Bijelo Polje: Popravljani putevi, uređivane rijeke i groblja

”Neophodna je obnova sela i jačanje agrarizacija ruralnih područja kako bi zadržali mlade i na pravom mjestu postavili ulogu i značaj mjesnih zajednica u kreiranju i vođenju razvojne i održive politike na selima”

6465 pregleda 1 komentar(a)
Radovi u koritu rijeke Lješnice, Foto: Privatna arhiva
Radovi u koritu rijeke Lješnice, Foto: Privatna arhiva

Za podršku mjesnim zajednicama za rješavanje komunalnih i infrastrukturnih problema ove godine je Sekretarijat za ruralni razvoj bjelopoljske Opštine opredijelio 12 hiljada eura.

Prema riječima sekretara Sekretarijata za održivi i ruralni razvoj Jasmina Ćorovića, sredstva su izdvojena u okviru Programa mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja za 2021. godinu, kroz mjeru “ Razvoj seoske infrastrukture”, koja se sprovodi već petu godinu.

”Kako bi se unaprijedio život na selu potrebno je stalno ulagati u unapređenje seoske infrastrukture, što je od bitnog značaja za mještane ruralnog područja. U evaluaciji ove mjere, iskoristivost godišnje opredijeljenih sredstava iznosi preko 100 procenata. Smatramo da je opravdano opredijeliti sredstva što povećava efektivnost rješavanja komunalnih problema građana”, kazao je on.

Iako Sekretarijat za ove namjene raspolaže sa skromnim sredstvima za navedeni period, navodi Ćorović, realizovani su brojni projekti, od uređenja objekata MZ, uređenja groblja, betoniranje prilaza, rasvjete, izrade stolarije krovnih pokrivača, izradu obaloutvrda i zaštita zemljišta od erozije i slično.

Rukovodioci sektora u Sekretarijatu za ruralni i održivi razvoj Vasko Radović i Suzana Rovčanin su koordinirali aktivnosti sa mjesnim zajednicama i rad Komisije za terenski rad i opravdanost projekata.

”Neophodna je obnova sela i jačanje agrarizacija ruralnih područja kako bi zadržali mlade i na pravom mjestu postavili ulogu i značaj mjesnih zajednica u kreiranju i vođenju razvojne i održive politike na selima”, kazao je Radović, rukovodilac Sektora za održivi razvoj.

On je naveo da su za 2021. godinu podržali mjesne zajednice Kanje, Cerovo, Rasovo, Lješnica, Lozna, Brzava i Ravna Rijeka.

Radom Komisije za procjenu opravdanosti i evaluaciju projekatai rad na terenu, koordinirala je Suzana Rovčanin, rukovoditeljka Sektora za ruralni razvoj.

”Svaki projekat mjesnih zajednica u rješavanju infrastrukturnih problema je evidentiran i po njemu je postupljeno u skladu sa propisima u najboljem interesu građana. Nadležnosti koje mjesne zajednice samostalno obavljaju, koje inače imaju svojstvo pravnog lica su neraskidivo vezane sa poslovima održivog i ruralnog razvoja i sa njiima smo ostvarili veoma dobru saradnju, ne samo za infrastrukturu, već i kroz aktivizam i podršku većem broju poljoprivrednih proizvođača”, kazala je Rovčanin.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice “Lješnica” Mile Varagić, naveo je da im je podrška Opštine bila neophodna jer su nagomilani brojni problem, a svi nisu mogli biti riješeni aktivnostima uređenja infrastrukture predviđene Programom javnih radova.

”Imamo situaciju da je usljed izrade projekata koji zahtijevaju duži vremenski period bilo onemogućeno realizovati manje projekte, poput regulacije klizišta, te uređenja obaloutvrda rijeke Lješnica koja u vremenu obilnijih padavina stvara velike probleme mještanima ovog naselja, plavi obradivo zemljište i vrši eroziju, a izlivanjem vode iz korita se pričinjava ogromna materijalna šteta. Zahvalni smo Opštini na podršci, koja se ne odnosi samo regulaciju klizišta i kritičnih lokacija koje se odnose na korito Lješnice, već i za komunalne radove koje mi sa mještanima zajednički sprovodimo, zaključio je Varagić. J.Ć.

Bonus video: