Još nema novca za tužilačke straže

Iz VDT-a “Vijestima” nije odgovoreno kako se u ovom trenutku obezbjeđuju prostorije tužilaštava, te koja sjedišta tužilačkog sistema imaju policijsku zaštitu, u kojem su vremenskom intervalu angažovani službenici Uprave policije i da li su prostorije tužilaštava pokrivene video-nadzorom i metal detektorima

21062 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa privođenja u Specijalno tužilaštvo (arhiva/ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Detalj sa privođenja u Specijalno tužilaštvo (arhiva/ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

U posljednjem intervjuu početkom ove godine, sada penzionisani v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković, saopštio je da tužioci u Crnoj Gori nijesu nimalo bezbjedni i da im je “glava u torbi” jer godinama u budžetu nema novca da se osnuje služba za poslove obezbjeđenja lica, imovine i objekata unutar tužilačke organizacije.

Novca za osnivanje tužilačke straže nema ni u budžetu za 2021. godinu iako je godinama iz Vrhovnog državnog tužilaštva traženo da se odobri osnivanje službe zaštite, kako je to od 2015. godine predviđeno Zakonom o državnom tužilaštvu.

”U skladu sa Zakonom o državnom tužilaštvu, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Vrhovnog državnog tužilaštva, kao posebna organizaciona jedinica, predviđena je Služba za poslove tužilačkog obezbjeđenja, koja zbog nedostatka finansijskih sredstava još nije popunjena. Sredstva za popunjavanje ove službe su tokom prethodnih godina više puta tražena, ali nisu odobravana. Finansijska sredstava za popunjavanje Službe za poslove tužilačkog obezbjeđenja - državno tužilaštvo tražilo je i ove godine, ali usvojenim budžetom za 2021. godinu ona nisu odobrena”, piše u odgovoru kabineta v. d. vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića.

Krajem prošle godine u hodniku cetinjskog Osnovnog tužilaštva dogodila se tragedija kada je Cetinjanin, ljut zbog rada tužioca, neometano ušao u prostorije ODT-a, razgovarao sa jednim od zaposlenih, a potom i aktivirao bombu i poginuo.

Nakon tog događaja na sjednici Tužilačkog savjeta 1. decembra 2020. godine donijet je zajednički stav da se obrate Upravi policije za pomoć prilikom obezbjeđenja svih zgrada tužilaštava dok se ne obezbijede finansijska sredstva za formiranje tužilačkog obezbjeđenja.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva “Vijestima” nije odgovoreno kako se u ovom trenutku obezbjeđuju prostorije tužilaštava, te koja sjedišta tužilačkog sistema imaju policijsku zaštitu, u kojem su vremenskom intervalu angažovani službenici Uprave policije i da li su prostorije tužilaštava pokrivene video-nadzorom i metal detektorima.

”Prethodno navedeno potvrđuje da se državno tužilaštvo godinama suočava sa problemom neadekvatnog obezbjeđivanja prostorija u kojima su smještena državna tužilaštva”, piše u šturom odgovoru VDT-a.

Zgradu u kojoj su smješteni Vrhovno državno tužilaštvo, SDT i Više državno tužilaštvo u Podgorici obezbjeđuju službenici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata Uprave policije, a isto je urađeno i u zgradi Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Sjedišta ODT-a Herceg Novi, Nikšić, Bijelo Polje, Berane, Rožaje, Kolašin, Ulcinj dijele zgradu sa sudovima u tim gradovima, tako da koriste portire i službenike UP, koji su zaduženi za kontrolu stranaka prilikom ulaska u tamošnje sudove.

Zakonom o državnom tužilaštvu u članu 178 propisana je mogućnost da zajednička služba obavlja poslove obezbjeđenja lica, imovine i objekata gdje su ova dva pravosudna organa smještena u istoj zgradi.

ODT Kotor, Cetinje i Pljevlja nemaju gotovo nikakvo obezbjeđenje na ulazu...

Bonus video: