MANS: Devastacija Tare nastavljena i nakon imenovanja nove vlade

"Apsolutno je neprihvatljivo da Vlada Zdravka Krivokapića koja formalno ima proklamovanu zelenu agendu i maksimalnu zaštitu životne sredine, kao i nultu toleranciju na korupciju i netransparentnost, devet mjeseci od imenovanja nema odgovore na ključna pitanja vezana za autoput"

19221 pregleda 208 reakcija 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: mediabiro.tv
Ilustracija, Foto: mediabiro.tv

Vlada koju je predvodio Duško Marković od samog početka izgradnje autoputa bila je detaljno upoznata sa devastacijom Tare, a sa devastacijom rijeke je nastavljena i nakon imenovanja Vlade Zdravka Krivokapića, u kojoj ni kakon devet mjeseci nemaju odgovore na ključna pitanja vezana za autoput, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Podaci koji su prezentovani od strane Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou potvrđuju naše sumnje da je vlada Duška Markovića od samog početka izgradnje autoputa bila detaljno upoznata sa devastacijom Tare. Dokumentacija pokazuje da je bivša vlast aktivno radila na prikrivanju kršenja zakona od strane kineske kompanije CRBC, istovremeno obmanjujući javnost kako je sve u redu sa izgradnjom autoputa. Sa druge strane, devastacija Tare je nastavljena i nakon imenovanja vlade Zdravka Krivokapića, u kojoj ni kakon devet mjeseci nemaju odgovore na ključna pitanja vezana za autoput", navodi se u saopštenju MANS-a.

Iz ove NVO podsjećaju da su prvi put devastaciju Tare zabilježio snimcima iz drona krajem 2018. godine, te da podaci koji su juče objavljeni pokazuju "da je prethodna vlada najmanje godinu dana ranije imala informaciju da se iskopi iz tunela deponuju direktno u Taru, da se njeno korito izmješta, da se iz njega nelegalno vadi šljunak, te da se otpadne vode ispuštaju direktno u rijeku".

"Kršeći Ustav Crne Gore koji svakom građaninu garantuje blagovremenu informaciju o stanju životne sredine, prethodna vlast se oglušila i na Arhusku konvenciju, ali i čitav niz domaćih propisa i međunarodnih dokumenata koji se tiču životne sredine, a posebno rijeke Tare koja je pod posebnim režimom zaštite. Resorni ministri održivog razvoja i saobraćaja iz vlade Duška Markovića ostali su dosljedni u prikrivanju podataka i negiranju stvarnog stanja na terenu čak i kada je devastacija postala predmet razmatranja u izvještajima Evropske komisije, Evropskog parlamenta i samog UNESCO-a".

Iz MANS-a ističu da ono što predstavlja poseban razlog za zabrinutost jeste i činjenica da je većinu informacija posjedovalo i nadležno tužilaštvo, a da ni četiri godine od početka devastacije nema spremnih optužnica protiv odgovornih u državnim institucijama i izvođaču radova.

"Takvo postupanje tužilaštva, uz aktivno saučesništvo nadležnih institucija prethodne vlasti je dovelo do situacije da devastacija Tare izgradnjom autoputa nikada nije prestala, već da se ona i dalje nastavlja. Najave nadležnog tužilaštva da će tek sada da sprovede istragu su neozbiljne i pokazuju do koje mjere potpuno odsustvo odgovornosti može da proizvede štetne posljedice po naše društvo. Smatramo da pored prijavljenih ministara i predstavnika CRBC, nekom budućom istragom treba da budu obuhvaćeni i tužioci koji su prijavu za Taru mjesecima i godinama držali u fioci, omogućavajući nastavak devastacije".

Iz MANS-a su pitali i ko će da nadoknadi troškove sanacije ekološke štete koja je pričinjena izgradnjom autoputa i kako zaustaviti devastaciju rijeke Tare koja nije, kako su naveli, prestala sa odlaskom DPS-a sa vlasti.

"Ključnu ulogu u tome moraju imati dva resorna ministartva - ekologije u dijelu zaštite životne sredine i kapitalnih investicija kao formalni investitor ispred Vlade Crne Gore. Nažalost ono što smo do sada vidjeli ispred ova dva ministarstva ne uliva optimizam da će se u dogledno vrijeme promijeniti praksa koju je, kada je u pitanju odnos prema projektu autoputa, uspostavila prethodna vlast. Apsolutno je neprihvatljivo da Vlada Zdravka Krivokapića koja formalno ima proklamovanu zelenu agendu i maksimalnu zaštitu životne sredine, kao i nultu toleranciju na korupciju i netransparentnost, devet mjeseci od imenovanja nema odgovore na ključna pitanja vezana za autoput".

Iz MANS-a navode da se od ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića nije saopštena bilo kakva ozbiljniju informaciju o planu zaštite rijeke Tare ili pojačanom inspekcijskom nadzoru "dok u međuvremenu CRBC u koritu Tare nastavlja da se ponaša kao da je Duško Marković još uvijek premijer".

"Slična situacija je i sa ministarstvom kapitalnih investicija koje je odabralo "zavjet ćutanja" i javno saopštilo da se kršenjima zakona i mogućoj korupciji neće govoriti dok se postojeća dionica ne završi. Broj dokumenata o autoputu koje je ovo ministarstvo samostalno objavilo je jednak nuli, i pored nespornog interesa javnosti da sazna šta se dešavalo u proteklih pet godina izgradnje ovog projekta. Nažalost, ovakvom praksom dva ključna ministarstva u vladi Zdravka Krivokapića nastavljaju da servisiraju interese dominantno CRBC-a i njegovih podizvođača, a na štetu interesa građana", navode iz MANS-a.

Poručuju da objavljivanje svih informacija o svemu što je bitno za utvrđivanje odgovornosti za devastaciju Tare i moguću korupciju je minimum koji je potreban kako bi se sagledala kompletna slika u vezi autoputa.

"Sve manje od toga je novo podilaženje interesima CRBC-a i svih onih koji su se moguće nelegalno okoristili od ovog projekta", zaključili su iz MANS-a.