"Odbornici SO Kolašin da se izjasne jesu li za ili protiv mHE, nećemo dozvoliti trgovinu kad krene predizborna kampanja"

Kako je kazao predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Kraljske Bare Milovan Labović, "vrijeme je da odbonici SO Kolašin decidno kažu kakav je njihov stav oko gradnje mHE , dok se još ne zna hoće li ili ne koncesioni ugovori biti raskinuti"

5977 pregleda 169 reakcija 0 komentar(a)
Sa okupljanja, Foto: Dragana Šćepanović
Sa okupljanja, Foto: Dragana Šćepanović

Mještani Kraljskih Bara i Rečina poslaće zvaničan dopis predsjedniku Skupštine opštine (SO) Kolašin Milanu Đukiću i tražiti da se odbornici svih političkih stranaka izjasne jesu li za ili protiv gradnje malih hidrolektrana (mHE) na području te opštine.

Sa još jednog okupljanja, nakon skoro 13 mjeseci od kako su zaustavili gradnju mHE na svojim vodotocima, poručeno je i da će uskoro protesti biti organizovani "na drugačiji način".

Kako je kazao predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Kraljske Bare Milovan Labović, "vrijeme je da odbonici SO Kolašin decidno kažu kakav je njihov stav oko gradnje mHE , dok se još ne zna hoće li ili ne koncesioni ugovori biti raskinuti".

"Iduća godina je izborna godina u Kolašinu. Nećemo dozvoliti da kad krene predizborna kampanja, ovjde dolaze i manipulišu time da mi odbranimo, a oni poslije "trguju". Nećmo dozvoliti "trgovinu". Potrebni su nam jasni stavovi i jasne poruke, da se sada izjasne, u ovom momentu, jesu li za ili protiv projekata mHE, dok još ne znamo da li će se graditi ili se neće graditi, hoće li biti raskinuti ili ne koncesioni ugvori. Ovo se odnosi na odbornike svih partija... Pošto su mnogi dolazili ovdje, ali svrha tog dolaska bila je samo reklama", poručio je Labović.

Prema njegovim riječima "institucijama sistema treba samo hrabrosti i dobre volje da na osnovu činjenica i argumenata raskinu koncesione ugovore za vodotoke u Kraljskim Barama".

Labović je kazao i da su mještani proteklih dana "dobili nekoliko nezvaničnih informacija iz Vlade, od kojih su neke ohrabrujuće, a neke ne".

Prema informacijama koje je on podijelio na skupu, koncesionari 12 mHE, koje su u izgradnji, među kojima su i one u Kraljskim Barama i Rečinama, "neće moći da dobiju privilegovani strus".

"To znači da će dobijati upola manje za isporučenu električnu energiju. Ta informacija nama ništa ne znači, jer tražimo raskid koncesionih ugovora, ali ohrabruje jer je demotivišuća za koncesionare. Takođe, prema informacijama koje imamo, zbog glasa jednog ministra na Vladi nije prošao predlog Ministarstva za kapitalne investicije, koje je tražilo da se formira advokatski tim koji bi branio interes države u sporovima sa koncesionarima. Da ne bi bilo manipulacija u javnosti, moram da kažem da nije riječ o ministru ekologije, planiranja prostora i urbanizma Ratku Mitroviću", objasnio je Labović.

On je kazao i da su mještani dobili poruku podrške od ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića.

Kako Labović tvrdi, ministar ih je "apsolutno podržao u protestima kojima nastoje da sačuvaju rijeke i zdravu životnu sredinu".

Podsjećajući na "borbu za očuvanje Rečinske rijeke", koja traje od oktobra prošle godine, Zoran Medenica, vlasnik Imanja u Rečinama, kazao je i da su mještani podnijeli prijavu policiji protiv Ivana Burzanovića iz firme Hydro logistic, koja gradi mHE u tom selu.

Policiji su se obratili, kako tvrdi Medenica, jer je "Burzanović uputio prijetnje onima koji se protive gradnji mHE".

Medenica je kritikovao rješenje kolašinskog Osnovnog suda, kojim je, kako je objasnio "na predlog koncesionara spriječen protest mještana".

"Sud je donio odluku kojom nam je zabranjeno protestovanje. Sutkinja Mirjana Čepić je prenebregla činjenicu da je Ustavom Crne Gore dozvoljeno mirno okupljanje i protestovanje. Vidjećemo da li će biti isto tako revnosni, kad je riječ o našoj prijavi, koju smo podnijeli protiv Ivana Burzanovića zbog upućenih nam prijetnji“, rekao je Medenica.

Prema njegovim riječima , "odbrana rijeke u Kraljskim Barama i Rečinama nije samo pitanje tih sela, već i Kolašina i cijele Crne Gore. Odbranom rijeka, tvrdi on, pokazuje se šta je patriotizam i briga o svojoj državi.

Kako je kazao Vladimir Novović, mještani Kraljskih Bara su na brojne adrese u ministarstvima, institucijama, Opštini, kao i pojedincima, tokom minule godine, uputili mnogo argumenta, činjenica, dokaza o načinu na koji je početa gradnja mHE u Kraljskim Barama.

"Molili smo da reaguju na vrijeme, da operu svoju obraz, ako su ga ukaljali ili nešto zaboravili. Ni dan danas nemamo odgovore na to što smo poslali. Očigledno naš kuklturan, ljudskii profesionalan odnos prema državi ne dobija odgovor kakav bi trebalo. Možda smo previše bili kuturni, možda smo previše koristili normalne riječi, u koje svi vjerujemo. Poručujemo da se ne bojimo i da neće dobiti ni jednu kap naših vototoka", kazao je Novović.

Bonus video: