Borovinić Bojović: Spremni smo za delta soj, nove mjere prilagođene aktuelnim dešavanjima

Ministarka zdravlja smatra da povodom načina na koji će biti održana nastava u školama treba razgovarati i sa roditeljima

44925 pregleda 868 reakcija 88 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Savo Prelević
Borovinić Bojović, Foto: Savo Prelević

Zdravstveni sistem Crne Gore spreman je za delta soj koronavirusa, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, navodeći da će nove mjere za borbu protiv pandemije biti predstavljene u petak.

Borovinić Bojović je u intervjuu za Prvu TV rekla da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori zahtjevna, ali da svaki zaposleni u crnogorskom zdravstvu daje više od svojih mogućnosti.

Ona je dodala da revnosno odgovaraju na sve zadatke, dodajući da tome svjedoče činjenice.

Kako je kazala, ljekari svih bolnica u kojima se liječe COVID pacijenti svakog dana imaju online konsultacije sa specijalistima Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

“Dakle, o svakom pacijentu u Crnoj Gori ne brine samo ljekar koji ga vodi, već u dogovoru sa kolegama iz KCCG svakome od njih se konzilijarno postavlja ili mijenja terapija i dogovara eventualni premještaj”, kazala je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je istakla da odnedavno u COVID odjeljenju barske bolnice rade i ljekari KCCG-a.

“Zdravstveni sistem Crne Gore spremno je dočekao Delta soj korona virusa koji se brzo prenosi”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da su u posljednje vrijeme prošireni bolnički kapaciteti, smještajni i kiseonički.

Kako je navela, bolnica u Pljevljima je prvi put dobila kiseonik, prošireni su kapaciteti u Kotoru i u toku je proširenje kapaciteta u Baru, Brezoviku i KCCG-u.

Borovinić Bojović je kazala da se na bolničkom liječenju u Crnoj Gori nalaze 172 pacijenta.

“To je oko 50 odsto u odnosu trenutno opredijeljene bolničke postelje koje na nivou države iznose 335 kreveta, ali momentalno, u slučaju potrebe, kapacitet može da bude proširen i na preko 800”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da samo tri odsto pacijenata zahtijeva mehaničku ventilaciju, dok se oko 15 odsto nalazi na neinvazivnoj ventilaciji.

Kada se sve sumira, prema njenim riječima, porast broja zaraženih ne prati potrebu za bolničkim liječenjem.

“Konkretno, od ukupnog broja zaraženih, njih 96,3 odsto ne zahtijeva hospitalizaciju”, dodala je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je kazala da je na to sigurno uticala vakcinacija, ali i činjenica da se dosta vremena provodi na otvorenom prostoru.

“S obzirom na to da se jesen bliži, jako je važno da ne odustajemo od nošenja maski i držanja odstojanja”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da su aktuelne mjere u borbi protiv koronavirusa na snazi do petka.

“S obzirom na promjenu epidemiološke slike u Crnoj Gori, mjere koje će biti na snazi od 21. avgusta do 10. septembra su prilagođene aktuelnim dešavanjima i važiće do 10. septembra”, rekla je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je istakla da će nove mjere biti predstavljene u petak, dodajući da i te mjere mogu biti, ako situacija bude zahtijevala, momentalno korigovane.

Na pitanje u vezi sa početkom nove školske godine, Borovinić Bojović je kazala da je ta odluka u nadležnosti Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i da ih oni dogovaraju sa Institutom za javno zdravlje.

“Ipak, vjerujem da treba razgovarati i sa roditeljima. Mi smo spremni da, ako bude takve inicijative, podržimo i predlog da se školski čas, ipak, skrati sa 45 minuta na pola sata zbog obaveze nošenja maski u zatvorenom prostoru”, rekla je Borovinić Bojović.

Upitana kako odgovara na prozivke sa pojedinih adresa, ona je kazala da nije političar i da ne nalazi za shodno da komentariše oglašavanja onih koji se javljaju sa "zadnjim namjerama."

Ipak, kako je kazala, zbog svih građana je dužna da saopšti da je prema zvaničnim podacima IJZ-a od 1. maja do 16. avgusta prošle godine u Crnoj Gori urađeno samo 35.603 testa na koronavirus i procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih je bio deset i po odsto.

“Tada su nas proglašavali corona free destinacijom, sve je bilo zaključano, a granice zabarikadirane”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je u istom period ove godine urađeno 188.513 testova.

“Testirali smo pet i po puta više od onih koji se sada oglašavaju sakriveni iza nepotpisanih saopštenja, a od svih mjera znali su samo da nas zarobe, da nam oduzmu priliku da radimo i da nas, uprkos obolijevanju, proglase tzv. Corona free destinacijom”, pojasnila je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da danas cijela Crna Gora radi, a procenat pozitivnih je duplo manji nego prošle godine kad smo bili zarobljeni, i sada iznosi oko pet odsto.

Borovinić Bojović je kazala da građani nemaju razloga za brigu zbog zaključavanja i da “s koronom moramo da naučimo da živimo”.

Ona je pozvala građane da u zatvorenom prostoru obavezno nose masku, redovno peru ruke i drže odstojanje.

“Preko 40 odsto punoljetnih je vakcinisano makar jednom dozom što je solidan rezultat s obzirom na to da se javno zdravlje u Crnoj Gori dugo zapuštalo i da je dozvoljeno da se od ne primjer MMR vakcine napravi bauk, a – nije”, ocijenila je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je njihov kabinet zasut pitanjima zašto vakcinisani nijesu povlašćeni u svim sferama.

“O tome se intenzivno razmišlja jer, s druge strane, ponavljam da vakcinacija u Crnoj Gori nikad neće biti prinudna.

Građani imaju alternativu - da se testiraju”, poručila je Borovinić Bojović.

Bonus video: