Vakcina ne stvara sterilitet, ali infekcija kovidom može da utiče

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje poručuje da ne postoji veza između steriliteta i imunizacije protiv kovida-19, da zapravo sama infekcija može uticati na kvalitet sperme kod muškaraca. Žene koje su primile vakcinu ostajale su trudne, poručuje ona

67013 pregleda 319 reakcija 76 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Vakcinacija protiv kovida-19 ne uzrokuje sterilitet ni kod žena, ni kod muškaraca. Žene koje su primile vakcinu protiv kovida-19 ostajale su u drugom stanju. Kod muškaraca se vakcinacija preporučuje jer upravo kovid-19 infekcija može da ima štetan uticaj na erektilnu fukciju.

To je “Vijestima” kazala epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milena Popović Samardžić, dodajući da je pitanje veze između steriliteta i vakcinacije protiv kovida-19 jedno od najčešćih pitanja u ambulanti za imunizaciju.

”Ova dezinformacija vrlo brzo se proširila društvenim mrežama. Promoteri su tvrdili će antitjela protiv ‘šiljatog’ (spike) proteina korona virusa napadati i protein placente koji se zove syncytin-1 koji je odgovoran za pravilan razvoj placente u trudnoći. Ovo su objasnili tvrdnjom da između ‘šiljatog’ (spike) proteina i proteina syncytina1 postoji sličnost, te da će stvorena antitjela na spike protein ukrštenom reakcijom se vezivati i za syncytin-1”, pojašnjava ona i dodaje da se spike protein korona virusa i syncytin1 sestoje od različitog broja aminokiselina.

”Spike protein sastoji se od 1.273 aminokiseline, dok je syncytin-1 mnogo manji i sastoji od samo 538 aminokiselina i ne pokazuje sličnost sa spike proteinom korona virusa. Antitijela koja nastaju nakon vakcinacije vezuju se za korona virus, obilježavaju ga, i time čine vidljivim za ćelije našeg imunog sistema koje ga uništavaju. Da bi se antitijelo vezalo za spike protein korona virusa mora postojati kompatibilnost sa njim po principu ključa i brave. Međutim, ta kompatibilnost ne postoji između antitijela na spike protein i proteina placente upravo iz razloga njihove različitosti”, pojašnjava Popović Samardžić.

Popović Samardžić
Popović Samardžićfoto: IJZ

Prema njenim riječima, tokom treće faze razvoja Comirnaty vakcine (Fajzer/Biontek) 23 žene su ostale trudne.

”Prema protokolu studije, prije uključivanja dobrovoljaca u studiju, mora se potvrditi da ispitanice nisu u drugom stanju. Dakle, 23 žene su ostale u drugom stanju nakon primanja mRNK vakcine u toku same kliničke studije”, kaže ona.

Popović Samardžić dodaje da je efekat mRNK vakcina proučavan i na plodnost muškaraca i da negativan uticaj vakcina protiv kovida-19 u odnosu na reproduktivno zdravlje muškaraca nije dokazan, ali je, kaže ona, pozivajući se na navode profesora Randžit Ramasamija sa Univerziteta u Majamiju, dokazan štetan uticaj kovid-19 infekcije na erektilnu funkciju kod kovid pozitivnih muškaraca.

”Prema rezultatima jedne italijanske studije u grupi kovid pozitivnih muškaraca, 28 odsto njih je razvilo erektilnu disfunkciju, za razliku od kontrolne grupe (osobe koje nisu imale kovid), kod kojih je erektilna disfunkcija registrovana u devet odsto slučajeva. U tome nema ništa neobično, jer Zika virus, virus zauški (mumps) takođe izazivaju inflamaciju u testisima koja može uticati na nastanak neplodnosti. Upravo iz tog razloga profesor Ramasami ističe značaj vakcinacije protiv kovid-19 infekcije kod muškaraca”, kaže Popović Samardžić.

Da vakcinacija ne uzrokuje sterilnost, ranije je “Vijestima” kazala i ginekološkinja Tatjana Motrenko Simić. Ona je tada rekla i da naučni radovi pokazuju da visoka temperatura i opšte stanje koje prati kovid-19 infekciju može da ugrozi proces spermatogeneze.

”Pacijenti sa težim formama bolesti imali su pogoršane spermograme, a trećina njih je imala virus u spermi”, kazala je Motrenko Simić, pozivajući se na naučne radove.

Kazala je da nedostaje detaljna analiza konsekvenci infekcije - da li se i koliko dugo održava pad spermatogeneze, te da za odgovore na ta pitanja nedostaje vremenska distanca za realan prikaz efekata bolesti.

vakcinacija
foto: Savo Prelević

Na pitanje kako je uopšte nastala dezinformacija da vakcine protiv kovid-19 infekcije izazivaju sterilitet, Popović Samardžić podsjeća da su nekadašnji potpredsjednik u kompaniji Fajzer Majkl Jidon i njemački doktor Vilfgang Vodarg kreirali peticiju, kojom su zahtijevali da se zaustave klinička ispitivanja i registracija mRNK Fajzer/BioNTtek vakcine u Evropskoj uniji, jer, kako su tvrdili izaziva sterilitet kod žena.

Peticija Jidona i Vodarga pojavila se na jednom njemačkom internet sajtu 1. decembra prošle godine. Naučnici su odbacili njihovu teoriju, a ni regulatorne agencije se nisu pokolebale. Nekoliko nedjelja po objavljivanju peticije, Evropska medicinska agencija odobrila je prvu vakcinu za EU. Bila je to vakcina koju su razvile kompanije Fajzer i BioNTek.

”Šteta je načinjena kada takvi zahtjevi dolaze sa adresa stručnih lica i, posmatrajući iz tog ugla, sasvim je razumljivo oklijevanje građana da li da se vakcinišu ili ne. U nepreglednoj količini vrlo kontradiktornih informacija, zaista nije jednostavno napraviti izbor kojem izvoru pokloniti povjerenje. Međutim, taj isti Jidon je u oktobru prošle godine tvrdio da pandemija korona virusa jenjava, da kovid-19 više neće biti uzrok umiranja u Velikoj Britaniji i da život treba što prije vratiti u normalu. U tom trenutku, u Velikoj Britaniji broj smrtnih slučajeva usljed kovida-19 bio je 45.000. Na današnji dan, broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji je 130.086. Ovakvi nastupi i izjave Majkla Jidona okarakterisani su kao neodgovorni i osuđivani su sa više stručnih adresa”, kaže epidemiološkinja IJZ.

Prema njenim riječima, u Sjedinjenim Američkim Državama preko 100.000 trudnica primilo je mRNK vakcinu i ni to, niti druga istraživanja koja su u toku, kaže Popović Samardžić, za sada ne pokazuju da ima razloga za brigu.

”Naprotiv, sve su češće preporuke da se trudnice podstiču na vakcinaciju, uzimajući u obzir rizik od kovid infekcije koji je nešto veći u posljednjem trimestru”, poručila je ona.

Bonus video: