Požari negativno uticali na kvalitet vazduha, najveće zagađenje u Nikšiću

"Najveće satne koncentracije PM 10 čestica u vazduhu tokom pomenutog perioda su izmjerene 11. i 16. avgusta, i kretale su se od 204,0 µg/m 3 do 257,4 µg/m 3 (granična srednja dnevna koncentracija iznosi 50 µg/m 3 )”

8897 pregleda 32 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Veliki broj požara koji su bili aktivni na teritoriji Crne Gore, posebno u prvoj polovini avgusta mjeseca, negativno su uticali na kvalitet vazduha, a najveći stepen zagađenja vazduha, ako se govori o avgustu, je u Nikšiću.

Ovo je saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine, koji ističu da je na osnovu rezultata prikazanih na portalu državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha, u periodu od 1 do 17. avgusta, tokom 10 dana evidentirana prekoračenja granične vrijednosti za dnevnu koncentraciju PM 10 čestica.

“Naime, očekivana su prekoračenja granične vrijednosti ovog polutanta, imajući u vidu meteorološke prilike, velike površine koje su bile zahvaćene požarima i višednevne, kontinuirane emisije ovog polutanta koji je u konkretnom slučaju rezultat sagorijevanja biljne mase, najviše niskog rastinja i trave. Najveće satne koncentracije PM 10 čestica u vazduhu tokom pomenutog perioda su izmjerene 11. i 16. avgusta, i kretale su se od 204,0 µg/m 3 do 257,4 µg/m 3 (granična srednja dnevna koncentracija iznosi 50 µg/m 3 )”, navodi se iz Agencije

Osim pomenutih datuma, prekoračenja granične vrijednosti registrovana su i 3.,4., 5., 8.,9., 10.,11., 15.,16. i 17. ovog mjeseca.

“Satne vrijednosti ne uzimaju se kao parametar koji može uticati na zdravlje stanovištva, već isključivo srednje dnevne vrijednosti sa kojima ćemo raspolagati sredinom narednog mjeseca. Podatke sa ostalih mjernih stanica dobićemo nakon laboratorijske obrade uzoraka i validacije podataka u okviru mjesečnog izvještaja o kvalitetu vazduha za avgust”, saopštili su oni.

Svaka lokalna uprava, podsjećaju, shodno važećim propisima može organizovati monitoring praćenja kvaliteta vazduha na svojoj teritoriji.

“Što je svakako i naša preporuka opštinama u Crnoj Gori, pogotovo onim opštinama gdje se monitoring vazduha još uvijek ne realizuje”, navode oni.

Kako kažu, uzimajući u obzir dugotrajno prisustvo požara, svakako da je situacija ove godine izuzetno nepovoljnija.

“Preporuke Instituta za javno zdravlje: Visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM 10 čestica između 90 i 180 µg/m 3 ): preporučuje se svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu. Treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brže ili dublje (trčanje, vježbanje i sl.) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha. Veoma visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM 10 čestica veća od 180 µg/m 3 )", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: