Ćalović Marković: Od početka izgradnje auto-puta kineski izvođač devastirao životnu sredinu, posebno Taru

"To nisu akcidenti, to je nemar. Nadležne institucije su znale za ova dešavanja", kazala je Ćalović Marković

106827 pregleda 368 reakcija 146 komentar(a)
Ćalović Marković i Abazović na današnjem presu, Foto: Luka Zeković
Ćalović Marković i Abazović na današnjem presu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.08.2021. 15:17h

Šefica stručnog tima Savjeta za borbu protiv korupcije Vanja Ćalović Marković kazala je danas da prikupljena dokumentacija pokazuje da je od početka izgradnje auto-puta Bar-Boljare kineski izvođač radova godinama devastirao životnu sredinu, a posebno rijeku Taru.

Ćalović Marković i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović održali su u staroj zgradi Vlade pres konferenciju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou čija je tema "Auto-put Bar-Boljare".

"Devastacija se nije dešavala samo na rijeci Tari. Devastacija korita rijeke Tare dešavala se 2017, 2018. i 2019. godine", istakla je ona na konferenciji.

Ona je kazala i da su se 2016. i 2017. godine otpadne vode iz tunela ispuštale direktno u rijeku Taru. kao i da je na obalama Tare odlagan čvrsti građevinski otpad.

"To nisu akcidenti, to je nemar. Nadležne institucije su znale za ova dešavanja", kazala je Ćalović Marković.

Ona je rekla da su krajem 2018. godine MANS i još nekoliko nevladinih organizacija podnijele krivične prijave zbog devastacije Tare, a iz Vlade su, kako kaže, tada saopštili da je sve u redu.

Ona je, pokazala fotgrafije nelegalnog odlaganja otpada pored rijeke.

Ćalović Marković je kazala da se u jednom periodu mjesečno za avio-karte, za kineske radove na autoput, izdvajalo 100.000 eura.

Veliki troškovi su bili, kaže, i za potrebe kantine:

"Za samo devet mjeseci iznosili su 500.000 eura", kazala je Ćalović-Marković, navodeći da su to pitanja o kojima će morati otvorenije da se govori.

Ona je kazala da je druga dionica autoputa trebalo da prođe direktno kroz Skadarsko jezero, zbog čega očekuje reakciju nove Vlade Crne Gore.

Vanja Ćalović-Marković, Dritan Abazović
foto: Luka Zeković

Uprkos tome što se mnoge afere otkrivaju sa dokazima, ona kaže da se "ništa ne dešava".

"Ova vlada mora da počne da ispravlja nepravde. Zna se ko to treba da uradi", rekla je Ćalović-Marković, navodeći da bi nove tužioce trebalo sačekati sa spremnim papirima.

Abazović: Građani da znaju sve o autoputu

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je nema niko nikakvu potrebu da bilo šta skriva u vezi s projektom autoputa.

On je kazao da bi svi dokumenti, za koje nema oznake tajnosti, trebalo da budu objavljeni.

"Ne vidim razlog da ima restrikcija da građani ne budu do kraja obaviješteni o svim aktivnostima koje se tiču autoputa", rekao je Abazović.

On je rekao tužioci moraju da rade da bi neko osjetio pravde:

"Zato je napor da se u tužilaštvu dese promjene", kazao je Abazović.

On je rekao i da ne zna koliko će vremena biti potrebno da se ispravi šteta koja se desila na Tari.

"Ja sam za ovu varijantu da se procesuiraju odgovorni, a da ekolozi i stručna javnost da neki stručni sud kako do saniranja rijeke", rekao je Abazović.

Ćalović-Marković o posjeti Luci Bar: Zatekla sam otvorene ormare iz kojih papiri cure

Ćalović Marković je govoreći o jučerašnjoj posjeti Luci Bar istakla da nikad u životu nije vidjela arhivu kakva postoji u toj kompaniji, navodeći da bi koliko je sjutra trebalo uvesti elektronsku evidenciju.

U Luku Bar je, kako je kazala, otišla kako bi kroz arhivu došla do podataka šta je ulazilo, a šta izlazilo iz slobodne zone:

"Zatekla sam otvorene ormare iz kojih papiri cure. Ne postoji elektronska arhiva u 21. vijeku", kazala je Ćalović Marković.

Ona je rekla da ogroman novac prolazi kroz slobodnu zonu Luke Bar, zbog čega je pod hitno potrebna elektronska arhiva.

Bonus video: