTCG-a, a da je za vrijeme svoga angažmana tamo odradio veliki broj intervjua na profesionalan način, a da je trenutno na čelu RTV Nikšić.

On je naglasio da je RTV Nikšić poslovala pozitivno za vrijeme korona krize, a da kao dugogodišnji novinar RTCG smatra da ima ljudi u toj medijskoj kući koji su profesionalci i da tu kuću treba osloboditi političkih uticaja.

Stijepović je istakao da iza njega ne stoji nijedna politička grupacija, niti interesni lobi.

"Ako vas je bilo ko zvao zbog mene, odmah ću napustiti ovaj intervju", kazao je Stijepović. On je rekao da sa njim neće ući nijedan novi zaposleni u RTCG, ukoliko bude izabran za generalnog direktora.

"Dok ne bi vidjeli na čemu smo. Prvo ćemo sjesti i vidjeti sa čime raspolažemo", kazao je Stijepović.

Za Stijepovića je najveći problem u RTCG da se uradi depolitizacija zaposlenih, odnosno da članska partija neke stranke ne bude glavni preduslov napretka, a istakao je da postoji problem i sa brojem zaposlenih, a koji postoji, jer su mnogi dovodili ljude u tu medijsku kuću i tu ih ostavljali.

Marković: Prvi program se previše bavi političkim temama

Izlaganje svoje vizije je započeo Nikola Marković, koji je istakao da je neophodno da Javni servis ima izbalansirano izvještavanje.

On je istakao da se Prvi program previše bavi političkim temama, a da je njegova ideja da što više ima interakcije sa građanima.

"Politički subjekti bi trebalo da budu zastupljeni na Parlamentarnom kanalu. Javni servis mora da uđe u svaki dom, da se bavi svim temama", naveo je Marković.

Javni servis, kako je istakao, treba da ima širok dijapazon tema. "Od životnih tema treba praviti velike teme", naveo je Marković.

On je kazao da je potrebno uraditi optimalizaciju broja zaposlenih, a to treba uraditi u saradnji sa sindikatima, napraviti presjek zaposlenih, ne smije da se presječe tek tako a da u Javnom servisu ima sposobnih, kreativnih ljudi, koji mogu da doprinesu poboljšanju kvaliteta sadržaja.

Marković je istakao da je neophodno da zaposleni se edukuju, da koriste što više nove tehnologije.

Javni servis, naglasio je Marković, mora postati slobodan medij, koji će raditi u interesu građana.

Programski sadržaji, materijalno tehnički i ljudski resursi su, prema Markoviću, ključni za razvoj Javnog servisa.

"Javni servis ima presudnu ulogu u promociji demokratskih vrijednosti u jednom društvu", poručio je Marković.

On je kazao da je primijetio da Javni servis promoviše pristup narativnosti, a koji je davno napušten, a što ograničava novinare u slobodnom izrazu.

"Javni servis mora da bude ta platforma preko koje će se voditi dijalog. Jako je važno da moramo da osnažimo istraživačku redakciju", rekao je Marković.

On je istakao da se za istraživačke teme u RTCG izdvaja samo pet hiljada eura godišnje, a za emisiju Teleskopija 28.000 eura.

"To je 1.400 eura po emisiji. To mora da se opravda, troši se novac građana Crne Gore, za šta. Dok Agrosaznanje, ne bih nekoga da izdvajamo, ima još dobrih emisija, godišnje košta samo sedam hiljada eura. To se mora promijeniti", poručio je Marković.

Marković je kazao da je za njega u Srebrenici počinjen genocid, a što su ustanovili sudovi, čije Odluke uvažava Crna Gora. Možda, kako je istakao, nisu uvijek bili pravedni, ali ono što su utvrdili vjeruje da je istina.

On smatra da kada su u pitanju dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije da zločine rade pojedinci u ime deklarativno promovisanih ciljeva.

Kako je pojasnio iritira ga što sudovi neke druge stvari nisu doveli do kraja, ali da to ne smije da bude opravdanje za negiranje nečega što je utvrđeno.

Marković je istakao da je spreman ukoliko bude izabran na mjesto generalnog direktora RTCG da godinu dana prima platu na nivou prosječne zarade u Crnoj Gori.

Raonić: Problem neradnika u RTCG-u se mora riješiti

Kandidat za generalnog direktora RTCG Boris Raonić je istakao da želi da bude menadžer u pravom smislu te riječi, a ne mikromenadžer i urednik.

On je istakao da smo svih prethodnih dana bili svjedoci neprimjerenih političkih pritisaka kada je izbor generalnog direktora RTCG u pitanju.

"To se više neće moći prenositi preko direktora ili bilo kojeg urednika na zaposlene", poručio je Raonić.

Raonić je istakao da se problem neradnika u RTCG -u mora riješiti i da će on na tome insistirati.

Kako je naglasio, Javni servis ima izuzetne kadrovske resurse, a sticajem okolnosti je imao priliku da upozna te ljude i njima treba dati prostora da iznesu svoj kreativni potencijal.

Raonić je kazao da mu neće biti problem podnijeti ostavku, ukoliko članovi Savjeta budu nezadovoljni njegovim radom na mjestu generalnog direktora RTCG.

On je istakao da je optimista da će Javni servis biti najgledaniji, a da nije tako, ne bi se ni prijavljivao na konkurs.

"Moraćemo da se oslobodimo svega onoga što ne zaslužuje da bude u Javnom servisu, ne mislim tu samo na zaposlene, nego i na programske sadržaje. Ja mislim da nama veoma malo treba da od Javnog servisa napravimo instituciju, kojom će se ponositi Crna Gora", naveo je Raonić.

Čović: Sa postojećim sredstvima se ne mogu planirati ozbiljna ostvarenja

Nekadašnji pomoćnik direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije, Srđan Čović, istakao je tokom intervjua da sa postojećim sredstvima ne mogu planirati ozbiljna produkcijska ostvarenja.

On smatra da je potrebno pomjeriti satnice emitovanja dnevnika, umjesto u 15.30, da bude u 16, a termin u 19.30 pomjeriti za pola sata ranije.

Bonus video: