Izvadite milionski vrijedan ugalj, pa tek onda gradite

Direktor proizvodnje u Rudniku uglja Milinko Gazdić tvrdi da je opština Pljevlja preuranjeno donijela odluku o izradi idejnog projekta izgradnje Sportskog centra i kupališta u Borovici

27741 pregleda 260 reakcija 20 komentar(a)
Niko nas nije pitao o gradnji: Milinko Gazdić, Foto: Privatna arhiva
Niko nas nije pitao o gradnji: Milinko Gazdić, Foto: Privatna arhiva

Prije izgradnje Sportsko-rekreativnog centra i kupališta na jezeru u pljevaljskom selu Borovica, potrebno je prethodno iz tog područja iskopati zaostale zalihe uglja, čija se vrijednost procjenjuje na oko 37 miliona eura.

To je “Vijestima” kazao direktor proizvodnje u Rudniku uglja, rudarski inženjer Milinko Gazdić, koji tvrdi da je opština Pljevlja, odluku da izradi idejni projekat izgradnje Sportsko-rekreativnog centra i kupališta u Borovici donijela preuranjeno, ne konsultujući se s odgovornim u Rudniku i Elektroprivredi Crne Gore.

Brovičko jezero je nastalo punjenjem vodom iz dva potoka napuštenog kopa “Šumani” Rudnika uglja.

Udaljeno je oko pet kilometara od Pljevalja i nalazi se na oko 500 metara od saobraćajnice Pljevlja - Žabljak. Voda jezera otiče u Vezišnicu koja protiče u neposrednoj blizini.

Obala jezera, koje zauzima površinu od oko 29 hektara je neuređena, bez zelenila, osim u malim djelovima sa samoniklim rijetkim stablima.

Predsjednik Opštine Igor Golubović nedavno je kazao da projekat, čija je ukupna vrijednost 12 miliona eura, Opština sama ne može da finansira i da očekuje da se u njegovu realizaciju uključe Rudnik uglja i Termoelektrana.

”Rudnik uglja je uvijek pomagao i pomagaće sve projekte koji su u interesu građana Pljevalja i Crne Gore. Međutim, ovdje ima jedan drugi problem. Ovo mjesto je aktivni kop Male Borovice gdje je front rudarskih radova potpuno otvoren i gdje je količina uglja u eksploatacionim granicama procijenjena na 300.000 tona. Vrijednost tog uglja je oko sedam i po miliona eura. Zarobiti ove količine i neeksploatisati ih bio bi zločin zato što se nalaze u eksploatacionim granicama i obuhvaćene su glavnim rudarskim projektima. Zbog čega to do sada nije realizovano, to je veliki znak pitanja”, kazao je Gazdić.

On je zapitao gradonačelnika Igora Golubovića na osnovu koje dokumentacije je lokalna uprava donijela odluku o izradi Idejnog projekta Sportsko-rekreativnog centra s kupalištem na Maloj Borovici i ko je dao saglasnost iz Rudnika i Elektroprivrede da je “ovo sterilna zona i da se može pristupiti izradi tehničke dokumentacije”.

”Mi smo ovih dana krenuli u izradu tehničke dokumentacije odnosno dopunskog rudarskog projekta za eksploataciju 300.000 tona uglja koji se nalaze na Maloj Borovici. Zanimljivo je da je Opština baš sada izašla u javnost s novim projektom sportsko-rekreativnog centra. Mi osjećamo da tu nije dobra namjera jer na lokalitetu Ljućansko-šumanskog basena u granicama površinskih kopova ostalo je neeksploatisano 1,5 tona uglja čija je vrijednost po tržišnoj cijeni koju prodajemo na pragu Termoelektrane 37 miliona eura. Ostaviti tolike količine uglja s tako povoljnim koeficijentom otkrivke kojeg nema na ovim prostorima Balkana, mislim da je nedopustivo”, rekao je Gazdić.

Tvrdi da niko u Rudniku nije protiv uređenja prostora i kupališta, ali da ih zakon obavezuje da moraju uraditi projektnu dokumentaciju zatvaranja površinskog kopa.

”Niti Površinski kop Borovica niti Površinski kop Šumane 1 nemaju urađen taj akt, a provjereno znam da je ovaj prostor vlasništvo Elektroprivrede Crne Gore i na ovom koridoru predviđen je cjevovod ili put za odlaganje šljake Šumane 1. Koliko znam Termoelektrana poslije 2024. nema riješen prostor za odlaganje pepela i šljake. Da li će to biti cjevovodom ili transport kamionima? Onda bi taj tranzit od Termoelektrane do bivšeg kopa u Šumanama morao da prođe kroz sredinu Sportsko-rekreativnog centra, što je nedopustivo”, rekao je direktor proizvodnje Rudnika uglja.

Tvrdi i da Opština nije odradila sve procedure prije nego što je pristupila izradi idejnog projekta.

”Bilo je normalno da Opština organzuje javnu raspravu i da kažemo svi svoje mišljenje. Zašto se to desilo treba pitati njih, a ja mislim da je ovo samo jedan predizborni politički trik pošto će se lokalni izbori u Pljevljima održati naredne godine. Ovo je još jedan od projekata koji je lijepa priča, a da se ne realizuje. Ovakav projekat vrijedan 12 miliona eura ne može sama isfinansirati pljevaljska opština bez pomoći Rudnika uglja i Termoelektrane. Rudnik uglja je spreman da iz sopstvenih sredstava, na šta nas zakon obavezuje, privede zemljište namjeni u skladu s projektnom dokumentacijom”, rekao je Gazdić.

Poručuje da se uređenje Borovičkog jezera može realizovati tek nakon što se iskopaju sve količine uglja na ovom prostoru.

”Mislim da je interes Opštine Pljevlja prije svih Rudnika uglja da mi iskoristimo kompletnu mineralnu sirovinu koja se nalazi u Ljućansko-šumanskom basenu. Po elaboratu o geološkim rezervama, ovdje je ostalo 1,5 miliona tona uglja eksploatacionih i vanbilansnih 1,5 miliona. Znači, tri miliona tona uglja se nalazi u ovom basenu koji nisu eksploatisani. Imajući u vidu da je proizvodna cijena tone uglja iz ovog ležišta dva i po puta jeftinija nego iz Kopa Potrlica, apelujem na Vladu, Opštinu, na rukovodstvo Rudnika da priđu ozbiljno ovoj problematici, da zajedno nađemo najbolje rješenje. Najbolje rješenje je eksploatisati sve ugljeve, valorizovati dobit od 37 miliona eura što je ogroman novac za našu malu Crnu Goru. To je jedna godišnja proizvodnja u Rudniku uglja u Površinskom kopu Potrlica koji je u ovom trenutku ipak u krizi”, istakao je Gazdić.

Tvrdi i da Površinski kop Potrlica bez dodatnog ležišta ne može u narednom periodu snabdijevati Termoelektranu Pljevlja i široku potrošnju dovoljnim količinama uglja.

”Ove količine od milion i po tona bi bilo spasonosno rješenje dok prevaziđemo krizu u površinskom kopu Potrlica”, rekao je Gazdić.

Napraviće i plažu dugu 300 metara

Sportsko-rekreativni kompleks Borovičko jezero obuhvatao bi prostor kupališta i prostor kompleksa s bazenima.

Planom je predviđeno uređenje prostora oko jezera, formiranje plaže u dužini od oko 300 metara s odgovarajućim rekreativnim i zabavnim sadržajima. Planirana je izgradnja četiri bazena: dječjeg, rekreativnog bazena s vodenim atrakcijama, porodičnog bazena površine oko 500-1000 metara kvadratnih i toboganskog bazena.

Planirano je i uređenje postojećih terena za male sportove, tenis, kao i terena za odbojku na pijesku, za mini-golf, boćanje, restorana, šanka i prateće komercijalne ponude.

Uradiće se i bina za organizaciju zabave, parking za 300 vozila, pješačko-biciklistička staza širine oko tri metra i duge oko 2,5 kilometara.

Čitav sportsko-rekreativni kompleks bi bio komercijalizovan za maksimalno 2000 kupača na dan tokom sezone i to 1000 posjetilaca uređenog kupališta i 1000 posjetilaca kompleksa bazena.

Bonus video: