Otežano elektronsko naručivanje terapije usred epidemije

Više pacijenata tvrdi da im je skrenuta pažnja da ne dolaze kod izabranih doktora kako ne bi stvarali nepotrebne gužve dok traje epidemija, ali, s obzirom da sevrisi ne rade a na telefone se niko ne javlja, ne znaju kako da dođu do ljekova

37964 pregleda 57 reakcija 23 komentar(a)
Dom zdravlja na Starom aerodromu (ilustracija), Foto: Vijesti
Dom zdravlja na Starom aerodromu (ilustracija), Foto: Vijesti

Dok raste broj inficiranih koronavirusom, hronični bolesnici ne mogu da naruče propisanu terapiju putem elektronskog servisa eZdravlje, dok je telefonski broj otvoren u iste svrhe u podgoričkom domu zdravlja isključen.

Više pacijenata tvrdi da im je skrenuta pažnja da ne dolaze kod izabranih doktora kako ne bi stvarali nepotrebne gužve dok traje epidemija, ali, s obzirom da sevrisi ne rade a na telefone se niko ne javlja, ne znaju kako da dođu do ljekova.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) “Vijestima” su kazali da portal eZdravlje radi i da se terapija može naručivati onlajn. Iz te ustanove su rekli da nisu imali puno pritužbi na rad portala eZdravlje i istoimene aplikacije, a da ih je još manje bilo po pitanju elekrtronskog naručivanja terapije. "Svaka pritužba je detaljno istražena i ispostavilo se da nijedna nije bila uzrokovana radom portala eZdravlje. Razlozi su, uglavnom, bili neregulisan status osiguranja, informatičko neznanje ili razlozi uzrokovani organizacijom rada u Domovima zdravlja. Radi podsjećanja pomenućemo: da bi terapija mogla uspješno da se naruči, potrebno je da je odobri i ovjeri ljekar iz doma zdravlja", odgovorili su iz Fonda.

Iz Doma zdravlja Podgorica kažu da su telefonski servis trenutno van funkcije i to zbog zloupotreba.

”Servis telefonskog naručivanja terapije za pacijente sa hroničnim bolestima, koji smo u jednom trenutku pokušali da unaprijedimo i mogućnošću SMS naručivanja terapije, je trenutno van funkcije zbog zloupotrebe nemalog broja pacijenata. Naime, po medicinskim protokolima, ljekar pacijentu pod njegovim matičnim brojem može izdati terapiju onoliko puta koliko je to prepisao ljekar specijalista pod specifičnom šifrom bolesti, ili ako se se radi o terapiji koju propisuju ljekari Doma zdravlja Podgorica, postoji limit na određene medikamente. Neki naši sugrađani su pokušali da zloupotrijebe ovaj servis, da bi nakon što ljekari ne prepišu terapiju zbog očiglednog kršenja medicinskih protokola, ti pacijenti nastavljali sa pozivima i porukama neprimjerne sadržine. Štiteći svoje zaposlene, bili smo prinuđeni da ove servise privremeno ukinemo”, piše u odgovoru.

Iz Doma zdravlja Podgorica kazali su da tehničari i sestre u zdravstvenim objektima, na samom ulazu u objekat, rade trijažu u toku koje procjenjuju hitnost pregleda nezakazanih pacijenata.

”Ukoliko pacijent dolazi samo zbog prepisivanja terapije, naši tehničari i sestre uzimaju njihov matični broj, eventualno izvještaj ljekara specijaliste, i odnose ljekaru u smjeni da obradi zahtjev. Takvi slučajevi se završe najkasnije u roku od 24 sata, odnosno, već idući dan pacijent može preuzeti u apoteci svoju terapiju”, odgovorili su iz ove ustanove.

Bonus video: