Dodatne analize kod trafo-stanice

Iz Agencije tvrde da prekoračenja koncentracija fluora, nikla i hroma potiču od geohemijskog sastava zemliišta
113 pregleda 0 komentar(a)
Njegošev park, Foto: Luka Zeković
Njegošev park, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.11.2017. 19:28h

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine naložiće zvaničnom sistemu elektroprenosa da uraditi dodatne analize, kako bi se utvrdilo porijeklo zagađenja kod trafo-stanice u Tološima.

“Od svih deset lokacija na kojima je praćen sadržaj zagađujućih materija u blizini trafo-stanica u Crnoj Gori, samo je na lokaciji Tološi zabilježeno povećanje PCB kongenera (101 i 153) od 0,005 mg/kg u odnosu na maksimalno dozvoljenu koncentraciju od 0,004 mg/kg”, saopšteno je iz Agencije.

Analizama na ovom prostoru prethodnih godina nije registrovano prekoračenje, te iz Agencije tvrde da se jednim uzorkovanjem ne može tvrditi porijeklo prekoračenja.

“Potrebno je uraditi dodatna uzorkovanja i provjeriti da li je riječ o curenju PCB ulja ili je došlo do nasumičnog površinskog prolivanja materijala drugačijeg porijekla, što će Agencija za zaštitu prirode i životne sredine i naložiti zvaničnom sistemu elektroprenosa”, najavljeno je iz Agencije.

Polihlorovani bifenili (PCB) su industrijske hemikalije visoke termičke i hemijske stabilnosti, zbog čega su se naviše koristili kao toplotni izmjenjivač i izolator u transformatorima i kondenzatorima u sistemima elektroprenosa. Otkrićem njihovog negativnog uticaja na životnu sredinu, donijele su se direktive o postepenom izbacivanju PCB iz upotrebe.

U uzorcima analiziranog zemljišta u Donjoj Gorici, Ćemovskom polju, Srpskoj i na dječjem igralištu u Njegoševom parku, rezultati, navedeni u Informaciji o stanju životne sredine za 2016. godinu, su pokazali povećan sadržaj sadržaj nikla, hroma i fluora. Koncentracija ovih elemenata je bila veća od maksimalno dozvoljene, utvrđene Pravilnikom o dozvoljenim količinama opasnih i štetnih materija u zemljištu.

Iz Agencije ističu da visoke koncentracije ovih elemenata potiču od prirodnog sastava zemljišta.

“Nakon izvršene sekvencijalne analize ovih uzoraka dobijeni rezultati ukazuju da su izmjerene vrijednosti nikla i hroma geohemijskog porгijekla, odnosno da je zemljište na tim lokacijama prirodno bogato tim elementima i ne predstavljaju zagađenje ljudskog porijekla. Isto se odnosi i na sadržaj fluora u zemljištu na nivou cijele Crne Gore”, pojašnjavaju iz Agencije.

Izuzetak je samo selo Srpska u Golubovcima, gdje je zagađenje uzrokovano blizinom KAP-a.

Iz Agencije zaključuju da se Crna Gora suočava sa izazovom definisanja geohemijskog sastava zemljišta na nacionalnom nivou, u skladu sa kojim bi donijela nove zakonske regulative i definisala maksimalne dozvoljene koncentracije pojedinih elemenata.

Bonus video: