Balaban: Svojinu nad Cetinjskim manastirom uvijek je imala i danas ima Mitropolija

"Svojina Prijestonice je upisana na sve nepokretnosti, uključujući privatne, a svi stvarni vlasnici, ne samo manastir, jednim su potezom, bez vođenja posebnih postupaka, postali samo korisnici svoje sopstvene imovine"

31509 pregleda 999 reakcija 137 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinjski manastir, Foto: Arhiva Vijesti

Svako pozivanje na navodno vlasništvo Prijestonice nad Cetinjskim manastirom je ustvari pokušaj prevare građana i cjelokupne javnosti u pokušaju podizanja tenzija i lažnog predstavljanja vrlo jasnih, nespornih i lako provjerljivih istorijskih i pravnih činjenica u pogledu stvarne svojine nad Cetinjskim manastirom, koja je svagda i od svih bila priznavana, saopštio je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej Igor Balaban.

On je naveo da je svojinu nad Cetinjskim manastirom uvijek imala i danas ima Mitropolija.

"Do zabune koja je, međutim, nastala posljednjih petnaestak godina, da neki pomisle da je Cetinjski manastir u svojini Prestonice, došlo je zbog rješenja Područne jedinice Cetinje Uprave za nekretnine Crne Gore iz novembra 2005. godine da se na cjelokupnom gradsko-građevinskom zemljištu u KO Cetinje I (ali i u KO Rijeka Crnojevića) upiše Državna svojina Prestonice Cetinje sa pravom korišćenja postojećih i stvarnih titulara svojine. Dakle, svojina Prijestonice je upisana na sve nepokretnosti, uključujući privatne, a svi stvarni vlasnici, ne samo manastir, jednim su potezom, bez vođenja posebnih postupaka, postali samo korisnici svoje sopstvene imovine. Ustavni sud Crne Gore je odredbe Zakona o građevinskom zemljištu na osnovu kojih je ovakav upis izvršen proglasio neustavnima i stavio ih van snage, ali Uprava za nekretnine, začudo, u katastarskom operatu nije vratila pređašnje stanje jednim rješenjem, onako kako ga je prethodno promijenila, već je to činila i dan danas čini, isključivo po zahtjevu pojedinačnih vlasnika da im se vrati pravo svojine, pa su mnogi naši sugrađani, sudeći po katastarskim upisima, i danas samo korisnici svoje imovine. Držimo da je to dobro poznato svima koji posjeduju imovinu na području gradskog-građevinskog zamljišta na Cetinju, a svi zainteresovani mogu i sami da se uvjere u istinitost ovih tvrdnji jednostavnom pretragom na javno dostupnoj evidenciji katastra nepokretnosti", naveo je Balaban.

Dodaje da je Mitropolija odavno tražila da se taj upis svojine Prijestonice briše iz katastra, ali da se zahtjev nije riješio pred Upravom za nekretnine zbog nepotrebnog odugovlačenja tog organa

"Po čl. 419 i 420 važećeg Zakona o svojinsko-pravnim odnosima, propisano je da će se, na zahtjev imaoca prava korišćenja dozvoliti brisanje državne svojine i upisati pravo svojine dotadašnjem imaocu korišćenja, dakle, izvršiće se konverzija prava korišćenja u pravo svojine. Koliko li to tek prije važi za brisanje svojine Prestonice koja je upisana na neustavan način kako je to slučaj sa nepokretnostima na području cetinjskog gradskog jezgra", navodi Balaban.

U saopštenju navodi da je Prijestonica Cetinje, prvi put otkad manastir postoji, u novembru 2005. godine, upisana kao nosilac prava svojine.

"I to, kako je utvrdio Ustavni sud Crne Gore, po odredbama zakona koje su proglašene neustavnim, a nadležni organ godinama nije postupao po zakonitom zahtjevu Mitropolije da se taj upis prava svojine briše. Nadamo se da će Uprava za katastar i državnu imovinu u narednom periodu postupati savjesno i donijeti zakonito rješenje po zahtjevu Mitropolije. Tim prije što je postojeći upis prava svojine, pored toga što je uknjižen na osnovu neustavnih odredbi, još i u suprotnosti sa nizom važećih zakona, kao što su Zakon o državnom premjeru i katastru nepokretnosti i Zakon o državnoj imovini u kojem se kao državna svojina kojom raspolažu država ili opština, ni na jednom mjestu ne pominju vjerski objekti. Uostalom šta će državi, koja je članom 14 svog Ustava propisala odvojenost vjerskih zajednica od države, svojina nad vjerskim objektima".

Balaban navodi da se Prijestonica Cetinje, "nažalost i dalje, neustavno, u katastru vodi kao nosilac prava svojine nad imovinom Cetinjskog manastira".

"Ali i mnogih drugih stvarnih vlasnika nepokretnosti na Cetinju. Prijestonica nema, niti može da ima ikakav drugi dokaz o osnovu za sticanje prava svojine, osim neustavnog rješenja katastra iz 2005. godine, za razliku od Mitropolije koja ima stotine dokaza o svojini nad Cetinjskim manastirom, od kojih smo ovdje izdvojili samo one najvažnije", naveo je između ostalog Balaban.

Bonus video: