Ugroženo vodoizvorište Bolje sestre: Ponovo se kopa šljunak u Botunu, Đurašković prijavio policiji

Kako "Vijesti" saznaju policiji su predate i fotografije i snimci na kojim se vidi ko je vršio eksploataciju, na osnovu kojih je policija već reagovala

32876 pregleda 343 reakcija 32 komentar(a)
Vodoizvorište Bolje sestre, Foto: Boris Pejović
Vodoizvorište Bolje sestre, Foto: Boris Pejović

Novoimenovani direktor JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" Josip Đurašković podnio je Ministarstvu unutrašnjih poslova i načelniku podgoričkog Centra bezbjednosti prijavu zbog nelegalne eksploatacije šljunka u naselju Botun, čime je ugroženo ključno vodoizvorište kojim se napaja Crnogorsko primorje - Bolje sestre.

Kako "Vijesti" saznaju policiji su predate i fotografije i snimci na kojim se vidi ko je vršio eksploataciju, na osnovu kojih je policija već reagovala.

"Nelegalna eksploatacija šljunka, odnosno nekontrolisano skidanje šljunčanih slojeva koji predstavljaju zaštitu karstnog izvorišta Bolje sestre smanjuje zaštitni pojas aluviona oko izvorišta i čini ga podložno prodoru eventualnog zagađenja. S toga je vrlo važan segment u zaštiti izvorišta spriječiti nekontrolisanu eksploataciju šljunka“ navedeno je u prijavi.

Oni su naveli da je prije nekoliko dana u popodnevnim časovima u naselju Botun primjećena građevinska mehanizacija kojom je vršena eksploatacija šljunka.

Policiji je proslijeđen snimak bagera, a prijava je upućena i Upravi za inspekcijske poslove.

Nova uprava "Regionanog vodovoda" odmah je pokrenula intezivne aktivnosti kako bi se spriječila nekontrolisana eksploatacija šljunka, zbog koje je izdašnost izvorišta Bolje sestre smanjena.

Na problem nekontrolisane eksploatacije šljunka ukazao je nedavno i ministar ekologije, prostornog planiranje i urbanizma Ratko Mitrović koji je naveo da osim smanjenje a izdašnosti izvorišta i pada nivoa vode u bunarima lokalnog stanovnita. Izdašnost je tako višestruko pala, sa 2660 l/s koliko je bila u avgustu 2005. na 335 l/s koliko je iznosila u septembru 2020.

Jedna od ključnih razloga smjene dosadašnjeg direktora Regionalnog vodovoda Gorana Jevrića, koji je naveo predsjednik odbora direktora Zoran Lakušić je nesavjesan rad upravo oko izvorišta Bolje sestre.

"Da je izdašnost izvorišta Bolje sestre iz kojeg se snabdijevaju vodom šest primorskih opština za deceniju i po smanjena je za više od 80 odsto. Zato što nije preduzimao aktivnosti u skladu sa nadležnostima na osnovu podatka o smanjenju izdašnosti ispod projektovanog kapaciteta vodovoda i da to stanje predstavlja ozbiljnu opasnost, te da bi u turističkoj sezoni primorje moglo biti bez dovoljno količine vode. Nije adekvatno reagovao na drastičan trend pada izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre ", naveo je Lakušić u obrazloženju smjene Jevrića.

Odbor direktora imenovao je Đuraškovića, koji je kao prioritet u svome radu odredio aktivnosti oko očuvanja izvorišta Bolje sestre.