Na zakazan pregled kod specijaliste nije došlo 63,5 odsto pacijenata

Na ovaj način, osim što se “troši” ljekarski kadar, pacijenti onemogućavaju ostalima koji čekaju pregled da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu

14162 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
KCCG, Foto: KCCG
KCCG, Foto: KCCG

Na zakazani pregled kod specijaliste u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) prošle sedmice nije došlo 63,5 odsto pacijenata.

To su agenciji MINA kazali iz KCCG, precizirajući da na zakazanih 5.523 pregleda, nije došlo 3.505 pacijenata.

Iz KCCG su istakli da na ovaj način, osim što se “troši” ljekarski kadar, pacijenti onemogućavaju ostalima koji čekaju pregled da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, što je nedopustivo.

„Posebno imajući u vidu nadljudske napore javnog zdravstvenog sistema koji je dodatno angažovan uslijed promjene epidemiološke situacije u Crnoj Gori“, rekli su iz KCCG.

Oni navode da su više puta molili pacijente koji su spriječeni da dođu na zakazani pregled, da ga otkažu javljanjem na mejl ili pozivom na telefon.

„Dokaz o predanom radu u KCCG je i činjenica da je samo od 9. do 15. avgusta u Poliklinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) obavljeno je 6.798 ambulantnih pregleda, od toga, 1.154 u Institutu za bolesti djece (IBD). U dnevnim bolnicama zbrinuto je 1.050 pacijenata“, kazali su iz KCCG.

Oni su rekli da je u istom periodu obavljeno 247 operativnih zahvata od toga 26 u IBD-u, kao i dodatne 52 hirurške intervencije u hirurškoj sali Urgentnog centra KCCG.

Iz KCCG su kazali da je na bolničko liječenje primljeno je 660 pacijenata, od čega 124 u IBD-u.

„U Urgentnom centru zbrinuto je 1.614 pacijenata od kojih 24 iz saobraćajne nezgode i sedam iz nasilja“, rekli su iz KCCG.

Oni navode da je u Centru za radiološku dijagnostiku odrađeno 2.467 dijagnostičkih procedura od čega 495 CT i 309 MR pregleda, dok je u Odjeljenju za radiološku dijagnostiku IBD-a ukupno odrađeno 659 dijagnostičkih procedura, od toga 26 CT i 79 MR pregleda.

Saopštili su da je u Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku uzorkovano je 5.015 pacijenata i odrađena 155.711 analiza.

U Porodilištu KCCG-a, prošle sedmice, rođeno je 68 beba.

Bonus video: