Parcela gradska, ali prepreke neće da maknu

Glavni grad ne odustaje od prodaje parcele koja zadaje muke mještanima Ulice Veljka Jankovića

3611 pregleda 2 komentar(a)
Otežan pristup Ulici Veljka Jankovića, Foto: Luka Zekovic
Otežan pristup Ulici Veljka Jankovića, Foto: Luka Zekovic

Iz Glavnog grada su potvrdili da je sporna parcela na Murtovini, koja je ograđena paletama i zbog čega građani iz Ulice Veljka Jankovića imaju otežan prilaz kućama, u njihovom vlasništvu, ali nisu naveli da će prepreke biti uklonjene.

Međutim, kako su dodali, na tom zemljištu je bespravno napravljen pomoćni objekat, a fizičko lice, koje je to uradilo je tražilo od Glavnog grada da kupi zemljište, za prodaju je dobijena saglasnost Vlade u julu ove godine, ali se od toga odustalo, jer pomenuti građanin nije pokrenuo postupak legalizacije.

Mještani Ulice Veljka Jankovića apelovali su prije dva dana na Glavni grad da državnu parcelu, koja se graniči sa tom saobraćajnicom ne prodaju i da maknu prepreke, kako bi do domaćinstava mogla da dođu vatrogasna ili kola hitne pomoći.

Kako su dodali ulicom se teško prolazi i malim automobilom, a pomenuti komšija im nije dozvolio da maknu palete, jer je kako su naveli tvrdio da je kupio zemljište.

Iz Glavnog grada nisu odgovorili šta će uraditi povodom zahtjeva građana, ali su naveli da im se u drugoj polovini 2020. godine obratilo fizičko lice zahtjevom za kupovinu urbanističke parcele 311-1 u zahvatu DUP-a “Murtovina” - koja se nalazi uz njegovu vlasničku parcelu.

“Shodno navedenom, Glavni grad je započeo pripremne radnje u cilju stvaranja uslova za objavljivanje javne prodaje nepokretnosti, te je po zahtjevu Glavnog grada izdata saglasnost Vlade CG za prodaju iste u julu 2021. godine. Tokom preduzimanja prethodnih radnji, u cilju realizacije javne prodaje, izvršen je upis bespravno podignutog pomoćnog objekta na predmetnom zemljištu, nakon čega se podnosilac zahtjeva obratio Glavnom gradu – Direkciji za imovinu zahtjevom za kupovinu predmenog zemljišta u cilju legalizacije bespravnog objekta”.

Po navedenom zahtjevu za legalizaciju objekta isti je odbijen, jer je kako su kazali u postupku se utvrdilo da se imenovani nije obraćao nadležnom organu koji sprovodi postupak legalizacije - Sekretarijatu za planiranje prostora i održivi razvoj, a po planskoj namjeni predmetna urbanistička parcela je predviđena kao prostor za SMG (stanovanje malih gustina).

”U daljem postupku Direkcija za imovinu se obratila Komunalnoj inspekciji zahtjevom za uklanjanje bespravnog objekta koji je podignut na zemljištu u svojini Glavnog grada”, dodali su iz PG biroa.

Povezani članci

12. Avgust 2021.

Gradska parcela zatvara prilaze kućama

Bonus video: