Donirali kolica za kretanje plažom

Kolica su podobna i za korišćenje na pristupnim rampama i mehaničkim dizalicama za potrebe osoba sa inavliditetom...
63 pregleda 2 komentar(a)
Udurženje paraplegičara, Foto: Vuk Lajović
Udurženje paraplegičara, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.11.2017. 18:24h

Predstavnici Morskog dobra donirali su specijalna kolica za kretanje po plaži i pristup moru Savezu udruženja paraplegičara Crne Gore.

Kolica su namijenjena olakšanom kretanju osobama sa smanjenom pokretljivošću i sa invaliditetom.

“Tokom primopredaje, predstavnici Saveza Udruženja paraplegičara su isprobali kolica i konstatovali, u prisustvu predsjednice Udruženja Nataše Borojević, da su ispravna i da nema uočenih nedostataka. Kolica su podobna i za korišćenje na pristupnim rampama i mehaničkim dizalicama za potrebe lica sa inavliditetom i lica sa smanjenom pokretljivošću - koje Javno preduzeće realizuje u Budvi, Baru, Tivtu i Kotoru”, rečeno je iz Morskog dobra.

To javno preduzeće početkom ljeta izgradilo je pristupnu rampu za lica sa inavliditetom u Budvi na Slovenskoj plaži, gradskoj plaži ispred hotela “Park”, a početkom oktobra započela je izgradnja pristupnih rampi u Baru na Topolici i u Tivtu na ponti Seljanovo.

“Završetak radova očekivan je krajem novembra, odnosno početkom decembra.

Pred početak ljetnje sezone 2018. mehanička dizalica za pristup moru osoba sa invaliditetom biće postavljena na Žutoj plaži u Kotru. Za potrebe lica sa inavliditetom na ljeto će biti postavljene i specijalne kabine za presvlačenje na četri lokacije u Budvi, Baru, Tivtu i Kotoru.

Uvažavajući potrebe lica sa smanjenom pokretljivošću i lica sa inavlidtetom, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore posvetilo je posebnu pažnju pri izradi navedenih rampi i pratećih sadržaja, vodeći računa da budu zastupljene na najfrekfentnijim plažama u primorskim gradovima, gradeći ih u potpunosti u skladu sa smjernicama Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore", saopštili su juče.

Uslovna su samo neka kupališta

Na osnovu obaveza koje proizilaze iz pravila Međunarodnog programa – Plava zastavica, pet zakupljenih kupališta na crnogorskom primorju imaju obezbijeđen pristup za lica sa invaliditetom.

Riječ je o lokacijama Kaladrovo u Tivtu, Sveti Toma u Bečićima, kupalištu Paradiso u Utjehi, Miami i Copacabana na ulcinjskoj Velikoj Plaži. Specijalno kupalište u Igalu takođe ima pristupnu rampu kojom raspola že Institut Dr Simo Milo šević.

Bonus video: