Babović: Na javni poziv prijavila sam se zbog svojih stručnih referenci

"Na ovakvim 'principima uspostavljanja vladavine prava' bojim se nećete brzo stići do profesionalnog 'zlatnog glasa' u TS koji traži narod“, navela je advokatica

8646 pregleda 11 komentar(a)
Babović, Foto: Boris Pejović
Babović, Foto: Boris Pejović

Advokatica Marica Babović kazala je da se na javni poziv za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta (TS) iz reda uglednih pravnika prijavila zbog profesionalnog iskustva i stručnih referenci koje posjeduje, konsultujući Zakon o državnom tužilaštvu, a ne partije.

Ona je, u reagovanju na izjavu predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Moma Koprivice sa jučerašnje konferencije za novinare, navela da se na taj javni poziv prijavila vjerujući da se u Crnoj Gori konačno došlo do principa da u nezavisnim pravosudnim tijelima neće biti partijskih eksponenata, već stručnih i ljudi od integriteta.

„U odnosu na Vaše slobodno tumačenje da sam bila partijski funkcioner kao eliminatorni uslov, jer je to 'pitanje stava i principa', moram vas podsjetiti vladavina prava gradi se na poštovanju zakona, a ne zauzimanju stavova jer trenutno imate poziciju moći i odlučivanja“, navodi se u reagovanju na izjavu Koprivice.

Babović je kazala da je njen bivši partijski angažman bio u funkciji „borbe protiv ovakve prakse, a vama je poslužio da dođete do 'naknadne pameti'“.

„Nije na mjestu da moje ime stavljate u kontekst partijskih eksponenata, jer nije tačno“, rekla je Babović.

Prema njenim riječima, jedini zaključak koji se nakon ovog "farsičnog postupka" nameće jeste da je demokratski narativ daleko bliži ustaljenoj dugogodišnjoj praksi prethodnika.

„Očigledan je takođe i zaključak, da je bilo ko od vas računao da ću biti 'partijski eksponent' bez problema bih bila izabrana“, navela je Babović.

Ona je kazala da je smatrala da ne treba da učestvuje u, kako je rekla, farsi koja traje od dana kada su obavljeni intervjui sa kandidatima za TS iz reda uglednih pravnika, posebno ne da bude dio dnevno - političkih prepucavanja između konstituenata parlamentarne većine.

„Jer očigledno ne možete da se dogovorite oko svojih kandidata“, navela je Babović u reagovanju.

Prema njenim riječima, jučerašnje "lamentiranje" Koprivice nad njenim imenom ipak zahtijeva njenu reakciju, jer smatra da se radi o pokušaju njene diskreditacije i prije zakazanog glasanja o kandidatima na sjednici „koja se ne nazire“.

„Na javni poziv sam se prijavila zbog profesionalnog iskustva i stručnih referenci koje posjedujem, konsultujući Zakon o državnom tužilaštvu, a ne partije“, poručila je Babović.

U tom kontekstu, kako je kazala, Zakon ne poznaje „slobodno tumačenje“ Koprivice, sa kojim se u petak upoznala putem medija.

„Trvenja oko vaših „nezavisnih“ kandidata pokazuju upravo suprotno i nastavak dosadašnje prakse sa sve pozivanjem na „principe oslobođene demokratije“. Vi kao i ja znate da su svi vaši nesporni „nezavisni kandidati“, vezani za neku partiju prijateljskim, rođačkim i poslovnim vezama“, navodi se u reagovanju.

Babović je rekla da se imenima neće baviti iz poštovanja prema kolegama.

Ona je navela da je Koprivica na intervju pozvao 20. jula, nakon što je, u okviru nadležnog Odbora, ocijenio da ispunjava formalno pravne uslove da intervju bude obavljen.

Prema riječima Babović, očigledno je da je i to bila farsa.

„Jer ste već znali svoje kandidate pa je trebalo samo njih da pozovete na intervju pred crnogorskom javnošću, da bude transparentno“, rekla je Babović.

Kako je navela, valjda će jednako tako biti transparentno i glasanje na matičnom odboru.

„Na kraju, na ovakvim 'principima uspostavljanja vladavine prava' bojim se nećete brzo stići do profesionalnog 'zlatnog glasa' u TS koji traži narod“, zaključuje se u reagovanju.

Povezani članci

06. Avgust 2021.

Koprivica: Stavljena tačka na partijsko tužilaštvo

Bonus video: