Kojičić: Propadanje javnog zdravlja u besmisao

”Ne postoji sistemska povezanost i međusektorska usklađenost u planiranju i djelovanju, te zdravstvena politika i zdravstveni sektor nijesu integrisani - svaka potencijalna ideja na taj način biva obesmišljena i ne može se doseći ‘istinska procjena’"

13867 pregleda 508 reakcija 8 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Luka Zekovic
Sa konferencije, Foto: Luka Zekovic

Crnogorska zdravstvena politika zahtijeva hitnu reviziju i snažnu posvećenost zdravstvenih vlasti u generisanju reformi da bi se zaustavilo dalje propadanje zdravstvenog sektora.

To je kazao doktor i postdoktor pravnih nauka Jovan Kojičić na završnoj konferenciji projekta “Razgovori u društvu - socijalni dijalog za bolju budućnost”, koji je realizovao Sindikat doktora medicine uz podršku Evropske unije.

Kojičić je i autor knjige “Igra moći i morala - zdravstena politika i poremećaji u zajednici”.

”Dolazimo do besmislenosti, besmisla, crnogorskog zdravstvenog sektora i crnogorske politike, pri čemu naglašavam, izraz besmislenost nije negativan, nije uvredljiv, već je akademski, jedini adekvatan izraz kojim se može opisati aktuelno stanje”, poručio je Kojičić.

Naglasio je da ne postoji vizija koja prati adekvatnu procjenu da bi se društvena težnja za dobrim javnim zdravljem uopšte mogla postići.

”Ne postoji sistemska povezanost i međusektorska usklađenost u planiranju i djelovanju, te zdravstvena politika i zdravstveni sektor nijesu integrisani - svaka potencijalna ideja na taj način biva obesmišljena i ne može se doseći ‘istinska procjena’. Prema tome, crnogorska zdravstvena politika zadržava se i postoji jedino na nivou ‘pogrešne procjene’, što me opravdava u odnosu na upotrebu termina “besmislenost”, ali i objašnjava tvrdnju da zdravstvena politika de facto ne postoji, osim na papiru. Zbog toga, rezultati i efekti takve politike, a koji se ogledaju u finansijskim gubicima, trpljenju, rasipanju svih potencijalnih resursa, pogrešnoj interpretaciji standarda, odsustvu saradnje i sinergije, te konstantnom nezadovoljstvu ukupne crnogorske javnosti i zdravstvenog sektora, predstavljaju potpuno očekivani slijed stvari i mogu se definisati kao jednako “besmislen” proizvod, kao što je i zdravstvena politika”, kazao je Kojičić i zahvalio sindikatu doktora što su “pomjerili granice odgovornosti i donijeli nove vrijednosti”.

Predsjednica Ljekarske komore Žanka Cerović je rekla da je sjever ostao bez ljekara, te da Budva, koja je destinacija broj jedan, vapi za doktorima.

Zato će, kako je kazala, u fokusu Ljekarske komore biti odliv ljekara.

Cerović je poručila i da su mladi ljekari sami u sistemu i lutaju - prilikom zapošljavanja nailaze na zatvorena vrata iako nema ljekara.

”Planiramo da formiramo komisiju za mlade doktore gdje će iznositi svoje probleme...”, kazala je Cerović.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da će se zalagati da plate zdravstvenim radnicima budu veće od naredne godine, i poručio da se mora povesti ozbiljan dijalog oko reforme zdravstva i to od naredne godine.

Abazović je rekao i da je dijalog oko zdravstvene reforme navodno u fokusu i prošle i sadašnje vlasti, a da problemi ostaju.

Članica Glavnog odbora SDMCG Milena Petrović izrazila je razočaranje što su predstavnici medija i institucija napustili konferenciju nakon odlaska potpredsjednika Vlade.

”Plašim se da je time poslata poruka da nedostaje autentičnog interesovanja za probleme u zdravstvenom sistemu, na koje ukazujemo godinama, a koji pogađaju svakog građanina. Kao njihov predstavnik, istakla bih da se specijalizanti u našoj zemlji osjećaju nesaslušano, zaboravljeno i neuvaženo, što se potvrdilo na ovom događaju. Sa platom od 600 eura, treba da obezbijede krov nad glavom, da prehrane sebe i svoje porodice, plaćaju račune... Ovako satjerani u ćošak, ne čudi što veliki dio njih svoju budućnost vidi u drugim zemljama”, poručila je Petrović.

Ukazala je i na to da specijalizantima deklarativne izjave o poštovanju, koje ljekarima društvo iskazuje, ne znače puno, jer moraju da brinu za elementarnu egzistenciju.

”Ne postoji ništa što mogu uraditi ni SDMCG, ni Ljekarska komora, dok državni organi ne odluče da preduzmu konkretne korake kako bi mladi ljekar u ovoj zemlji mogao da živi dostojanstven i samostalan zivot, što je daleko od onog što trenutno proživljavamo”, zaključila je ona.

Bonus video: