UP: Ne postoji bojazan da će naši službenici postupati po naređenjima bilo kojeg lica van Uprave policije

Tvrde da su netačni navodi da u okviru UP postoji bojazan da njeni službenici mogu postupati po naređenjima bilo kojeg lica van Uprave policije i njenog komandnog lanca

36835 pregleda 50 reakcija 50 komentar(a)
Zgrada Uprave policije, Foto: Boris Pejović
Zgrada Uprave policije, Foto: Boris Pejović

Uprava policije saopštila da kao subjekt bezbjednosnog sistema sa najodgovornijom ulogom u zaštiti svih građana ove države tu instituciju čine profesionalci koji služe državi i javnom interesu, a ne interesu bilo kojeg pojedinca, partija ili druge grupacije.

"U slučaju koji obrađujete, kao i u svim drugim slučajevima, Uprava policije preduzima mjere iz svoje nadležnosti koje imaju za cilj održavanje stabilnog javnog reda i mira, zaštitu bezbjednosti svakog građanina, sprječavanje vršenja krivičnih djela, kao i omogućavanje ostvarivanja Ustavom i zakonima definisanih sloboda i prava, kako građana tako i vjerskih organizacija i institucija. U ostvarivanju tog cilja, crnogorska policija će se jedino voditi zakonima ove države i ovlašćenjima koja su joj data na osnovu njih, a ne nikako bilo čijim željama ili interesima", saopštili su iz UP, reagujući na tekst „Strahuju da će dio policajaca stati uz Veljovića“.

Oni tvrde da su netačni navodi da u okviru Uprave policije postoji bojazan da njeni službenici mogu postupati po naređenjima bilo kojeg lica van Uprave policije i njenog komandnog lanca.

"Uprava policije garantuje svakom pojedincu pravo na mirno javno okupljanje, u okvirima dozvoljenim pozitivnim propisima, ali raspolaže kapacitetima i da svako nelegalno i nedozvoljeno djelovanje sankcioniše. Uloga medija u demokratskom društvu je da profesionalno izvještavaju a ne da u, ionako tenzijama obojenoj situaciji, dodatno doprinose snaženju tih tenzija. Koristimo ovu priliku da pozovemo sve subjekte, a naročito medije, da svojim radom budu saveznici Upravi policije u adresiranju složenih situacija, a što uključuje temeljnu i blagovremenu provjeru informacija ovog tipa prije njihovog objavljivanja. Jedino odgovornim odnosom prema sebi i profesiji svi zajedno možemo mijenjati naše društvo na bolje, jačati institucije i ljudska prava i slobode. Uprava policije ostaje otvorena za pitanja od interesovanja za medije, uz naznaku da očekujemo da ona budu poslata uz razuman rok za odgovor i sa željom da se zaista čuje druga strana. Uprava policije će se u slučaju svih javnih okupljanja odnositi u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, a sve u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira, opšte i imovinske sigurnosti svih građana", piše u reagovanju UP.

Povezani članci

21. Avgust 2021.

Strahuju da će dio policajaca stati uz Veljovića

Bonus video: