Žuti cvijet razvedrio tmuran dan: Svečano otvoren 50. Praznik mimoze

Današnji bogat i zanimljiv program u kome su učestvovale mažoretke, Gradska muzika Herceg Novi, Mjesna muzika Đenovići, Boka bend, klapa Stari kapetan mažoretke, trombonjeri i klovnovi, organizovan je u Kumboru, Đenovićima i Baošićima
1979 pregleda 1 komentar(a)
Počeo Praznik Mimoze: Detalj iz Novog, Foto: Slavica Kosić
Počeo Praznik Mimoze: Detalj iz Novog, Foto: Slavica Kosić

Svečano otvaranje 50. Praznika mimoze i Feštu od mimoze ribe i vina na hercegnovskoj rivijeri, danas nije moglo da pokvari ni tmurno vrijeme. Procjenjuje se da je bilo blizu 15.000 posjetilaca.

“Nadam se da će se gosti u Herceg Novom tokom narednih 50 dana osjećati kao kod svoje kuće, među prijateljima i braćom, onako kako je Herceg Novi uvijek znao da vas ugosti i da vam priušti sve što Novljani znaju i sve što smo tradicionalno i radili svih ovih pet decenija. Ovom prilikom zahvaljujem svim ljudima koji su učestvovali u organizaciji Praznika, posebno MZ Baošići, koji su i danas domaćini fešte. Svima želim dobro zdravlje, da uživate u Herceg Novom narednih 50 dana što je više moguće”, kazao je otvarajući jubilarni Praznik mimoze , predsjednik Opštine, Stevan Katić na platou ispred Doma kulture u Baošćima gdje je održan glavni program i svečano otvaranje.

Mažoretke

Svečano otvaranje i koncert Zdravka Čolića trebalo je da budu održani sinoć na platou u Igalu, ali su zbog lošeg vremena odloženi. Čolića će publika u Herceg Novom vidjeti na koncertu zakazanom za 8. februar.

Današnji bogat i zanimljiv program u kome su učestvovale mažoretke, Gradska muzika Herceg Novi, Mjesna muzika Đenovići, Boka bend, klapa Stari kapetan mažoretke, trombonjeri i klovnovi, organizovan je u Kumboru, Đenovićima i Baošićima.

Detalj sa otvaranja

Pored domaćih došao je i veliki broj gostiju iz drugih gradova Crne Gore, regiona, ali i iz Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije, članovi diplomatskog kora iz Podgorice - U Baošićima su bili i predstavnici gradova u okviru projekta “New castel of the world”. Šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju Simonida Kordić kazala je da su došli predstavnici Velike Britanije, Slovačke, Njemačke, Australije, Japana i Kine. “Hvala vam puno što ste učinili da se osjećamo tako dobrodošli, i da smo imali priliku da budemo na Prazniku mimoze”, kazala je gošća iz Kine Zejli.

Dobra posjećenost uprkos lošem vremenu

Po tradiciji domaćini su pripremili i zakusku. Na 12 vatri na sedam lokacija domaćice iz NVO Fešta Baošić ispržile su oko 1.200 kg ribe, a obezbijeđeno je po 1.000 litara vina i piva. Tročlani žiri je izabrao je najljepši štnad na kome se pržila I služila riba . To je štand "Mimozice", drugi je bio štand "Stari ribar", a treći "Lanterna". Autori su nagrađeni sa 150, 100 i 50 eura.

Prvonagrađene "Mimozice"

Večeras maskenbal

Prvi maskenbal Praznika mimoze biće održan večeras u Institutu dr Simo Milošević, gosti su OK bend, grupa Exodus, Gradska muzika, mažoretke, performeri iz Kine i naravno maske. Početak je u 21 sat.

U nedelju, trećeg februara ispred Doma kulture u Baošiću će biti organizovan Bazar “Mirisi i ukusi februara” . Na manifestaciji će biti predstavljeni stari zanati, domaći proizvodi, rukotvorine, a biće održano i takmičenje u pripremi rižota sa sipom, uz bogat kulturno zabavni program. Učestvovaće udruženja žena iz Baošića, Bijele, Đenovića, Herceg Novog, Risna i Tivta, kao i predstavnici SMŠ “Ivan Goran Kovačić”. Početak programa je u 11 sati ispred Doma kulture ,a u slučaju kiše u sali odmarališa Crvenog krsta Srbije.

U toku je i zanimljiv sportski program: 37. Međunarodni džudo kup Mimoza 2019 u organizaciji Džudo kluba Igalo u Sportskom centru u Igalu, Mala novska skalinada u organizaciji Triatlon kluba Herceg Novi, na stazi od Škvera do Trga Nikole Đurkovića. Na bazenu Instituta Igalo, u toku je IV Međunarodni Mimoza vaterpolo turnir veterana, 20. Kup mimoze u sportskom ribolovu biće završen večeras proglašenjem najboljih i dodjelom nagrada.

Bonus video: