Crna Gora na začelju Evrope po broju vakcinisanih: Mladi tek sad staju u red

O kolektivnom imunitetu nema govora, dok se ne revakciniše barem još 150.000 građana, poručuju sagovornici “Vijesti”. Bivši član Kriznog štaba ljekar Nemanja Radojević kaže da razlog za lošu statistiku nije “kašnjenje” u nabavci vakcina, već svijest građana

49092 pregleda 678 reakcija 86 komentar(a)
Vakcinacija Fajzerom u Podgorici, Foto: Luka Zekovic
Vakcinacija Fajzerom u Podgorici, Foto: Luka Zekovic

Crna Gora je s nepunom trećinom vakcinisanog stanovništva na 33. mjestu u konkurenciji 37 evropskih zemalja, a lošije rezultate trenutno imaju Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Bugarska.

To pokazuje istraživanje “Vijesti”, na osnovu podataka o broju datih doza koje objavljuju nacionalne institucije i više evropskih statističkih centara.

Sagovornici “Vijesti” poručuju da o kolektivnom imunitetu nema govora, dok se ne revakciniše barem još 150.000 građana, ali se i nadaju da će se proces imunizacije povećati kako budu pristizali kontigenti Fajzer vakcina.

Više od polovine populacije do petka su vakcinisali Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Španija, Portugal, Andora, Italija, Belgija, Holandija, Njemačka, Austrija, Švajcarska, kao i Monako, Malta, Mađarska, Finska, Norveška, Danska, Kipar, Švedska i Island. Rekorder u Evropi je Malta, koja je vakcinisala više od 77 odsto stanovnika.

Grčka je do petka imala gotovo polovinu vakcinisanog stanovništva, tačnije 49,8 odsto, Češka je vakcinisala 49,4 odsto građana, Litvanija 47,1 odsto.

Od zemalja regiona najbolje je rangirana Slovenija, sa 41,6 odsto vakcinisanih, dok je obje doze vakcine u Srbiji primilo oko 40 odsto građana, odnosno više od polovine punoljetnih.

Hrvatska je vakcinisala 38,2 odsto stanovnika. Rumunija ima sličnu statistiku kao Crna Gora, jer je vakcinisala preko 25 odsto stanovništva, Albanija i Sjeverna Makedonija gotovo isti procenat građana – 21,4 i 21,3 odsto, a Bugarska 14,8.

U Bosni i Hercegovini, prema procjenama, do kraja jula revakcinisano je svega oko 10 odsto stanovništva.

Rezultati skromni i realni

Doktor Nemanja Radojević, specijalista sudske medicine, koji je tokom prvog talasa bio član Kriznog medicinskog štaba, smatra da je dinamika imunizacije nakon početno ohrabrujućih rezultata već neko vrijeme u stagnaciji.

Rezultati skromni i realni
Rezultati skromni i realnifoto: Đorđe Cmiljanić/pr Centar

”S nekih 25 odsto vakcinisane populacije s obje doze, rezultat je skroman, ali reklo bi se realan, manje-više očekivan i u rangu s bilo kojim drugim parametrom u vezi bilo čega u Crnoj Gori. Kasnimo za razvijenim državama Evropske unije i svijeta koje su trenutno na nivou oko 50 do 65 odsto, ali opet smo nešto ispred zemalja regiona, osim Srbije”, kaže Radojević.

On smatra da razlog ovakve statistike nije u vezi s “kašnjenjem” u nabavci vakcina, već je u svijesti građana:

”Mi od nas ne možemo pobjeći. Čini se, kao i mnogo puta ranije, da svijest naših građana ne korespondira s ozbiljnošću situacije u dovoljnoj mjeri što će sigurno imati negativan efekat na stope morbiditeta i mortaliteta u nastpajućem novom talasu epidemije.”

Radojević je rekao da je njegov utisak da veći procenat vakcinisanih čine visoko obrazovani građani, što bi “još jednom potvrdilo da je visoko obrazovanje jedna od najvažnijih determinanti zdravlja, a poznata je činjenica da se time u Crnoj Gori ne možemo pohvaliti”.

”Upoznat sam i s većim brojem pojedinaca koji nisu htjeli da se vakcinišu kineskom i ruskom vakcinom, vjerovatno iz čistih predrasuda prema ‘Istoku’, što je, po mom mišljenju, bez realnog osnova, ili vakcinom AstraZeneke zbog izrazito negativne medijske kampanje - takođe neosnovano, po mom mišljenju. Ovu vakcinu sam i sam primio. Ostaje nada da će najavljeni kontigenti Fajzer vakcina znatno povećati procenat vakcinisanih u Crnoj Gori”, kazao je Radojević.

Upravo je blagi skok interesovanja za vakcinaciju, kao i veće gužve ispred punktova zabilježene prethodnih dana, nakon što je početkom avgusta stigao prvi kontigent od 8.000 doza Fajzer vakcine, od najavljenih preko 150.000.

Minimum je 55 do 60 odsto vakcinisanih

Epidemiolog u penziji Novica Vujošević smatra da je uspješna vakcinacija jedini način da se stavi tačka na pandemiju koronavirusa.

Međutim, istakao je da, globalno, nema kolektivnog imuniteta dok se ne vakciniše 90 odsto stanovnika, s obzirom na pojavu novog, delta soja koji već prijeti da do kraja avgusta postane dominantan.

”Minimum koji treba da postigne Crna Gora je između 55 i 60 odsto vakcinisanih”, tvrdi on.

Vujošević je poručio da treba ubrzati proces vakcinacije i da nema razloga da se svi punoljetni ne vakcinišu.

”Organizacija je dobra, zdravstvena služba je korektna, ja sam na punktu za vakcinaciju čekao svega pet do 10 minuta”, rekao je on.

Vujošević je kazao da se cijelo društvo mora potruditi da suzbije pandemiju i da, s obzirom na to da je trend u svijetu da vakcinacija ne bude obavezna, treba svakom građaninu Crne Gore pokazati kako izgleda liječenje kovid pozitivnih pacijenata u jedinicama intenzivne njege.

”Treba vakcinisati još najmanje 150.000 stanovnika da bi uopšte govorili o kolektivnom imunitetu. U Crnoj Gori ima 192.000 domaćinstava, u prosjeku tri i po do četiri člana. Neka su po dva oboljela ili vakcinisana, ni to nije dovoljno za imunitet”, ocijenio je epidemiolog.

On je zaključio i da niko ne zna kakva će situacija biti krajem septembra i u oktobru, ali smatra da ne vjeruje da ćemo proći dobro.

Oštre mjere za kafane da bi mladi otišli na punktove

Najmanje interesovanje za vakcinaciju je u populaciji koja ima između 19 i 29 godina, pokazuju istraživanja ali i podaci Instituta za javno zdravlje.

Obje doze vakcine do kraja jula primilo je svega 15 odsto mladih iz ove kategorije.

Direktor Instituta Igor Galić “Vijestima” je prošle sedmice odgovorio da analize pokazuju da su upravo mladi u posljednje vrijeme najviše zaraženi koronavirusom, što je, uz najmanju stopu vakcinisanih u ovoj grupi, uticalo na donošenje aktuelnih mjera.

Galić
Galićfoto: Vlada CG

Prema važećim mjerama od 30. jula, za ulazak u ugostiteljske objekte, diskoteke, noćne klubove, utakmice i na odlazak na manifestacije potrebno je da osoba ima dokaz da je primila najmanje jednu dozu vakcine.

Ako gost nije vakcinisan, potrebno je da ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test čije je važenje tri dana ili dokaz da je od infekcije koronavirusom prošlo između 14 i 180 dana.

Jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju i zaposleni u ugostiteljstvu, koji su od naredne sedmice najavili proteste.

Radojević kaže da je apsolutno za ograničavanje kretanja nevakcinisanih i punu pozitivnu diskriminaciju vakcinisanih.

”Smatram da opšte restriktivne mjere više nemaju mjesto u kontroli epidemije. Prethodnih dana su se mogli pročitati i navodi o pravnom neutemljenju zabrane ulaska nevakcinisanih u ugostiteljske objekte, te da li ‘konobari imaju pravo kontrolisati status vakcinacije’. Po mom mišljenju, navedeno nalazi osnov u konvencijskom pravu koje je iznad svih naših zakona i Ustava, ne predstavlja kršenje ljudskih prava, a kad granična policija pri ulasku u određene države može kontrolisati status vakcinacije, rezultat PCR ili nekog drugog testa, zašto to ne bi mogla i određena osoba pri ulasku u kafanu. Mislim da se ovim gubi smisao i suština procesa zaštite zdravlja stanovništva i pretjerano široko tumače ljudska prava i slobode”, zaključio je on.

cin disklejmer
foto: CIN-CG

Bonus video: