EU u Crnoj Gori i MPNKS najavili kampanju: Uskoro počinje Dijalog sa mladima

Jedan od načina je upravo kontinuirani dijalog, kako bi mladi pored ukazivanja na probleme imali slobodu da budu kreativni i daju konkretne predloge za unaprijeđenje njihovog statusa“, poručila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa

3507 pregleda 1 komentar(a)
Foto: EU Info Centar
Foto: EU Info Centar

Evropska unija u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta najavila je pokretanje velike kampanje "Dijalog sa mladima", koja ima za cilj da se mladi uključe u proces odlučivanja o pitanjima koja se tiču njih, saopšteno je iz EU Info Centra.

Kampanja koja je simbolično najavljena na Dan mladih, kako su naveli, biće usmjerena na podizanje svijesti o tome šta tačno znači učešće mladih i zašto je ono važno, kao i na kreiranje i njegovanje bliskog dijaloga između mladih i donosioca odluka na nacionalnom nivou.

Evropska unija već osmi put organizuje "EU dijalog mladih", u kojem učestvuju mladi i donosioci odluka iz svih zemalja članica.

Iz EU Info Centra su pojasnili da će Crna Gora imati obavezu da se pridruži tom dijalogu kada postane članica, zbog čega se ova kampanja, kako kažu, može smatrati pilot projektom i pripremom za buduće aktivnosti.

„Mladi su pitanje koje prožima sve sektore i sve teme. Zato oni moraju da budu ti koji će dati odobrenje za sve politike i rješenja koje se njih tiču, a na nama je da im omogućimo mehanizme da to učine i zadobijemo njihovo poverenje. Jedan od načina je upravo kontinuirani dijalog, kako bi mladi pored ukazivanja na probleme imali slobodu da budu kreativni i daju konkretne predloge za unaprijeđenje njihovog statusa“, poručila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Prema njenim riječima, mladi u Crnoj Gori imaju znanje, iskustvo i stavove da osmisle svoje okruženje u skladu sa aktuelnim dešavanjima i da kao takvi treba da budu partneri u procesu donošenja odluka.

Dan mladih EU
foto: EU Info Centar

"Pored samog dijaloga, jednako je važno preduzimanje konkretnih aktivnosti koje će proisteći iz tog dijaloga, kako bi mladi shvatili da su uvaženi u procesu kreiranja politika koje ih se tiču. U suprotnom mladi bivaju pasivni i marginalizovani, a nekada ii nevidljivi", kazala je ona.

Iz Ministastva prosvjete, nauke, kulture i spota navode da su sa velikim zadovoljstvom prihvatili poziv za saradnju na zajedničkom projektu koji će osnažiti položaj mladih.

Iz tog sektora je najavljeno formiranje Savjetodavnog tijela u skladu sa Zakonom o mladima, koje će činiti predstavnici državnih institucija i omladinskih organizacija.

"Sinergija sa svim ostalim akterima sa nacionalnog nivoa, predstavnicima međunarodnih organizacija u Crnoj Gori i Delegacijom Evropske unije, kao i budžetom koji trenutno raspolaže Ministartsvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obezbijedićemosve potrebne mehanizme za poboljšanje života mladih ljudi u Crnoj Gori“, poručila je ministarka Vesna Bratić.

Kampanja „Dijalog sa mladima“ trajaće do juna naredne godine. Prvobitno će biti formiran tim za sprovođenje Dijaloga, koji će činiti predstavnici Vlade i omladinskih udruženja.

"Nakon što odaberu temu kojoj će se posvetiti, fokus će biti nalaženje inovativnih i efikasnih načina za konsultovanje mladih. Konkretne konsultacije trajaće tokom prvih mjeseci naredne godine, a sve to bi trebalo da rezultira povećanim učešćem mladih u donošenju konkretnih odluka i izradi same Strategije za mlade, koja je u toku", navodi se u saopštenju EU Info Centra.

Oni su kazali da je Evropska unija u Crnoj Gori već fokusirana na mlade i rješavanje njihovih izazova i da je u toku inicijativa „Baš ti“, koja bi, smatraju oni, trebalo da iznjedri nove omladinske inicijative u Podgorici, kroz rad i edukaciju mladih.

"EU je podržala i organizaciju prvog međunarodnog EYCA Educo kampa, koji počinje danas u Breznima (Opstina Plužine), gdje se okupilo 25 mladih iz Crne Gore i drugih evropskih zemalja", saopštili su oni.

Bonus video: