"Počastvovani smo što je Joanikije izabran za mitropolita, ustoličenje obaviti na Cetinju"

"Pominjanje "krvi, suza i razaranja" u saopštenjima kojima je zasut naš prestoni grad, upravo priliči bivšem direktoru policije, predsjednikovom savjetniku i srtranačkom aktivisti g. Veselinu Veljoviću, koji poziva Cetinjane na okup, ali ne i nama Cetinjanima, koje neki očigledno žele da međusobno suprostave i zakrve, kako ne bi pričali o životnim temama i problemima zbog kojih naš grad od popisa do popisa ima po 20% manje stanovnika"

43327 pregleda 4535 reakcija 179 komentar(a)
Joanikije, Foto: Boris Pejović
Joanikije, Foto: Boris Pejović

Počastvovani smo što je vladika Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske Pravoslavne crkve (SPC) i smatramo da njegovo ustoličenje treba obaviti na Cetinju, poručila je danas u obraćanju javnosti grupa građana Cetinja.

Obraćanje potpisuju: Rajko popa Komnena Radusinović, dipl.el.ing, Gavrilo Mirkov Petrović Njegoš, sportista, Rade Mirkov Petrović Njegoš, sportista, Jovan Slobodanov Kaluđerović, fudbalski sudija, Zoran Jovanov Popivoda, kapetan duge plovidbe, Ivo Dujov Martinović, mašinski tehničar, Zoran Danilov Lubarda, mašinski tehničar, Mirko Vidov Boškovic, inženjer nautike, Nikola Vojislavljev Markuš, mašinski tehničar, Goran Božov Martinović, mašinski tehničar i Ratko Mihajlov Kuzman, mašinski tehničar.

"Mi građani Cetinja, koji smo istovremeno i pravoslavni vjernici, imamo potrebu da se u ime brojnih Cetinjana, naših sugrađana vjernika i istomišljenika, obratimo javnosti sa porukom da smo počastvovani što je vladika Joanikije, dugogodišnji iguman Cetinjskog manastira i rektor Cetinjske bogoslovije, izabran za mitropolita Crnogorsko-primorskog, Srpske Pravoslavne crkve, koja osam vjekova neprekinuto traje u našoj Crnoj Gori. Isto tako smatramo da njegovo ustoličenje treba da se obavi po crkvenom poretku, u gradu u kom su stolovali svi njegovi prethodnici, a na način koji poštuje sve postojeće propise drzave Crne Gore. Sve druge kvalifikacije na njegovu adresu, koje su stizale od strane nekih naših sugrađana, smatramo nedostatkom dobre volje i na neki način odricanjem od sopstvene istorije, Crne Gore i Cetinja - koji su, sa dobrodošlicom i radošću, ispratili ustoličenja prethodnih mitropolita, baš u Cetinjskom manastiru i baš od strane srpskog patrijarha", poručili su oni.

U pismu navode da poštuju svačije pravo na mišljenje i mirno protestno okupljanje (dok se odvija u zakonskim granicama) te da praštaju brojne uvrede koje su kako tvrde indirektno ovih dana upućene i na njihov račun, a koje su i o njima i o novom mitropolitu govorile na ružan način.

"Crnu Goru, Cetinje i njihov identitet treba braniti poštovanjem Ustava i zakona ove države, a ne medijskom hajkom na neistomišljenike. Pominjanje "krvi, suza i razaranja" u saopštenjima kojima je zasut naš prestoni grad, upravo priliči bivšem direktoru policije, predsjednikovom savjetniku i srtranačkom aktivisti g. Veselinu Veljoviću, koji poziva Cetinjane na okup, ali ne i nama Cetinjanima, koje neki očigledno žele da međusobno suprostave i zakrve, kako ne bi pričali o životnim temama i problemima zbog kojih naš grad od popisa do popisa ima po 20% manje stanovnika. Uradimo sve da sačuvamo mir i dostojanstvo našeg grada kako bi i ubuduće bili sugrađani, komšije i prijatelji kojima je u prcom planu interes Cetinja", navodi se u obraćanju.

Bonus video: