smatraju da građani gube povjerenje u zdravstveni sistem i proces vakcinacije

DPS: Epidemijom upravlja politika, a ne struka

"Građani uviđaju da brojne izjave najviših državnih zvaničnika nijesu tačne", kazali su iz Komisije za zdravstvo DPS-a

2090 pregleda 147 reakcija 28 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Epidemijom koronavirusa u našoj državi upravlja politika, a ne struka, pa zato građani gube povjerenje u zdravstveni sistem i proces vakcinacije, ocijenili su u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

"Na jučerašnji dan prošle godine bilo je 36 novopozitivnih i 894 aktivna slučaja. Danas imamo 622 novopozitivnih i 6.226 aktivnih slučajeva! Jelena Borovinić Bojović, svakodnevno dokazuje neznanje, nesposobnost, licemjerstvo, politikanstvo, odsustvo empatije. Posljednji od istaknutih 'atributa' je potpuni amaterizam u lažnom prikazivanju epidemijske situacije. Od početka pandemije, prema podacima koji se odnose na našu državu, mart ove godine je bio crni mjesec sa najviše oboljelih i umrlih. U danu kada Crna Gora dostiže brojke upravo iz marta 2021. godine i kada je broj pacijenata na bolničkom liječenju dupliran za samo 10 dana, ministarka poseže za jedinim podatkom koji smatra pozitivnim i kojim pokušava da umiri javnost. Naime, ministarka ukazuje na rapidan rast broja oboljelih u odnosu na prethodnu sedmicu i navodi nekoliko zemalja od kojih je Crna Gora 'bolja' u tom pogledu. Međutim, neznavena ministarka bi trebala da zna da je ovakav rezultat posljedica toga da kod nas rapidan rast traje posljednjih nekoliko sedmica a da druge zemlje u tu fazu epidemije počinju tek da ulaze i to sa neuporedivo manjim brojem zaraženih u odnosu na Crnu Goru", navodi se u saopštenju Komisije za zdravstvo DPS-a.

"Drugi amaterski pokušaj manipulisanja podacima je ukazivanje na broj testiranih. “Crna Gora procentualno testira najviše ljudi. Zbog toga je i toliki broj novozaraženih”, još uvijek odjekuju ove riječi vicepremijera Dritana Abazovića koje je ovo izjavio u danu kada je u Crnoj Gori šest građana izgubilo život zbog korone. Apsolutna je neistina da Crna Gora procentualno najviše testira. Prema broju testiranih, preračunato na milion stanovnika, Crna Gora je na 61. mjestu u svijetu i na tek 32. mjestu u Evropi", dodaju iz DPS-a.

Ono što jedino jeste za pohvalu, kako su kazali, je da trenutno najviše testiramo u regionu. "Ali je problematično što u taj broj ulazi i nekoliko hiljada testova koji se besplatno rade turistima kako bi se vraćali u svoje države, mogli da posjećuju noćne klubove, kafiće, muzičke festivale... Opet na uštrb građana Crne Gore."

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a podsjetili su da je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić svojevremeno kazao da “ne kontrolišemo epidemiju kada ovaj parametar iznosi više od pet odsto”.

"Ovih dana u Crnoj Gori pozitivnih nalaza je oko 15% ali to iz Vlade uporno pokušavaju da zanemare kako bi se 'sezona izgurala do kraja'. Tako je npr. 19. avgusta ove godine udio pozitivnih nalaza u Crnoj Gori bio 15% a u zemljama koje su testirale više od nas (npr. Austrija, Danska, Gibraltar, Island, Velika Britanija, Češka, Malta, Luksemburg) kretao se od 0.17% do 4%. Paradoksalno zvuči da je državljanima ovih država ulazak u Crnu Goru ograničen posljednjim mjerama Ministarstva zdravlja i IJZ. Istovremeno, prelazak granice za državljane Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova je bez ikakve kontrole iako je u njima pozitivnih nalaza preko 12% i epidemija se ne kontroliše", navode iz DPS-a.

Više je nego očigledno, smatraju u toj partiji, da se u vođenju epidemije isključivo pita politika, a ne struka.

"Zato i bilježimo crne rekorde. Međutim, dodatnu tešku štetu nanose zvaničnici svojim manipulatorskim izjavama. Građani uviđaju da brojne izjave najviših državnih zvaničnika nijesu tačne i zato se razvija veliko nepovjerenje u sistem zdravstvene zaštite, ne poštuju se mjere, slabi povjerenje u proces vakcinacije. Pozivamo još jednom građane Crne Gore na pojačan oprez i poštovanje osnovnih epidemioloških mjera koje ih mogu spasiti od pogubne zdravstvene politike u koju nas uvlači odlazeća Vlada i njena ministarka", zaključuje se u saopštenju.