Ministarstvo zdravlja apelovalo na građane da se vakcinišu: Učinite pravu stvar

"U osjetljivom trenutku za cijelu državu, kada su mir i sloboda prava na okupljanja prioritet, Ministarstvo zdravlja Crne Gore još jednom moli svakog građanina da se pridržava osnovnih epidemioloških mjera"

17591 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo zdravlja apelovalo je na građane da se vakcinišu i poručilo da je je to najjednostavniji način u borbi protiv koronavirus.

Poručili su da vakcina ima dovoljno i da ih Crnoj Gori ne fali.

"Učinite pravu stvar za sebe i vakcinišite se još danas", poručili su iz Ministarstva zdravlja.

Optužili su Komisiju za zdravstvo DPS-a da su "podstrekači za širenje zaraze".

"Pripadnici samoprozvanih DPS-ovih komisija za zdravstvo i ostale navodno životne sfere kojima se busaju u prsa, ali samo šupljim porukama, dokazali su u crnogorskoj prijestonici cijeloj Crnoj Gori, a i svijetu da su oni ustvari osnivači i podstrekivači komisija DPS-a za širenje zaraze. Ni maske ni odstojanja. To nije model ponašanja javnih ličnosti, ma ko one bile, osim ako im namjera nije promocija bujanja koronavirusa", navodi se u saopštenju.

Dodaju da u osjetljivom trenutku za cijelu državu, kada su mir i sloboda prava na okupljanja prioritet, mole svakog građanina da se pridržava osnovnih epidemioloških mjera, gdje god da se nalazio i šta god da radio, a nadležne da, u skladu sa svojim ingerencijama, makar upozorenjima pomognu i podstaknu na poštovanje osnovnih mjera.

"Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije ranije danas podsjetila je ono čemu svjedočimo i sami, na rapidan rast broja oboljelih u odnosu na prethodnu sedmicu: Kosovo 275 odsto, Albanija, 142, Sjeverna Makedonija 123, Bosna i Hercegovina 111, Srbija 80, Bugarska 74, Slovenija, 61, Rumunija 63 odsto i Crna Gora 49 odsto". mavodi se u saopštenju.

Dodaju da se rast broja novooboljelih i hospitalizovanih registruje širom regiona Evrope i to dominantno u populaciji nevakcinisanih osoba.

"Od deset zemalja u svijetu sa najvećom transmisijom četiri su iz regiona Evrope I to Velika Britanija, Turska, Rusija i Francuska. Region Evrope učestvuje sa 28 odsto u ukupnom broju novooboljelih i sa četvrtinom u broju umrlih", poručeno je iz SZO.

Posljednjim analizama u Crnoj Gori su dijagnostikovana još 622 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2 .

Tokom jučerašnjeg dana Insitutu za javno zdravlje prijavljeno je pet smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 6.226.

Bonus video: