Kontić imenovana za v.d. direktorice CInMED: "Članovi UO izloženi napadima i prijetnjama opozicionih poslanika"

"Izabranu v.d. direktorice karakteriše otvorenost za saradnju, kolegijalnost i sposobnost za prezentaciju i predstavljanje Instituta drugim institucijama i partnerima"

14723 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mira Kontić, imenovana je za vršiteljku dužnosti (v.d.) direktorice Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

Ona je kako je saopšteno iz CInMED na to mjesto imenovana na sjednici Upravnog odbora (UO) održanoj juče.

U saopštenju se dodaje da je Kontić kandidatkinja sa više od 15 godina iskustva na najodgovornijim pozicijama u različitim oblastima javnog zdravlja.

"Ona je odabrana nakon detaljne analize kvalifikacija prijavljenih kandidata, a u skladu sa javnim interesom, Zakonom o ljekovima (,,Službeni list CG” broj 80/20) i Statutom Instituta od 20.09.2020. godine.", navodi se u saopštenju.

Iz CInMED su rekli i da su članovi UO zbog imenovanja Kontić u kontinuitetu izloženi bespredmetnim napadima i prijetnjama pojedinih opozicionih poslanika.

Iz CInMED su kazali da polazeći od obaveze Upravnog odbora da utvrdi poslovnu politiku CInMED i donosi zakonom propisane odluke, na sjednici je konstatovano da je od izuzetnog značaja da se za v.d. direktora izabere lice koje će efikasno i odgovorno raditi na izvršavanju ovih odluka.

"Neophodno je postaviti temelje za dalji razvoj ove institucije, na čelu sa liderom sa iskustvom u javnoj administraciji, regulativi u oblasti ljekova i medicinskih sredstava, evropskim integracijama, a naročito u institucionalnoj saradnji sa državnim i nevladinim sektorom, kao i farmaceutskom industrijom. Građenje čvrstih, partnerskih i ravnopravnih odnosa sa svim činiocima u sistemu doprinijeće jačanju Instituta, ali i razvoju farmaceutske industrije, kao i privrede u cjelosti", piše u saopštenju CInMED.

Iz te institucije su rekli i da je Kontić trenutno je zaposlena u Kabinetu direktora CInMED na poslovima usaglašavanja regulative sa Evropskom unijom i poslovima međunarodne saradnje.

"Rođena je u Nikšiću, 1982. godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je i magistrirala na Pravnom fakultetu u Beogradu, na smjeru za međunarodno pravo i međunarodne odnose. Karijeru je započela u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije na poslovima regulative u oblasti zdravstvenog osiguranja, biomedicine i finansiranja u zdravstvu. Stekla je iskustvo na normativnim i poslovima evropskih integracija i međunarodne saradnje u Ministarstvu pravde i Ministarstvu poljoprivrede. Na regulatornim poslovima u oblasti ljekova i medicinskih sredstava radi od 2013. godine, prvobitno u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, a zatim od marta 2020. godine u Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore. Pored regulatornih i normativnih poslova u oblasti ljekova i medicinskih sredstava posjeduje iskustvo u evropskim integracijama i međunarodnoj saradnji, kao i u odbrani državnih interesa pred nacionalnim i evropskim autoritetima. Sertifikovani je edukator u više stručnih oblasti iz nadležnosti Instituta, kao što su sprovođenje edukacija o primjeni propisa, nadzornih provjera proizvodnje i prometa ljekova i medicinskih sredstava na veliko. Tečno govori engleski jezik i bila je zvanični redaktor za propise Evropske komisije. Takođe se služi ruskim, španskim i italijanskim jezikom. Bila je član Etičkog odbora Srbije. Učestvovala je kao posmatrač u radu EMACOLEX-a, tijela Evropske agencije za ljekove koje čine pravnici država članica koji izrađuju i primjenjuju evropske direktive", piše u saopštenju CInMED .

Iz te institucije su kazali i da su opisano iskustvo i znanja stečena u respektabilnim institucijama direktno primjenjiva kako u kontekstu prilika u regionu, tako i procesu pristupanja EU.

"Izabranu v.d. direktorice karakteriše otvorenost za saradnju, kolegijalnost i sposobnost za prezentaciju i predstavljanje Instituta drugim institucijama i partnerima. Navedene lične osobine snažno podržavaju strateški cilj otvaranja Instituta prema stručnoj i opštoj javnosti, industriji i međunarodnim institucijama. Iz svih navedenih razloga, čvrsto smo uvjereni da će Mira Kontić postaviti zdrave temelje za dalji razvoj ove institucije, na zadovoljstvo svih naših građana. Članovi UO Instituta su zbog zakonitog imenovanja ove nepolitičke, kvalitetne i stručne ličnosti u kontinuitetu izloženi bespredmetnim napadima i prijetnjama pojedinih opozicionih poslanika, a građanima ostavljamo da procijene zbog čega novoizabrana v.d. direktorice i njena impresivna biografija određenim političarima izazivaju takvu nelagodu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: