IJZ: CG će imati potrebne kapacitete da samostalno sprovodi procedure sekvenciranja genoma koronavirusa

Borovinić Bojović je istakla da je važno jačanje kapaciteta ovog tipa, najprije jer će znanje stečeno na ovaj način biti važan kapital za jačanje I drugih laboratorija u Crnoj Gori

4661 pregleda 28 reakcija 3 komentar(a)
Foto: IJZ
Foto: IJZ

Crna Gora će, nakon partnerske podrške stručnjaka sa Instituta “Robert Koh” i Svjetske zdravstvene organizacije, prvi put imati potrebne kapacitete da samostalno sprovodi složene i zahtjevne procedure sekvenciranja genoma koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Ekspertski tim Instituta “Robert Koh” iz Berlina boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori u cilju sprovođenja sekvenciranja genoma koronavirusa i tom prilikom su se predstavnici tog Instituta sastali sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić-Bojović, šeficom SZO kancelarije u Crnoj Gori, Minom Brajović i direktorom Instituta za javno zdravlje Igorom Galićem.

Borovinić-Bojović se zahvalila Vladi Njemačke kao i ambasadoru Njemačke u Crnoj Gori Robertu Veberu na kontinuiranoj podršci i jačanju nacionalnog odgovora na pandemiju koronavirusa.

Ona je istakla da je važno jačanje kapaciteta ovog tipa, najprije jer će znanje stečeno na ovaj način biti važan kapital za jačanje I drugih laboratorija u Crnoj Gori.

Prema riječima Galića metode sekvenciranja će I nakon pandemije pomoći u dijagnostikovanju različitih patogena.

Kovid odgovor je snažan onoliko koliko su jaki dijagnostički kapaciteti u zemlji, smatra Brajović.

Kako je kazala, Crna Gora u kontinuitetu insistira na velikom broju testiranja jer "ukoliko znamo gdje je virus – moguće je prekinuti lanac njegove transmisije".

Ona je dodala da je ulaganje u znanje i jačanje kompetencija put održivog odgovora na kovid pandemiju, a u cilju očuvanja zdravlja građana.

setifikati IJZ
foto: IJZ

"Tokom sastanka, zaposlenima u laboratoriji za Molekularnu bilogiju IJZ, koji su stekli znanje za detekciju SARS-COV-2, šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori i predstavnica Robert Koh Instituta, uručile su sertifikate", navodi se u saopštenju IJZ.

Bonus video: