Tivat: U gradu skoro 10 000. turista, pojačavaju se zdravstvene mjere

Uporedo sa tim, covid ambulanta Doma zdravlja u Tivtu bilježi sve veći broj pregleda, pa će se narednih dana pristupiti prilagođavanju prostorija DTV “Partizan”, kako bi se na ovoj lokaciji u što skorijem roku otvorila veća i uslovnija ambulanta za preglede mogućih covid pacijenata

7817 pregleda 1 komentar(a)
Tivat, Foto: Opština Tivat
Tivat, Foto: Opština Tivat

U svim vidovima registrovanog smještaja u Tivtu trenutno boravi 9.722 gostiju što je 5% više u odnosu na 2019. uz značajnu promjenu strukture gostiju – govore podaci Turističke organizacije Tivat. Najviše turista trenutno dolazi iz Srbije, Rusije, Bosne i Hercegovine i Ukrajine. Na sastanku opštinskog Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone, kojim su predsjedavali potpredsjednici opštine Tivat Goran Božović i Vladimir Arsić, zaključeno je da je aktuelna sezona iznad svih očekivanja.

Uporedo sa tim, covid ambulanta Doma zdravlja u Tivtu bilježi sve veći broj pregleda, pa će se narednih dana pristupiti prilagođavanju prostorija DTV “Partizan”, kako bi se na ovoj lokaciji u što skorijem roku otvorila veća i uslovnija ambulanta za preglede mogućih covid pacijenata. U Domu zdravlja Tivat raspolažu određenim brojem Sinofarm, Astra Zeneka i Fajzer vakcina. Redovno se obavljaju besplatna PCR testiranja za turiste. U julu je testirano 771 osoba, dok je u avgustu, za sada, testirana 441 osoba. Po podacima Uprave za inspekcijske poslove od petka 13. avgusta, u izolaciji se nalazi 156 lica, od čega su 14 stranci, i redovno se vrši kontrola izrečenih mjera samoizolacije.

Po riječima predstavnika Odjeljenja bezbjednosti Tivat, javni red i mir su na zadovoljavajućem nivou. Svi službenici su angažovani prekovremeno. Izuzev redovnih aktivnosti, kontrole saobraćaja i izrečenih mjera samoizolacije, pripadnici OB Tivat sprovode akcije na moru kontrolišući turističke brodove i skutere, a nedavno je zaplijenjena i veća količina eksploziva namjenjena nelegalnom izlovu ribe.

“Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine Tivat vrši kontrolu zauzimanja javnih površina i ova akcija biće sprovođena na svim gradskim javnim površinama, bez izuzetka. U ugostiteljskim objektima u Lepetanima izvršena je ugradnja limitatora, osim u jednom objektu kojem će biti uručeno rješenje o zabrani upotrebe akustičkih i elektro-akustičkih uređaja. U prethodnom periodu izrečene su dvije kazne zbog nepoštovanja zabrane izvođenja građevinskih radova.”- saopteno je iz Opštine.

U julu i avgustu promet na tivatskom Aerodromu iznosi 70% od prometa ostvarenog u istom periodu 2019. Direktor Aerodroma Tivat Vladimir Praščević prisustvovao je sastanku Koordinacionog tima i naveo da su uslovi na Terminalu 1 višegodišnji problem, koji se ne može riješiti za kratko vrijeme, ali i da je izvršen remont klima uređaja.

Sva parkirališta povjerena preduzeću “Parking servis” Tivat neometano rade, a petkom, subotom i nedjeljom povećan je broj radnika angažovanih na parking prostoru kod Aerodroma Tivat. Odvoz smeća na nivou je 2019. godine. Iz Komunalnog preduzeća ukazuju na čest problem parkiranja automobila tako da se onemogući pristup kontejnerskim mjestima, a kao poseban problem evidentirano je da maloljetna lica u Velikom gradskom parku pale borove iglice, što predstavlja stalnu opasnost od izazivanja požara. Ovom preduzeću je naloženo da sanira rupe na šetalištu u Donjoj Lastvi, ali i da se povede računa o održavanju saobraćajnice MR1. Grad se, kako se čulo, uredno snabdijeva vodom.

Program tivatskog Centra za kulturu i Muzeja i galerije odvija se neomateno uz veliko interesovanje publike. Radio Tivat emituje ljetnju radijsku šemu. Nedavno je ovaj lokalni javni emiter otvorio nove kanale komuniciranja – profile na društvenim mrežama, kako bi informacije iz Tivta postale još dostupnije. Iz Opštine Tivat su posebno naglasili da sastancima Koordinacionog tima, uprkos pozivu, ne prisustvuju predstavnici JP za upravljanje morskim dobrom i Uprave pomorske sigurnosti.

Bonus video: