Krivokapić: Ako se napadi na novinare ne kažnjavaju, onda će da se ponavljaju

"Vrijednosti koje gajimo, naša misija i vizija nas usmjeravaju naprijed, i bez obzira na sve teške dana i nemile događaje, nećemo odustati od profesionalnog izvještavanja i informisanja građanki i građana", kazala je izvršna direktorica TV Vijesti i kompanije "Daily Press" Marijana Bojanić

56592 pregleda 373 reakcija 39 komentar(a)
Krivokapić u posjeti Vijestima, Foto: Boris Pejović
Krivokapić u posjeti Vijestima, Foto: Boris Pejović

Ako se napadi na novinare ne kažnjavaju, onda će da se ponavljaju i ta nekažnjivost koja je karakeristika Crne Gore mora da bude dovedena do poznanija prava, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je danas posjetio Televiziju Vijesti, povodom jučerašnjeg incidenta na Cetinju tokom protesta protiv ustoličenje mitropolita Joanikija zakazanom za 5. septembar u Cetinjskom manastiru. Tada je grupa mladića ometala uključenje u Vijesti u 12 sati, a novinarki i kamermanu, Ljubici Milećević I Dragu Matoviću su uz uvrede poručili da ne mogu da izvještavaju sa protesta, a neki su dirali i kameru.

Krivokapić je "Vijestima" rekao da se nada da će ovaj slučaj da pokaže da su na pogrešnom putu oni koji smatraju da je to mjera Crne Gore.

"Nama je cilj da sve što se dešava, a tiče se slobode medija bude upravo takvo da svaki medij treba da informiše građane na objektivan način i to su Vijesti do sada uvijek radile i zato sam odlučio da vas posjetim i pokažem moju opredijeljenost da mi je iznad svega stalo da mediji u Crnoj Gori dožive ono što mediji svuda u svijetu imaju, a to je sloboda iskazivanja, sloboda novinarstva i da ti nemili događaji moraju biti procesuirani i da ta nekažnjivost koja je karakteristika Crne Gore bude dovedena do poznanija prava i ja se nadam da će to ovaj slučaj i da pokaže, da oni koji su vinvnici koji smatraju da je to mjera Crne Gore mislim da su na pogrešnom putu", rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li će inicirati pooštravanje sankcija za napade na novinare, odgovorio da već duže razmišljaju o tome, jer ako nema kažnjivosti to će da se ponavlja.

"Iskorak koji je napravljen 30. avgusta prošle godine pokazuje da mi moramo kao društvo da budemo zreliji i odgovorniji, da mir, tolerancija i razumijevanje prevlada, da poštovanje jednih drugih bude prioritet svih nas i nadam se da ćemo to uspjeti da ostvarimo", poručio je Krivokapić.

On je kazao da svako može da misli šta hoće, može da protestuje, ali ti protesti treba da budu mirni, da pokažu ono što je Crna Gora uvijek bila, a to je da je prednjačila u kulturi i načinu odnosa jednih prema drugima.

"To se izgubilo i treba svi zajedno to da vratimo", rekao je Krivokapić.

Bojanić: Razvoja demokratije nema bez slobode izražavanja

Izvršna direktorica TV Vijesti i kompanije "Daily Press" Marijana Bojanić kazala je da je višegodišnja praksa nekažnjavanja ugrožavanja novinarki i novinara dovela do toga da se pojedini građani ne libe i da pred kanerama pokazuju svoj animozitet prema pojedinim medijima i ometaju ih u poslu.

"Podsjetila bih samo da razvoja demokratije nema bez slobode izražavanja i dok se vlast ne uhvati u koštac sa ovim problemom, a i institucije sistema ne počnu da rade svoj posao - razvoj možemo samo da sanjamo i da mu se nadamo", kazala je ona.

Bojanić
Bojanićfoto: Privatna arhiva

Podsjetila je da su Vijesti - televizija, novina i portal - redakcije sa najviše evropskih nagrada za istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori, televizija daleko najgledanija, portal daleko najčitaniji, a svi mediji koji posluju pod brendom Vijesti - po svim mjerenjima i istraživanjima javnog mnjenja imaju najveće povjerenje građanki i građana.

"Vrijednosti koje gajimo, naša misija i vizija nas usmjeravaju naprijed, i bez obzira na sve teške dana i nemile događaje, nećemo odustati od profesionalnog izvještavanja i informisanja građanki i građana", poručila je Bojanić.

Bonus video: