Sudije neće u penziju, dobili funkcionerske naknade

Nakon odluka o konstatovanju prestanka funkcije, Sudski savjet odobrio da 20 sudija prima mjesečno iznad 2.000 eura

53883 pregleda 482 reakcija 146 komentar(a)
Svetlana Vujanović, Foto: Savo Prelević
Svetlana Vujanović, Foto: Savo Prelević

Sudski savjet odobrio je jednogodišnje naknade za 20 sudija kojima je ranije konstatovao prestanak funkcije zbog sticanja prava na penziju, a one će iznositi kao njihova posljednja plata - uglavnom preko 2.000 eura.

Odluka o tome objavljena je na sajtu Savjeta, nakon sjednice održane prije dva dana.

“Razmatrajući zahtjeve za utvrđivanje naknade zarade ranijih sudija Stanke Vučinić, Svetlane Vujanović, Lidije Ivanović, Miljane Pavlićević, te dosadašnjih sudija Vesne Begović, Branke Lakočević, Mirjane Milić, Svetlane Budisavljević, Vesne Jovetić, Vesne Šćepanović, Dragice Kovačević, Dragice Stojanović, Petra Stojanovića, Dragice Vuković, Milovana Jovkovića, Senade Hasanagić, Nataše Sekulić, Milanke Kaluđerović, Vesne Pavišić, i Koviljke Đačić, Savjet je u skladu sa članom 36 stav 2 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru utvrdio naknadu u visini zarade ostvarene u zadnjem mjesecu u kom su vršili funkciju”, piše u saopštenju.

Branka Lakočević
Branka Lakočevićfoto: Savo Prelević

U tom zakonu navodi se da se jednogodišnja naknada po prestanku funkcije stiče na lični zahtjev, kao i da prestaje prije utvrđenog roka ako se ostvari pravo na penziju. Zbog toga je nejasno po kom osnovu je Savjet dao saglasnost na “funkcionersku naknadu” sudijama za koje je prethodno utvrdio da im prestaje funkcija jer su stekli osnov za penziju.

Da bi stekli to pravo sudije treba da podnesu zahtjev Fondu PIO. Nezvanično je rečeno da oni to neće učiniti, već će godinu dana primati naknade.

Petar Stojanović
Petar Stojanovićfoto: Vesko Belojević

Iz Sudskog savjeta juče niko nije odgovarao na pozive “Vijesti” i molbu da objasne ovaj pravni osnov.

“Vijesti” su ranije pitale SS koliko je sudija tražilo naknade nakon što je bivša sutkinja Vrhovnog suda Svetlana Vujanović početkom mjeseca objavila da je odluka SS “o sticanju uslova za penziju po osnovu navršenih 64 godine života, a na temelju očigledno neustavnog zakona” diskriminirajuća i nezakonita. Iz SS je tada rečeno da ne mogu da odgovore jer su na odmoru.

Mirjana Milić
Mirjana Milićfoto: Savo Prelević

Vujanović je 6. avgusta saopštila da je Savjetu već podnijela zahtjev za jednogodišnju naknadu koja joj, kako tvrdi, po zakonu pripada... “jer se neću penzionisati do 67. godine života, do kada svaki crnogorski građanin, pa valjda i ja, kao raniji sudija, imam pravo na rad. Naravno, očekujem da se ovaj moj zahtjev odbije jer će to biti način da se kao žena sudija prinudim da podnesem zahtjev za penziju što ja, ponavljam, neću učiniti. Protiv ovakvih arbitrarnih odluka boriću se pravnim sredstvima jer, iako su mi pravnim nasiljem oduzeli sudijsku funkciju - čast, dostojanstvo, ugled i poznavanje prava ne mogu mi oduzeti”, navela je sutkinja u saopštenju od 6. avgusta ove godine.

Sudski savjet prije dva dana konstatovao je prestanak funkcija Vesni Begović, sudiji Vrhovnog suda, Branki Lakočević, predsjednici Upravnog suda, Mirjani Milić i Svetlani Budisavljević, sudijama Upravnog suda i Vesni Jovetić, sudiji Višeg suda u Podgorici.

Ostalim sudijama kojima je juče odobrio naknade, prestanak funkcije je ranije potvrđen.

Skupštinski Administrativni odbor ranije je odbio zahtjev odlazećeg VDT-a Ivice Stankovića koji je pred odlazak u starosnu penziju takođe tražio jednogodišnju funkcionersku naknadu. I Stanković je mjesečno zarađivao preko 2.000 eura.

Dio sudija juče je dobio i odobrenje za naknade za neiskorišćeni godišnji odmor, a neke sudije i otpremnine.

Razmatrajući zahtjeve za utvrđivanje naknade za neiskorišćeni godišnji odmor ranijih sudija: Stanke Vučinić, Svetlane Vujanović, Vesne Begović, Lidije Ivanović, Miljane Pavlićević, Dragice Stojanović, Petra Stojanovića, Koviljke Đačić, Dragice Vuković, Lidije Ivanović, Mirjane Milić, Milovana Jovkovića, Senade Hasanagić, Nataše Sekulić, Gordane Pot, Milutina Božovića, Savjet je utvrdio pravo na naknadu srazmjerno vremenu provedenom na radu do konstatovanja prestanka funkcije”, piše u saopštenju.

Dodaje se i da je utvrđeno pravo na otpremninu sudijama Gordani Pot i Milosavu Zekiću. Gordana Pot je bila zamjenica predsjednice u Upravnom sudu i trebalo je da privremeno rukovodi njime do izbora predsjednika, a nakon konstatovanja prestanka funkcije Branki Lakočević.

U saopštenju se ne navodi da li je sudija Zekić bivši sudija rožajskog Osnovnog suda, kome je prošle godine konstatovan prestanak funkcije jer je bio osuđen za ugrožavanje sigurnosti i nanošenje lake tjelesne povrede. ”Sudski savjet je konstatovao prestanak sudijske funkcije Ranki Vuković na lični zahtjev, sudiji Vrhovnog suda Crne Gore i članu Sudskog savjeta Crne Gore”, navodi se takođe u informaciji objavljenoj na sajtu. Sutkinji Vuković ranije je zamjereno da je izabrana u Sudski savjet iako je već tada sticala uslov za odlazak u penziju.

Na narednoj sjednici odluka ko će privremeno rukovoditi Vrhovnim sudom

Sudski savjet će na narednoj sjednici, kako su objavili, donijeti odluku o postavljenju sudije koji će rukovoditi tim sudom do izbora novog predsjednika. To je donedavno bila sutkinja Stanka Vučinić, koja je privremeno rukvodila nakon odlaska Vesne Medenice krajem prošle godine.

”Donijeta je odluka da se raspišu oglasi za šest sudija Vrhovnog suda Crne Gore, predsjednike Upravnog suda Crne Gore, Osnovnog suda u Rožajama i Suda za prekršaje u Budvi, zatim dva sudijska mjesta u Upravnom sudu Crne Gore, jedno sudijsko mjesto u Apelacionom sudu Crne Gore, sedam sudijskih mjesta u višim sudovima, dva sudijska mjesta u Privrednom sudu Crne Gore, tri sudijska mjesta u Višem sudu za prekršaje Crne Gore. Istovremeno, Sudski savjet je donio odluku o raspisivanju internih oglasa za popunu po jednog sudijskog mjesta u osnovnim sudovima na Cetinju, Žabljaku i Beranama”, navodi se.

Sudski savjet je usvojio izmjene i dopune Plana slobodnih sudijskih mjesta za 2020/2021.

Bonus video: