Protest u Tomaševićima: Mještani najavljuju cjelodnevnu blokadu puta Podgorica - Danilovgrad

Tokom blokade puta nijesu dozvoljavali prolaz ni građevinskim mašinama izvođača radova, zbog čega je bilo negodavanja, ali je protest prošao bez incidenata

32034 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Tijelima, traktorima i automobilima mještani danilovgradskih naselja Tomaševići i Strahinjići danas su na sat vremena blokirali magistralni put Danilovgrad - Podgorica, protestjući zbog upornog ignorisanja njihovog zahtjeva da im se tokom rekonstrukcije te dionice omogući izlaz na magistralu, koji su imali prije početka radova.

Tokom blokade puta nijesu dozvoljavali prolaz ni građevinskim mašinama izvođača radova, zbog čega je bilo negodavanja, ali je protest prošao bez incidenata.

protest put Podgorica-Danilovgrad, Tomaševići
foto: Luka Zeković

Podršku im je pružio i jedan opštinski funkcioner - sekretar Sekretarijata za komunalne, stambene poslove i saobraćaj opštine Danilovgrad Dejan Vuković. Međutim, čelnica te Opštine Zorica Kovačević, koju su pozvali da dođe nije se pojavila da stane uz njih.

Nakon protesta, Vijestima su saopštili da će već početkom sedmice Odjeljenju bezbjednosti Danilovgrad prijaviti okupljanje za narednu subotu kada će blokada magistrale trajati čitavog dana.

"Nakon odgovora Uprave za saobraćaj - da ne mogu obezbijediti raskrsnicu ili kružni tok u tom dijelu, prinuđeni smo da radikalizujemo proteste. Ove subote magistralu smo blokirali samo na sat vremena, a naredne, ako se do tada ne promjeni njihov stav, biće blokirana čitavog dana. Tada će na ulicu izaći svi mještani koje ovakvo nakaradno rješenje ugrožava", rekao je jedan od njih Boško Tomašević.

protest put Podgorica-Danilovgrad, Tomaševići
foto: Luka Zeković

On je saopštio i da mještane vrijeđa odsusutvo razumijevanja onih kojima su prethodnih dana poručivali da dođu - predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, ali i da ih čudi nezainteresovanost sugrađana da im pomognu.

"Danilovgrad je mnogo puta do sada pokazao da je složan, sada, kada mi imamo problem, naši sugrađani su sebi odredili druge prioritete koji ne utiču na njihov svakodnevni život. Danas sa nama nisu bili sugrađani koji danima čuvaju jedan transparent na gradskom trgu, ni oni kojima taj transparent smeta. Bili smo samo mi i gospodin Vuković koji je obećao da će doći", rekao je Tomašević.

protest put Podgorica-Danilovgrad, Tomaševići
foto: Luka Zeković

Stanovnici tog najgušće naseljenog mjesta uz magistralni put Danilovgrad - Podgorica ostaju bez izlaza na magistralu, jer projektanti nijesu planirali kružni tok niti bilo kakvu raskrsnicu, što će, tvrde oni otežati njihovo svakodnevno funkcionisanje kada magistrala bude imala četiri trake. Naročito će im biti otežano da se bave poljoprivredom, jer većina njih ima kuće sa jedne, a imanja sa druge strane magistrale. Ukoliko se njihov zahtjev ne usvoji, moraće kilometrima da kruže da bi obradili svoja imanja i vratili se kući.

Početkom juna lokalne vlasti od njih su tražili da prikupe potpise, tvrdeći da će nakon toga pronaći rješenje. To međutim, nije urodilo plodom, zbog čega su radikalizovali proteste.

Bonus video: